Αρνητές Ηλεκτρικών

Έχουν περάσει 10 χρόνια που η Tesla πουλάει ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κάνουν τα πάντα με ταχύτητα, αυτονομία, αξιοπιστία, μεγάλη διάρκεια ζωής, ασφάλεια, μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, οικονομικά και όμως υπάρχει η αντίληψη πως χαλάνε γρήγορα οι μπαταρίες τους, μειώνεται γρήγορα η εμβέλεια τους, είναι άχρηστα για θέρμανση στο κρύο, δεν κάνουν οικονομία και παράγουν περισσότερα απόβλητα, δεν κάνουν για ταξίδι. Ένας από τους τελευταίους μύθους που τον συντηρεί ακόμη η Toyota είναι πως το υδρογόνο είναι καλύτερο.

Απομυθοποίηση

Θα χρησιμοποιήσω για παράδειγμα την Tesla διότι είναι η καλύτερη εταιρεία αφού έχει τον αποδοτικότερο κινητήρα και την καλύτερη μπαταρία. Αγνοώ τις υπόλοιπες εταιρείες διότι κοστίζουν 30.000€ και ένα Tesla Model 3 στα 45.000€ είναι πολύ καλύτερο σε εμβέλεια, χώρους και δυνατότητες. Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι και το aptera το οποίο κοστίζει 26.000€ και είναι δύο φορές αποδοτικότερο από το Tesla Model 3. Είναι αποδοτικότερο από το βάδισμα και μόνο μία φορά χειρότερο από ποδήλατο. Δηλαδή αν έχεις aptera, το μονο καλύτερο είναι η ποδηλασία, το βάδισμα είναι χειρότερο οικολογικά. Αν στο aptera έχεις δεύτερο άτομο ισοφαρίζεις το αποδοτικότερο μέσο μεταφοράς: το ποδήλατο!

Χαλάνε γρήγορα οι μπαταρίες

Από το 2018 (!) έχει καταγραφεί πως οι μπαταρίες των Tesla κρατάνε το 90% της φόρτισής τους ακόμη μετά από 300.000km. Οι μπαταρίες βελτιώνονται. Αυτά τα χαρακτηριστικά αναμένεται να γίνουν καλύτερα.

Τα ηλεκτρικά είναι βλαβερότερα για το περιβάλλον

Ακόμη ένας μύθος. Κοιτάξτε τον πίνακα στο 9:10. Συμφέρει (οικολογικά) να κατασκευαστεί ηλεκτρικό, ακόμη και αν έχεις ΗΔΗ αυτοκίνητο. Αν υποθέσουμε πως η κατανάλωση είναι 7lt/100km σε 7 χρόνια το ηλεκτρικό ισοφαρίζει το οικολογικό αποτύπωμα με το ΗΔΗ αγορασμένο αυτοκίνητο. Μάλιστα ακόμη και το ηλεκτρικό ποδήλατο έχει λιγότερες εκπομπές από ένα συμβατικό ποδήλατο!

Η φόρτιση είναι ακριβή

Ειδικά για Ελλάδα που έχουμε την 4η ακριβότερη βενζίνη στον πλανήτη αυτό είναι γελοίο. Η φόρτιση στο σπίτι είναι 0.20cent την KWh. Δηλαδή κοστίζει 3 φορές λιγότερο από την βενζίνη. Όσο το φυσικό αέριο, (όχι το υγραέριο). Πράγματι είναι πρόβλημα η ταχυφόρτιση αφού κοστίζει 0.60cent την KWh δηλαδή το ίδιο με την βενζίνη. Βέβαια τα ηλεκτρικά δεν χρειάζονται συντήρηση όπως μπουζί, λάδια, φίλτρο αέρος κ.ο.κ. Δηλαδή πάλι φθηνότερα κοστίζουν μακροπρόθεσμα.

