Σχολή Γονέων Κατερίνης - μία σημαντική διόρθωση.

Ένας φίλος μου προώθησε ένα video που αφορά την εκπαίδευση. Το video υποτίθεται αφορά τα νέα σχολικά βιβλία της γλώσσας, αλλά μέχρι το 23'35'' που άντεξα να δω είδα παραληρήματα ψευτο-εθνικής υπερηφάνιας και συνομωσιολογικό περιεχόμενο.

Το video είναι αυτό:

Ο Δημήτρης Νάτσιος αναφέρει στο 23'35'':
«Κατάργηση του δημοτικού τραγουδιού στα τρία ανθολόγια [μάλλον εννοεί γλώσσας]. Έχουμε 35 δημοτικά τραγούδια στο παλιό βιβλίο και 5 στο νέο», καταλήγει ο Νάτσιος. Εδώ είπα να σταματήσω. Η πληροφόρηση είναι επιλεκτική και προβοκατόρικη (προφανώς αποτέλεσμα από παρωπίδες, δεν καταλογίζω πρόθεση). Το ανθόλογιο της μουσικής (υπάρχει και αυτό, όχι μόνο της γλώσσας άλλαξε το πρόγραμμα σπουδών! Υποτίθεται μιλάνε για τα νέα βιβλία, αλλά τα αγνοούν). Το μουσικό ανθολόγιο λοιπόν έχει 22 παραδοσιακά τραγούδια + 18 παραδοσιακά (παιδικά) = 40 τραγούδια. Δηλαδή 5 παραπάνω και όχι 30 λιγότερα όπως υποστηρίζει. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα! Μόνο στο βιβλίο εργασιών μαθητή της Α' Δημοτικού υπάρχουν +21 παραδοσιακά τραγούδια, δηλαδή μιλάμε σύνολο (χωρίς να μετρήσω από τις υπόλοιπες τάξεις = 61 τραγούδια αντί για 5 που αναφέρει ο Νάτσιος ή 35 που είχε το ανθολόγιο Γλώσσας.) Μάλιστα το μουσικό ανθολόγιο έχει και 8 βυζαντινούς ύμνους (!!) σε παρασημαντική και δυτική σημειογραφία. Τα παιδιά είναι πλήρως αδιάφορα σ' αυτή την μουσική. Θεωρώ σφάλμα σε δυτικό πολιτισμό να αφιερώνεις 8 βυζαντινούς ύμνους και έναν - μόνο - Αρχαίο Ελληνικό. Ακόμη το τραγούδι μύθος φεγγαράκι μου λαμπρό υπάρχει στην Α' Δημοτικού και σε εθνικό παροξυσμό στο βιβλίο της Γ'-Δ' Δημοτικού όπως λάθος (για να το γράψω ευγενικά) αναφέρει πως ο Mozart έγραψε παραλλαγές πάνω στο φεγγαράκι μου λαμπρό! (βλ. φωτογραφίες)

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα «Νέα βιβλία» μουσικής που συνοδεύουν τους μαθητές της Α' τάξης στο σχολείο.

Αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν - όπως συνηθίζω να λέω τελευταία - και κατηγορούν πολιτικούς και πανεπιστημιακούς. Είναι τόσο μακρυά από τον Δυτικό πολιτισμό που είναι επικίνδυνοι. Μου θυμίζουν σκοταδιστές ή νοσταλγούς του εκλογικευμένου, αμόλυντου και τέλειου παρελθόντος. Είναι επιθετικοί στα νέα βιβλία, στα οποία βρήκα τουλάχιστον ένα εθνικιστικό στοιχείο (βλ. επόμενο θέμα «Φεγγαράκι μου λαμπρό»)

Φεγγαράκι μου λαμπρό

Η μελωδία από το φεγγαράκι μου λαμπρό είναι από το γαλλικό Ah! vous dirai-je, Maman. Ο Mozart - φυσικά - δεν εμπνεύστηκε από την Ελληνική διασκευή αλλά από το Γαλλικό πρωτότυπο. Η Ελληνική έκδοση έχει την Γαλλική μελωδία και τα Αγγλικά λόγια (Twinkle-Twinkle Litlle Star). Η ομορφιά είναι παγκόσμια και δεν ανήκει σε κανένα.

Πιστεύω πως το κείμενο γράφηκε έτσι ώστε να μην θίξει την ψευτο-υπερηφάνια των Ελλήνων. Υπαρκτή η Εθνική υπερηφάνια, αλλά αν βασίζεται σε μύθους όπως το «Φεγγαράκι μου λαμπρό», είναι ψεύτικη. (βιβλίο μαθητή Γ'-Δ' Τάξης σ. 69)

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Τυχαία εικόνα

1954_23_The_Walls_of_Babylon.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 4266
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.22 | 0.09 | 0.02