«Λειτουργικά αναλφάβητοι οι μισοί μαθητές» - Fake news

Η Καθημερινή είναι η σοβαρότερη εφημερίδα της χώρας. Και έγραψε (13 Σεπ, 2019) σε τίτλο: «Λειτουργικά αναλφάβητοι οι μισοί μαθητές». εδώ το πρωτοσέλιδο. Εξώφυλλο Καθημερινής 13, Σεπτεμβρίου 2019

Πρώτα ο ορισμός του «λειτουργικού αναλφάβητου». Δεν τον ήξερα, αν και υπέθεσα τί μπορεί να σημαίνει.

«Ο λειτουργικός αναλφαβητισμός αναφέρεται στα επίπεδα εγγραμματισμού (literacy) που δεν επαρκούν για την πλήρη αποτελεσματική συμμετοχή σε μια προηγμένη τεχνολογική κοινωνία. Προσδιορίζει τους εφήβους με χαμηλό εγγραμματισμό ή τους ενήλικους που παρακολούθησαν το σχολείο, αλλά οι οποίοι, για διάφορους λόγους, είτε δεν ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους είτε άλλως την ολοκλήρωσαν, χωρίς, όμως, να αποκτήσουν το αναμενόμενο επίπεδο δεξιοτήτων ανάγνωσης».

Διαβάζουμε αυτό τον ορισμό στην ετήσια έκθεση ΑΔΙΠΠΔΕ, σ. 120.

Ο ορισμός είναι διαφορετικός στο πρωτότυπο: "The purpose of this article is to review empirical studies that have investigated the cognitive and language skills of adults who are functionally illiterate (A‐IL), that is, individuals whose literacy skills are too low to meet the literacy demands of society, even though they have attended school and are not illiterate in the strictest sense of the term."

Μετάφραση: [...] ενήλικοι που είναι λειτουργικά αναλφάβητοι, έχουν χαμηλές δεξιότητες εγγραμματισμού για τις ανάγκες της κοινωνίας, αν και παρακαλούθησαν το σχολείο και δεν είναι αγράμματοι με την αυστηρή έννοια». Όπως βλέπουμε δεν υπάρχει ο παράγοντας τεχνολογία. Φυσικά όλες οι δυτικές κοινωνίες έχουν μέσα στην ζωή τους την τεχνολογία, περιττό να αναφερθεί.
Eme, E. (2011), “Cognitive and psycholinguistic skills of adults who are functionally illiterate: Current state of research and implications for adult education”,Applied Cognitive Psychology, 25/5, 753–762. Πηγή.

Θεωρώ πως ο ορισμός της μελέτης αφορά άτομα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην κοινωνία. Κάτι που ερμηνεύω ως: δεν μπορώ να πληρώσω λογαριασμό, να συναλλαγώ με δημόσια υπηρεσία, να αγοράσω από κατάστημα κ.ο.κ.

Καλύτερος ορισμός εδώ: «Ο λειτουργικός αναλφαβητισμός είναι μια σύγχρονη μάστιγα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ του 2017 στην Ελλάδα το 27% των ανθρώπων είναι λειτουργικά αναλφάβητοι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταλάβουν ένα manual για το κινητό τους τηλέφωνο ή το ψυγείο τους, [...]» δεύτερη προσπάθεια: «Λειτουργικά αναλφάβητοι είναι οι άνθρωποι που παρά το γεγονός ότι έχουν διδαχθεί γραφή και ανάγνωση δεν είναι σε θέση να εξασκήσουν ένα επάγγελμα που απαιτεί την εφαρμογή γνώσεων πάνω από ένα βασικό επίπεδο, ή να ασκήσουν βασικές καθημερινές λειτουργίες». cnn.gr.