Άχρηστα για την θέρμανση στον χειμώνα

Δεν μπορώ να φανταστώ από που προέρχεται αυτό η παραπληροφόρηση. Ένα βενζινοκίνητο χρειάζεται 1 λίτρο για μία ώρα για θέρμανση στους 0 βαθμούς εξωτερικής θερμοκρασίας. Ένα ηλεκτρικό ξοδεύει 1KW. Δηλαδή αν έχουμε 20 λίτρα βενζίνη (1/3 γεμάτο ρεζερβουάρ) θέρμανση για 20 ώρες, αν έχουμε φορτισμένο ηλεκτρικό στο 1/3 πάλι θέρμανση για 20 ώρες. Εδώ τα αποτελέσματα.

Αναλυτικά η κατανάλωση ενός ηλεκτρικού για θέρμανση:

0°C: 0.9 kW
-8°C: 1.3 kW
-11°C: 1.6 kW
-25°C: 1.95 kW
		

Στο ηλεκτρικό έχουμε την επιλογή να επιλέξουμε χαμηλότερη θερμοκρασία και να γλυτώσουμε και άλλη ενέργεια, ενώ στον θερμικό κινητήρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αν χαμηλώσεις την θέρμανση, δεν μειώνεται η κατανάλωση του θερμικού κινητήρα. Με άλλα λόγια το ηλεκτρικό είναι αποδοτικότερο, καλύτερο και με επιπλέον δυνατότητες.

Δεν κάνουν για ταξίδι

Υπάρχουν σταθμοί φόρτισης σε όλη την χώρα. Σε ανάγκη φορτίζεται αργά από οποιαδήποτε μπρίζα. Σε 20 λεπτά φορτίζεις 150 χιλιόμετρα σε ταχυφορτιστή: "100 miles of range in around 20 minutes". Χάρτης με σταθμούς φόρτισης από το Plugshare.com Χάρτης φορτιστών στην Λάρισα.

Παίρνουν φωτιά

Όπως και οι πρώτοι φορητοί, τα πρώτα κινητά. Μήπως θα σταματήσετε να έχετε κινητό ή φορητό υπολογιστή;

Πάντως τα θερμικά καίγονται μάλλον συχνότερα: 182.000 καμμένα αυτοκίνητα τον χρόνο στην Αμερική. βλ. σ. 3 (nfpa.org, (τοπικό αντίγραφο). Είναι άξιο απορίας πως καταγράφονται αναλυτικά τα αυτοφλεγόμενα ηλεκτρικά, αλλά όχι της εσωτερικής καύσης (βενζίνης, πετραλαίου).

Το υδρογόνο είναι καλύτερο

Όχι, το υδρογόνο δεν είναι καλύτερο. Εχει δοκιμαστεί τα τελευταία 30 χρόνια εκτενώς. Τα πρώτα πουλήθηκαν το 2008. Το πρόβλημα με το υδρογόνο είναι πως χρειάζεται ενέργεια για να παραχθεί και τεράστιο χώρο αν θες επιδόσεις. Αυτή την στιγμή (2022) το 95% του υδρογόνου παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Μία τρύπα στο νερό δηλαδή. Ακόμη χειρότερα, από το υδρογόνο που θα παραχθεί, μόνο το 38% θα φτάσει στο όχημα! Ενώ στα ηλεκτρικά οι απώλειες είναι οι μισές. Το 80% της ενέργειας (ρεύματος) φτάνει στο όχημα. Και ναι, επειδή μπορεί να σκέφτεστε πονηα. Μπορεί να φτάνει ΟΛΟ το καύσμο από το διυλιστήριο στον κινητήρα σας, αλλά αν δεν έχετε υβριδικό, έχει απόδοση 20%. Στα υβριδικά η απόδοση ανεβαίνει στο 40%. Δηλαδή ένα υβριδικό, ισοφαρίζει ένα υδρογόνου και είναι στα μισά του ηλεκτρικού.

