Για τους Έλληνες φιλελεύθερους.

Από την ενήλική μου ζωή είχα πάθει ένα σοκ και είχα καταλάβει πως δεν υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικές για το απίστευτο πελατειακό ΝΔΣΟΚ. Μέσω του facebook, γνώρισα ενδιαφέροντα κύκλο φιλελεύθερων και μεταρρυθμιστών. Είχα και άλλες πολιτικές ιδέες, αλλά είπα να πιαστώ από κάποια που φαινόταν εφικτή να μπει στην βουλή ως δύναμη αλλαγής. Παρακολούθησα για χρόνια - όσο μπορούσα και δια ζώσης - τον φιλελεύθερο χώρο διότι είχαν επιχειρήματα βασισμένα σε δεδομένα. Ήταν υπέρ της διαφάνειας, να ψηφίζει και ο απόδημος ελληνισμός, είχαν πολιτισμένη συμπεριφορά, υπέρ της δημοκρατικής διαδικασίας (ως αναγκαίο κακό με ανενημέρωτους πολίτες κ.ο.κ.). Όλα καλά!

Μαζί τους θάβαμε (από το 2011)

Τις περισσότερες φορές ήταν στοχευμένη η κριτική σε ΝΔΣΟΚΛΑΟΣ αλλά και σε ΝΔΣΟΚΔΗΜΑΡ. Δεν έλειπαν - φυσικά - οι εμμονές όπως να κοροϊδεύουν τους αριστερούς (δεν μπορούν να ενωθούν) ή να αποκαλούν την χώρα σοβιετία. Βέβαια αυτά θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως απλά ήταν αστεία και πειράγματα - όπως κατάλαβα αργότερα, έκανα λάθος. Σε συγκεντρώσεις που πήγα συνάντησα αριστερούς, μέχρι και οικολόγους οπότε προτιμούσα να τα σκέφτομαι ως αστεία ή να τα αγνοώ. Υπήρχαν και εμμονές όπως ό,τι για όλα φταίνε οι δημόσιοι Υπάλληλοι και ό,τι το κράτος πρέπει να μειωθεί (αντί να βελτιωθεί). Δεν χρειαζέται να συμφωνείς με όλα, το θέμα για μένα ήταν να αλλάξει το σάπιο σύστημα.

Τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον φιλελεύθερο χώρο. Δυστυχώς την πάτησε όπως το ΚΚΕ: «ο λαός φταίει που δεν μας καταλαβαίνει ώστε να μας ψηφίσει». Αφού ενώθηκε, πάτωσε και διαλύθηκε. Δηλαδή έπαθαν αυτό που κορόιδευαν την αριστερά. Η Δράση, η Φιλελεύθερη Συμμαχία και η Δημιουργία Ξανά (φιλελεύθεροι από σπόντα) δεν κατάφεραν να μπουν στην βουλή το 2012 και το 2015 δεν κατέβηκαν καν ως υποψήφια κόμματα.

Και μετά κάτι άλλαξε

Αφού δεν υπήρχε φιλελεύθερη εκπροσώπηση ως κόμμα το 2015, άλλος φιλελεύθερος ψήφισε ΝΔ (!), άλλος Ποτάμι, άλλος ΚΙΔΗΣΟ (Παπανδρέου), άλλος ΠαΣοΚ (του ΒενιζελοΦώφης). Κανένα πρόβλημα ως εδώ. Αναγκαίο κακό. Αν και την επιλογή της ΝΔ δεν την κατάλαβα ως φιλελεύθερη, ούτε του ΠαΣοΚ του Βενιζέλου.

Στις προηγούμενες εκλογές υπήρχε γκρίνια για το ό,τι δεν ψηφίζει ο απόδημος ελληνισμός. Τώρα σιωπή (προφανώς επειδή ο απόδημος ελληνισμός θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ).