Το παραπάνω paper (Eme 2011), αναφέρει συγκεκριμμένα:
«Οι λειτουργικά αναφλάβητοι αν και γνωρίζουν ανάγνωση, δεν μπορούν να κατανοήσουν κείμενο της καθημερινότητας, στο σπίτι, στην εργασία, ή στην κοινωνία (όπως η ανάγνωση φυλλαδίου για ασθενείς, να γράψουν μία επιταγή, ή την διεύθυνση σε ένα γράμμα)
"People who are functionally illiterate (A-IL) [...] display poor functional comprehension and use of printed information in daily life, at home, at work and in the community (such as reading a patient information leaflet, writing out a cheque or addressing an envelope) (Baydar et al., 1993; OECD and Statistics Canada, 2000)."
«Ο λειτουργικός αναλφαβητισμός αφορά την αποτυχία να αποκτήσει κάποιος λειτουργική δεξιότητα ανάγνωσης και γραφής, δηλαδή περιγράφει ανθρώπους που έμαθαν γραφή και ανάγνωση στο σχολείο, είτε ανεπαρκώς, είτε κακώς ή έχασαν την ικανότητά τους εξ' αιτίας κοινωνικών, οικογενειακών ή λειτουργικών λόγων».
"Functional illiteracy therefore corresponds to a failure to acquire functional reading and writing skills, in that it describes individuals who have been taught written language at school but who have either badly or inadequately acquired this skill, or have subsequently lost it, due to social, family or functional reasons."

Όλα τα μέσα, έγραψαν το ίδιο συμπέρασμα. Ολοι οι δημοσιογράφοι κατάλαβαν το ίδιο πράγμα διάβαζοντας την έκθεση. Πως οι μισοί μαθητές (απόφοιτοι Λυκείου) είναι λειτουργικά αναλφάβητοι, δηλαδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην κοινωνία, να κάνουν / κατανοήσουν βασικές καθημερινές λειτουργίες! Google Search: Λειτουργικά αναλφάβητοι.

Αφού είδαμε τον ορισμό, ας δούμε τί γράφει η έκθεση, σ. 121
«Σε σχετική έρευνα της Κύπρου το ποσοστό των μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου που έχουν πιθανότητες να παραμείνουν λειτουργικά αναλφάβητοι είναι λίγο παραπάνω από το 10% στη Γλώσσα και 7% στα Μαθηματικά (Πετρίδου, Τσουρής, Μιχαηλίδου & Κυριακίδης 2009:78-79). Στη χώρα μας [σ.σ. εννοεί Ελλάδα] δεν υπάρχει πρόσφατη, μεγάλης κλίμακας, σχετική έρευνα, αλλά προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη και την έκταση του φαινομένου από τις βαθμολογήσεις των μαθητών στα μαθήματα που αναλύθηκαν στο Δεύτερο Μέρος της Έκθεσης.»

Παραθέτω ένα παράδειγμα βαθμολογιών.
Ποσοστά μαθητών της Στ’ Δημοτικού κατά το σχ. έτος 2015-16 με βαθμό μικρότερο του 7 σε συγκεκριμένα μαθήματα που έχουν αυξημένη πιθανότητα είναι λειτουργικά αναλφάβητοι.
Πίνακας 61. Στ' Δημοτικού 2015-16
ΜάθημαΒαθμός ≤7
Γλώσσα7,0%
Μαθηματικά8,7%
Φυσικά5,5%
Ιστορία9,4%
Τ.Π.Ε.0,8%

Δηλαδή έχουμε μαθητές λιγότερο από 10% που έχουν πιθανότητα (θεωρώ καλοπροαίρετα πως η ένδειξη είναι απόδειξη) να είναι λειτουργικά αναλφάβητοι και τα ΜΜΕ γράφουν πως οι μισοί μαθητές είναι λειτουργικά αναλφάβητοι.

Πρώτο πρόγραμμα - επόμενη εβδομάδα

Όταν ενημέρωσα συναδέλφους η αντίδρασή τους ήταν: «Δεν κατάλαβες καλά», «κάτι άλλο ήθελαν να πουν», «δεν ξέρω τί είναι αυτό», κ.ο.κ. Damage limitation όπως λέμε στα Ελληνικά. Ένα τόσο μεγάλο ψέμμα, δεν μπορείς να πιστέψεις πως είναι αληθινό. Έγινε κάτι αναπάντεχο όμως. Άκουγα μία ραδιοφωνική εκπομπή «Ενναλακτικά», Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, στο πρώτο πρόγραμμα μαζί με 3 συναδέλφους. Ήταν οικοδέσπoινες η Αρετή Μπίτα και Έλενα Καραγιάννη, μιλούσαν για την εκπαίδευση (μάλλον με αφορμή την παραπάνω έκθεση) και ένας καλεσμένος (μάλλον κυβερνητικός) είπε: «Μην ξεχνάμε βέβαια πως και όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι λειτουργικά αναλφάβητοι».