Είναι λογικό να υπάρχουν αρνητές

Αισθάνομαι πλήρως τους αρνητές. Για παράδειγμα εγώ είμαι αρνητής του diesel. Ακόμη και αν είχα χρήματα δεν θα αγόραζα diesel διότι δεν μου αρέσει η συμπεριφορά και ο ήχος του diesel κινητήρα. Έτσι προτιμούσα βενζινοκίνητο ακόμη και αν έδινα παραπάνω χρήματα μακροπρόθεσμα. Βέβαια οι αρνητές ηλεκτρικών δεν παραδέχονται την ανωτερότητα των ηλεκτρικών, αλλά υποστηρίζουν πράγματα βγαλμένα από το μυαλό τους.

Που έχουν δίκιο οι αρνητές

Τα ηλεκτρικά είναι πράγματι ακριβά. Ένα αξιοπρεπές (Peugeot e-208) κοστίζει 30.000€. Ένα Honda E, αυτοκίνητο πόλης, όχι για ταξίδια, 4θεσιο με μικρό χώρο αποσκευών κοστίζει πάλι περίπου 30.000€. Είναι βέβαια πολυτελές. Το Tesla Model 3 κοστίζει 45.000€. Αν και είναι κατηγορία μεγάλου αυτοκινήτου που πραγματικά προσφέρει τα πάντα, είναι πράγματι ακριβό και αδύνατο να το αγοράσει η πλειοψηφία. Μακροπρόθεσμα (στα 20 χρόνια) συμφέρει αφού θα έχουν εξοικονομηθει 14.000€ σε καύσιμο και 2.000-3.000€ σε συντήρηση (λάδια, μπουζί, ιμάντες, κ.ο.κ.), αλλά οι περισσότεροι δεν κρατάνε τα αυτοκίνητά τους 20 χρόνια.

Τα ηλεκτρικά δεν είναι βολικά. Πράγματι έχουν δύο προβλήματα στην καθημερινότητα τα ηλεκτρικά. Χρειάζεσαι ιδιωτικό χώρο για την φόρτιση ειδάλλως με τους εξωτερικούς φορτιστές η τιμή βγαίνει ίδια με βενζινοκίνητο. Επίσης σε περίπτωση ανάγκης, αν θες να πας κάπου μακριά, θα πρέπει να έχεις πρόσβαση σε ταχυφορτιστή ή να είσαι τυχερός και να είναι ήδη φορτισμένο.

Σημαντική σημείωση

Αυτή η άρνηση είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όχι Ελληνική αποκλειστικότητα. Μέχρι και η Toyota ήταν (είναι;) αρνήτρια. Μόλις φέτος (2022) κυκλοφόρησε ηλεκτρικό, από τους τελευταίους.

Bonus: Πράγματα που δεν ξέρουν οι αρνητές, αλλά είναι πράγματι αρνητικά για τα ηλεκτρικά

Δεν κάνουν για αγώνες. Υπερθερμαίνεται η μπαταρία και πέφτει η απόδοση. Φαντάζομαι δεν κάνουν και για καγκούρικη οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο. Δηλαδή δεν μπορείς να οδηγάς με 240km/h με ηλεκτρικό για πολλή ώρα αφού θα υπερθερμανθεί η μπαταρία, αλλά μπορείς με 160km/h (που πάλι είναι υπερβολή).

Θεωρώ και εγώ υποκριτικό το ότι τα ηλεκτρικά θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα, ή την κλιματική αλλαγή ή την μόλυνση. Όταν είναι φθηνότερη η μετακίνηση, θα πας μακρύτερα. Οπότε θα ξοδεύουμε την ίδια ενέργεια και θα μολύνουμε το ίδιο. Πραγματική αλλαγή θα ήταν να χρησιμοποιούμε ποδήλατο ή τρένα και σαν χειρότερη λύση τα λεωφορεία.

Πρώτη δημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2022
Συντακτικό και ταχυφόρτιση: 24 Απριλίου 2022
bikeradar: 16 Ιουνίου 2022
Υδρογόνο: 18 Ιουλίου 2022

Τυχαία εικόνα

squish.png

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 387
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.02 | 0.05 | 0.01