Προέκυψε ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν το φανταζόμουν να υπάρξει. Βγήκε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Οχι δεν ήταν για μένα αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι τί έπαθαν οι φιλελεύθεροι. Ό,τι έμαθα από τον φιλελεύθερο χώρο - ως συμπεριφορά - γκρεμίστηκε. Οι φιλελεύθεροι άνθρωποι που γνώρισα έγιναν αυτό που κορόιδευαν. Έμειναν όμως 2-3 φάροι. Έμειναν μερικοί με πολιτική διαύγεια. Έκανα πάλι υπομονή. Θα το ξεπεράσουν, σκέφτηκα. Το δεύτερο χτύπημα ήταν τελειωτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όρισε δημοψήφισμα. Έγινε το έλα-να-δεις. Δεν έμεινε φιλελεύθερο προφίλ που να έχει σοβαρή συμπεριφορά. Εκτός από ένα (κυριολεκτικά).

Φιλελεύθεροι που έλεγαν: μην κλείνετε τους δρόμους, ενοχλείτε τους τουρίστες, την λειτουργία της πόλης, δεν κερδίζετε τίποτα με διαδηλώσεις, αυτές είναι παλιές πρακτικές κ.ο.κ. Ε, λοιπόν, έκαναν ακριβώς αυτό που κορόιδευαν. Πρωτοστάτησαν και διοργάνωσαν το «Μένουμε Ευρώπη» και βγήκαν στους δρόμους. Μάλιστα είχαν ως σύνθημα το Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία. Κάτι που δεν κατανόησα αφού το δημοψήφισμα είναι δημοκρατική διαδικασία! Και σε ποιά Ευρώπη να μείνεις; Σε αυτή που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση καταθέσεων, χωρίς να ενδιαφέρεται αν καταστρέφεται εγχώρια οικονομία; Δηλαδή σ' αυτή που αδιαφορεί για τον επαναπατρισμό φυγαδευμένων καταθέσεων;

Άρχισαν να παρουσιάζουν φήμες ως ειδήσεις, παραποίησαν ειδήσεις. Άρχισαν να βρίζουν, ενώ παλαιότερα κορόιδευαν τους αγανακτισμένους που μούτζωναν την βουλή στο σύνταγμα.

Έχει και χειρότερα. Η ιδιωτική τηλεόραση έσπειρε την καταστροφή με το δημοψήφισμα. Έτυχε να δω ANT1 την ώρα της αναγγελίας και από το πρώτο δευτερόλεπτο μετά την αναγγελία, οι δημοσιογράφοι αποκάλεσαν τον πρωθυπουργό ανεύθυνο. Εγώ νόμιζα πως οι δημοσιογράφος παρουσιάζει τα γεγονότα και δεν τα χαρακτηρίζει. Τα ποσοστά του ΟΧΙ θα ήταν 70% αν όχι 80% χωρίς την μονόπλευρη ενημέρωση της ιδιωτικής τηλεόρασης. Τί σχολίασαν οι φιλελεύθεροι; Πως ήταν δικαίωμά τους! Και η δημοσιογραφική δεοντολογία; Ξαφνικά ξεχάστηκε γι' αυτούς.

Δηλαδή για τους φιλελεύθερους δεν υπήρξε δημοσιογραφική μονόπλευρη ενημέρωση, ούτε σύγκρουση συμφερόντων αν και υποτίθεται ενδιαφέρονται για αυτά τα ζητήματα, έδειξαν διπροσωπία. Φυσικά και είναι δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να έχει την άποψή του. Αλλά για τον εαυτό του! Ιδίως αν είναι συντονιστής θα πρέπει να δίνει χώρο και να υποστηρίζει ή να ανταπαντάει σε όλες τις απόψεις! Πρέπει να λέει το γεγονός και όχι την γνώμη του. Άλλωστε ήδη οι δημοσιογράφοι με στοχευμένες ειδήσεις κατευθύνουν τον κόσμο εκεί που θέλουν.