Οι συνάδελφοι πάγωσαν. Αυτή την φορά δεν χρειάστηκε να μιλήσω. Μιλούσαμε για λίγο με μορφασμούς και επιφωνήματα. Δεν πιστεύαμε αυτό που ακούσαμε. Επίσης αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά πως όταν κατηγορούν κάποιον άλλο έχουμε τάση προς την αναισθησία, αλλά όταν κατηγορούν εσένα τον ίδιο αλλάζει το πράγμα.

Στέφανος Μάνος

Ο Στέφανος Μάνος επηρεάζει την φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ, σε ένα άρθρο του στα ΝΕΑ παρουσίασε ως δεδομένο το fake news. αντίγραφο από το facebook του. Είναι ενδιαφέροντα τα σχόλια. Ένα αρνητικό γράφει: «Όποιος γνωρίζει την ερευνητική μεθοδολογία των επιστημών της εκπαίδευσης κατανοεί ότι η ετήσια έκθεση είναι γεμάτη μεθοδολογικά λάθη και αστήρικτα συμπεράσματα». Τα υπόλοιπα σχόλια αξίζει να τα διαβάσετε. 212 likes και 31 κοινοποιήσεις για ένα fake news! Η φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ - αλλά και γενικότερα οι φιλελεύθεροι - προτείνουν τα κουπόνια για την εκπαίδευση (για να εξυπηρετήσουν την ιδιωτική εκπαίδευση), ενώ η ίδια έρευνα παραπάνω αναφέρει πως 46% των Αμερικανών το 2004 ήταν λειτουργικά αναλφάβητοι.

Η Μηχανή του Χρόνου - μεθεπόμενη εβδομάδα

Η Μηχανή του Χρόνου, έριξε το ποσοστό στο 33%. Μάλλον έτσι είναι πιό πιστευτό. Πάντως 15 ημέρες πέρασαν και το fake news, συνεχίζεται.

Εφημερίδα των Συντακτών

Η εφημερίδα των Συντακτών, γράφει για «μεγάλη μερίδα» λειτουργικά αναλφάβητων.

Fake News

Τα fake news μπορούν τουλάχιστον να καταρρίπτονται με επίσημες ανακοινώσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση για να υποστηρίξει το εκπαιδευτικό έργο, είχε ιστοσελίδα αφιερωμένη στα Fake News και απαντούσε σε fake news. Η παρούσα κυβέρνηση έσβησε τον κατάλογο των fake news αλλά ακόμη και τις απαντήσεις για τα fake news και έβαλε «αποδελτίωση ειδήσεων» και δεν ανταπαντά στα δημοσιεύματα.

Εδώ ένα παράδειγμα που υπάρχει αντι-fake news.

Εδώ ένα παράδειγμα που το έσβησε η παρούσα κυβέρνηση. διεγραμμένη σελίδα.

Υπάρχει όμως η παραπάνω διεγραμμένη σελίδα του Υπουργείου στο Web Archive. Web Archive - αντι-fake news.

Παλαιότερα υπήρχε ειδικός σύνδεσμος με κατηγορίa Fake News που με την παρούσα κυβέρνηση σβήστηκε. Παραδόξως στην δικτυακή έκδοση, η καθημερινή δεν έχει τον τίτλο: «Λειτουργικά αναλφάβητοι οι μισοί μαθητές» αλλά «έκθεση σοκ για τους μαθητές» και παραλλαγμένο κείμενο εδώ.

Ελληνικά Hoaxes

Ενημέρωσα τα Ελληνικά Hoaxes και δεν απάντησαν.

Πρώτη δημοσίευση

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2019. Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2019: Τα ellinikahoaxes.gr δεν απάντησαν. Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2019: Εφημερίδα των Συντακτών γράφει για «μεγάλη μερίδα».

Τυχαία εικόνα

hlios_apo_ta_braxia_ths_mikrhs_paralias.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 1194
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.02 | 0.06 | 0.04