Ευτυχώς που ερεύνησαν

Έλληνες δημοσιογράφοι από την δεκαετία του 90 μας ενημέρωναν πως τα diesel (πετρελαιοκίνητα) είναι καθαρά. Ποδηλατώ από το 2010 (6 χρόνια - σήμερα 2016) και ποτέ δεν μου έτυχε να ακολουθώ «καθαρό» diesel.

Κάποιοι αναφέρονται σε Γερμανικό lobby που προώθησε την πετρελαιοκίνηση. Η Honda που ήθελε να κρατήσει οικολογικό προφίλ δεν κυκλοφορούσε diesel. Επειδή όμως στην Ευρώπη επικράτησε ο μύθος του καθαρού diesel και έφτασαν στο σημείο τα μισά αυτοκίνητα να είναι diesel, κυκλοφόρησαν και αυτοί diesel για να μην αποκλειστούν από την αγορά. Η αγορά αυτορυθμίστηκε προς το χειρότερο :-)

Στην Αγγλία όπως και στην Γαλλία θέλουν να καταργήσουν τα Diesel. Εμείς, έχουμε φτιάξει νέα αγορά :-)

Ό,τι έρευνα διάβαζα γύρω από τα diesel έλεγε το προφανές: παράγουν τα χειρότερα (τοξικότερα) καύσιμα. Είναι προφανές, διότι το πετρέλαιο δεν είναι τόσο εύφλεκτο όσο η βενζίνη. Και φυσικά η βενζίνη δεν είναι τόσο εύφλεκτη όσο το υγραέριο. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε: ναι, το υγραέριο είναι το καθαρότερο καύσιμο.

Είχα ενημερώσει για τις έρευνες φίλο μηχανολόγο και μου είπε: «αυτά είναι βλακείες, άλλωστε τα λένε Ινδοί». Πράγματι Ινδοί τα έλεγαν (έγραφαν) αλλά στην επιστήμη δεν έχει σημασία η εθνικότητα, σωστά;

Φέτος (για την ακρίβεια έχει δύο χρόνια, αλλά τώρα ευκαίρησα να γράψω) ανακάλυψα και έρευνα από μη-Ινδούς :) που υποστηρίζουν το αυτονόητο. Τα diesel είναι τα χειρότερα όσον αφορά τα καυσαέρια.

Η έρευνα είναι απο Διεθνές Ινστιτούτο για Καθαρή μετακίνηση (www.theicct.org) θα την βρείτε εδώ (τοπικό αντίγραφο). Το εύπεπτο fact sheet (τοπικό αντίγραφο) και ακόμη δύο εδώ.

Ας δούμε πρώτα τα στοιχεία.

Τα EURO standards για το πετρέλαιο είναι διαφορετικά για τις δύο τεχνολογίες. Οι περισσότεροι - και όλοι οι δημοσιογράφοι - αναφέρονται μόνο στο μονοξείδιο του άνθρακα, αλλά παραβλέπουν πως περισσότερο επικίνδυνα είναι τα μικροσωματίδια (PM) και το NOx. Σημασία έχει και η ποιότητα στο καυσαέριο. Προφανώς θέλουμε τα λιγότερο τοξικά.

Κάτι που δημοσιογράφοι κρύβουν είναι πως άλλο οι εργαστηριακές μετρήσεις και άλλο η πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα αν δεις πετρελαιοκίνητο να επιταγχύνει βλέπεις έναν μαύρο καπνό, όχι απλά μικροσωματίδια. Ένα στα τρία (30%) αυτοκίνητα είναι εκτός προδιαγραφών. Στην πράξη ενώ τα EURO standards γίνονται αυστηρά, τα πετρελαιοκίνητα παράγουν από διπλάσια (το 2000) έως εφτάμιση φορές παραπάνω NOx το 2014.

Η κίτρινη γραμμή είναι το EURO 5 όριο και η πράσινη το EURO 6, μόνο 3 αυτοκίνητα είναι στα όρια του EURO 5. Πάνω είναι ο μέσος όρος. Υπάρχουν πετρελαιοκίνητα που αντί για 0.08g/km εκπέμπουν 24g/km.

Οι δημοσιογράφοι με τέτοια «τζιζ» θέματα δεν ασχολούνται. Τα πράγματα για την χρήση των περισσότερωνα αυτοκινήτων είναι ακόμη χειρότερα. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο στην πόλη, για μικρές διαδρομές και όχι για ταξίδια. Εκεί ακριβώς πάλι μειονεκτεί το πετρέλαιο. Οι κινητήρες αργούν να ζεσταθούν στην πόλη. Όταν είναι κρύοι οι πετρελαιοκινητήρες βγάζουν ακόμη περισσότερα καυσαέρια. Ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες, με μπόλικο humor εδώ, από έναν Αυστραλό. Ναι, το DPF αν σας χαλάσει κοστίζει 14.000 δολλάρια Αυστραλίας (νομίζω 7.000 δολλάρια Αμερικής ή 7.000€). Ο ίδιος, εξηγεί πως το Diesel είναι χειρότερο για την υγεία επειδή παράγει μικροσωματίδια που είναι βλαπτικότερα από τα υπόλοιπα καυσαέρια. Γενικά το DPF δουλεύει μόνο σε ταχύτητα 60km/h και πάνω (δηλαδή το ξεχνάμε σε πόλη) και μόνο σε 1.800 - 2.500 στροφές (δηλαδή μόνο σε πορεία) και μόνο με 4η-5η ή 6η ταχύτητα. Επιπλέον πρέπει να οδηγάς συχνά έτσι! (δηλαδή το diesel είναι καλό για ταξίδια και όχι για καθημερινή χρήση στην πόλη). Η Subaru έβγαλε ανακοίνωση πως το DPF απλά χαλάει σε συνθήκες πόλης και πρέπει να αλλάζει.

