Αποδείξεις 2010

Το μέτρο των αποδείξεων προβάλλεται ως γκάφα ενώ είναι από τα ευχάριστα λάθη του υπουργείου οικονομικών. Άλλωστε πολλές εφευρέσεις αποκαλύφθηκαν από λάθος.

Από... πάντα (ζήτω η γενιά του πολυτεχνείου[1] και ο... ρουσφετισμός) δεν κόβονταν αποδείξεις. Ακόμη και σήμερα πολλοί δεν κόβουν αποδείξεις και ακόμη χειρότερα οι πολίτες δεν ζητούν αποδείξεις (τί Ελληναριά και αυτή;). Αν τελικά οι πολίτες και το κράτος δεν θέλουν να παίρνουν ή να κόβουν αποδείξεις, τότε να αποφασίσουμε ότι θέλουμε φιλελευθερισμό. Να έχουμε μηδενική έμμεση φορολογία (ΦΠΑ), ούτε καν άμεση φορολογία, ούτε και τέλη κυκλοφορίας, να μην έχουμε φορολογικό τμήμα παρά τελωνείο.

Τα πάντα ιδιωτικά λοιπόν.

Για παράδειγμα να πληρώνουμε για ιδιωτικό σχολείο (για κάθε είδους εκπαίδευση), για την πυροσβεστική (στις Η.Π.Α. που δοκιμάστηκε απέτυχε). Να μπούνε διόδια παντού εκτός από τους δημοτικούς δρόμους, να πληρώνουμε ιδιωτική εταιρία υγειονομικού ελέγχου. Να πληρώνουμε για ιδιωτική αστυνομία, για τον ΕΟΦ (έλεγχος φαρμάκων), για τον ιδιωτικό στρατό. Να μην έχουμε την ΕΡΤ και να χαρούμε τα «ποιοτικά» προγράμματα της ιδιωτικής τηλεόρασης - εξαίρεση ο ΣΚΑΙ - με τον βαυκαλισμό της (Dancing with the stars, The Real Housewives of Athens ακόμη καλύτερα το Big Brother και τα Παρατράγουδα. Η «ποιοτική» λίστα ατελείωτη). Να σταματήσουν και οι ιερείς να πληρώνονται από το δημόσιο και να έχουμε εισητήριο για την εκκλησία. Ήδη η εκκλησία έχει πολλές εταιρίες. Αφού η κοινωνία δεν θέλει αποδείξεις ή φορολογία, γίνεται αλλιώς; Θα πληρώνουμε μόνο για τους δήμους (δεν άκουσα να διαμαρτύρεται ποτέ κανείς γι' αυτό). Οπότε δεν θα χρειάζεται να πληρώνουμε σε ιδιωτική εταιρία για οδοκαθαρισμό και για την συλλογή σκουπιδιών.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους και τους εργοδότες. Αν τελικά δεν θέλουμε ένσημα από την δεύτερη δουλειά, ή δουλεύουμε παράνομα ή δεν έχουμε το θάρρος να ζητήσουμε ένσημα από την πρώτη δουλειά και ούτε ο εργοδότης και το κράτος δεν θέλουν να ελέγχουν για αυτό το πρόβλημα, τότε να έχουμε μόνο ιδιωτικά νοσοκομεία και να μην έχουμε εισφορές στο ΙΚΑ ούτε ταμείο ανεργείας, ούτε επίδομα ενοικίου, ούτε εισητήρια κοινωνικού τουρισμού και ούτε σύνταξη. Να πληρώνουμε σε ιδιώτες για σύνταξη.

Η ελληνική κοινωνία ποτέ δεν ήξερε τί θέλει. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει ελληνική κοινωνία, αφού δεν υπάρχει σύμπνοια για κανένα ζήτημα[2], μόνο τυφλές αντιπαλότητες. Μάλιστα οι πολιτικοί δεν χάνουν την ευκαιρία και την κατηγορούν για την κατάσταση της χώρας, αγνοώντας ότι καθημερινά δεν εφαρμόζονται οι νόμοι ή εφαρμόζονται επιλεκτικά.

Το μέτρο των αποδείξεων ήταν πάρα πολύ καλό, αφού επιτέλους κόπηκαν αρκετές αποδείξεις. Το bonus του 10% επίσης ήταν άριστο μέτρο (γράφω «ήταν» γιατί προβλέπω πως θα το πάρουν πίσω). Στην πράξη εκμηδένισε το ΦΠΑ του 13% (για είδη πρώτης ανάγκης όπως ψωμί) και ελλάτωσε το ΦΠΑ από 23% στο 13%. Παρ' όλα αυτά η καταλάθος μείωση του υπουργείου παρουσιάζεται ως γκάφα και όχι ως ευτυχές γεγονός.

Μα, οι περισσότεροι δεν συμφωνούν να μειωθεί η φορολογία για να έχουμε ανάπτυξη; Η μεγαλύτερη αντίφαση βρίσκεται αλλού βέβαια. Ακόμη και με την επιστροφή του 10% στους πολίτες, τα έσοδα είναι περισσότερα. Αφού εκεί που πολλές «επιχειρήσεις» δεν έκοβαν καθόλου αποδείξεις (0 έσοδα ΦΠΑ) τώρα κόβουν και το κράτος έχει έσοδα στην χειρότερη περίπτωση 3% (ΦΠΑ 13%) και στην καλύτερη 13% (ΦΠΑ 23%).

Άρα το μόνο πρόβλημα που προκύπτει είναι η συλλογή του ΦΠΑ και ο έλεγχος της μαύρης εργασίας. Διαχρονικά προβλήματα για τα οποία ποτέ το κράτος δεν ασχολήθηκε. Πρέπει το κράτος να εφαρμόσει τους νόμους του, ειδάλλως είναι ανίκανο και είτε δεν θέλουμε κράτος (φιλελευθερισμό) είτε θέλουμε διαφορετικό κράτος (κράτος δικαίου). Το μόνο που κατάφεραν έως τώρα είναι να χρεώνουν την χώρα και αναγκαστήκαμε να είμαστε υποθηκευμένοι στον οποιοδήποτε (κυρίως Ευρώπη και Αμερική).

Μόνο σε κράτος δικαίου ο πολίτης είναι δίκαιος.

[1] Αν υπήρξε η γενιά αυτή, ας μας ανοίξει τα μάτια.
[2] Για αυτό και η πορεία των «αγανακτισμένων», ως αφορμή των Ισπανών.

Υ.Γ. Το κείμενο το έγραψα πριν ενημερωθώ για τις συναντήσεις των «αγανακτισμένων» και το αφιερώνω σ' αυτούς (δεν μπορώ να παρεβρεθώ) με την ελπίδα ότι θα καταλλήξουν σε κοινές σκέψεις που θα γίνουν πράξη από κράτος δικαίου.

26 Μαΐου 2011

Αλλαγές χωρίς ουσία

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ακυρώνει την επιστροφή φόρου, οπότε προβλέπω πως πάλι θα πέσουμε στον φαύλο κύκλο της φοροδιαφυγής. Για μία ακόμη φορά δεν γίνεται τίποτα σε ΜΙΑ κατεύθυνση.

28 Ιουνίου 2011

Τυχαία εικόνα

Thermi.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 5145
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.17 | 0.06 | 0.01