Mε την στασιμότητα του ELA και το bank run αναγκαστικά μπήκε capital control. Οι φιλελεύθεροι που έχουν ως κόρη οφθαλμού την σωστή λειτουργία των τραπεζών ώστε να μην καταρρέει η οικονομία πώς αντέδρασαν; Προέτρεπαν σε bank run. Δηλαδή εν γνώση τους, προέτρεπαν την κοινωνία να καταστρέψει την οικονομία! δεύτερη διπροσωπία. Ή όπως συνηθίζουν να κατηγορούν τον Τσίπρα: δεύτερη κωλοτούμπα. Έχει και άλλο. Τα πρώτα σχόλιά τους ήταν πως δεν μπορούν να ζήσουν με 60€ την ημέρα ενώ οι αγορές με κάρτες ήταν ελεύθερες! Δεύτερα σχόλια ήταν πως δεν μπορούν να πληρώσουν εργαζόμενους ενώ το εγχώριο e-banking ήταν ελεύθερο. Δηλαδή άνθρωποι που κατηγορούσαν το δημόσιο για γραφειοκρατία, δεν χρησιμοποιούσαν την χρεωστική τους κάρτα, ή το e-banking τρίτη φιλελεύθερη κωλοτούμπα. Στην ουσία η κυβέρνηση ήθελε να μην φύγει ρευστό (εκτυπωμένο) από τις τράπεζες σε «σεντούκια» ή στο εξωτερικό. Δεν είχε πρόβλημα με τις εγχώριες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο τέλος οι φιλελεύθεροι κατέληξαν να λένε πως δεν μπορούν να κάνουν αγορές με.. PayPal. Κάπου εκεί το τερμάτισαν. Το μόνο που είχαν δίκιο (στο οποίο κανείς δεν διαφώνησε) ήταν πως υπέφεραν οι συνεργασίες (επιχειρήσεις) με το εξωτερικό. Προφανώς με capital control τα πράγματα είναι προβληματικά. Μόνο που αντί να προτρέψουν σε ψυχραιμία, προέτρεψαν σε bank run. Κατηγορούν όλους του πρωθυπουργούς ως ανεύθυνους (και θα συμφωνήσω εν μέρη) αλλά οι ίδιοι, στα δύσκολα, έκαναν ό,τι ποιό ατομιστικό και καταστροφικό μπορούσαν.

Επίλογος

Θα μπορούσαν να γράψω και άλλα. Θα τα γράψω επιγραμματικά: ελιτίστικη ματιά, σήκωμα του δαχτύλου, θεοποίηση του τραπεζικού συστήματος, κατηγορίες (blame game) σε ομάδες ανθρώπων (π.χ. αυτοί που πήραν δάνεια για κατοικία μας κατέστρεψαν, ενώ εμείς μένουμε στο ενοίκιο. Δηλαδή φταίνε μόνο αυτοί που δανείστηκαν, αλλά όχι αυτοί που τους δάνεισαν [οι τράπεζες].). Νομίζω πως οι τρεις ασυναρτησίες παραπάνω που έγραψα αναλυτικά φτάνουν για να καταλάβει κάποιος πως μιλάμε για μία ακόμη φανατισμένη ιδεοληπτική ομάδα που έκανε κωλοτούμπες πριν κυβερνήσει. Καταλήγω πως τελικά δεν υπάρχει καμμία θεωρία που να μας βοηθάει πέρα της ανθρωπιάς μας του να μην φανατιζόμαστε. Οι πλειοψηφία είμαστε ψευτο-σοσιαλιστές, ψευτο-καπιταλιστές, ψευτο-κομμουνιστές και ψευτο-αναρχικοί. Νομίζω πως τελικά βρήκα πραγματικά φιλελεύθερους ανθρώπους (μετρημένους στο ένα χέρι!), αλλά κάτι μου λέει, πως αξιόλογους ανθρώπους θα βρω σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους.

Με άλλα λόγια. Ψάξτε και ψηφίστε ανθρώπους. Αφήστε τις ιδεολογίες. Δεν έχουν νόημα, θα καταλήξουν σε ιδεοληψίες, σε κομματόσκυλα, ή σε απογοήτευση.

Και ας καταργήσουμε κάποτε τα κόμματα. Ας εκλέγουμε ανθρώπους που τους έχουμε σε διαρκή κρίση. Είχα διαβάσει για ενίαιο ταξινομικό ψηφοδέλτιο εδώ. Νομίζω πως είναι το καλύτερο και για την Βουλή.

Ιανουάριος 2016

Τυχαία εικόνα

pantzoyri_koyrtina_mprosta.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 3218
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.02 | 0.04 | 0