Παραθέτω τα EURO standards.

Πετρέλαιο

Euro standardDateCONOxPM
Euro 1July 19922.72-0.14
Euro 2January 19961.0-0.08
Euro 3January 20000.640.500.05
Euro 4January 20050.500.250.025
Euro 5aSeptember 20090.500.1800.005
Euro 6September 20140.500.0800.005

Βενζίνη

Euro standardDateCONOxPM
Euro 1July 19922.72--
Euro 2January 19962.2--
Euro 3January 20002.30.15-
Euro 4January 20051.00.08-
Euro 5September 20091.00.0600.005
Euro 6September 20141.00.0600.005

Σε περίπτωση που πιστεύετε πως τα παραπάνω standards τα ακολουθεί η βιομηχανία. Guess what. Κάθε πέρυσι και καλύτερη αξιοπιστία.
Εδώ βλέπουμε πως σε αυτοκίνητα κατασκευής / προδιαγραφών 2001 υπήρχε απόκλιση 7% στα καυσαέρια και στο 2013 30%. Δηλαδή ενώ λιγότερο από 1 στα αυτοκίνητα ήταν εκτός προδιαγραφών, το 2013 ένα στα τρία είναι εκτός προδιαγραφών. Τα υβριδικά ακόμη χειρότερα, 40% εκτός προδιαγραφών, σχεδόν τα μισά.

Μήπως προτιμάτε Γερμανική φερρεγυότητα και τυπικότητα; Λυπάμαι χάσατε. Καλύτερα Γαλλικό ή Γιαπωνέζικο αυτοκίνητο.

Εδώ αναλυτικότερα. Παρεπιπτόντως. Πάντα συμπαθούσα BMW από Γερμανία.

Σημαντικό να σημειώσουμε πως όλοι οι δημοσιογράφοι αναφέρονται στο CO, ενώ τοξικότερο είναι το NOx.
Και φυσικά εκεί γίνεται ο πανικός.

Εδώ βλέπουμε πως τα βενζινοκίνητα παράγουν λιγότερο NOx και το υγραέριο είναι ακόμη καλύτερο.

"However recent health concerns about particulate matter have given diesels a less environmentally-friendly image, as have the higher emissions of nitrogen oxides compared with petrol cars. As a comparison, petrol cars produce virtually no particulate matter, take longer to warm up, produce more carbon dioxide per mile on average, and emissions of the regulated pollutants are higher."

"A recent study using a small delivery van fitted with a three way catalyst and capable of switching between CNG and petrol, showed that on a modified EU emission test cycle, emissions of CO, non-methane hydrocarbons (NMHC) and NOx were 76%, 88% and 83% respectively lower with CNG than with petrol. Using data from other studies CNG also compares favourably with emissions from equivalent sized diesel-engined vehicles."

Ο λόγος που βγάζουν καυσαέρια τα diesel είναι επειδή μπορούν να μειώσουν τα καυσαέρια μόνο όταν δεν ζορίζεται ο κινητήρας (δηλαδή με την οδόγηση που επικρατεί - σχεδόν ποτέ)
"SCR is an exhaust after-treatment technology that uses a catalyst to break down NOx. This comes in the shape of an additive called AdBlue, but this needs to be kept topped up for SCR to remain effective. EGR uses exhaust gases as part of the air mix that is pushed into the engine’s cylinders. With lower oxygen levels, the NOx produced is reduced. However, the technology only works effectively when the engine is under low-load levels."
nextgreencar.

"For diesel cars, they dramatically drop the permitted level of NOx emitted down to a maximum of 80mg/km compared to the 180mg/km level that was required for cars to meet the previous Euro 5 emissions standards. The limit for NOx from petrol cars remains at 60mg/km, the same as for the Euro 5 standard."
Πληροφορίες για το θέμα.

Η σελίδα της EPA για φορτηγά.

Δηλαδή δεν είναι καλό το Diesel;

Όσον αφορά την οικονομία είναι το καλύτερο, όσον αφορά το καυσαέριο είναι το χειρότερο. Ο παιδικός καρκίνος έχει αυξηθεί στην Αγγλία 40% από το 1996. Η επιλογή είναι δική σου.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Οκτωβρίου 2016
7 Νοεμβρίου 2017: DPF madness

Τυχαία εικόνα

battyna_kastoria.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 2905
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.07 | 0.12 | 0.09