Το πρόβλημα

Οταν μοιράζω εικόνα και ήχο από πλοηγό (chromium) με το plugin webex, έχω καθαρή εικόνα, αλλά όταν μοιράζω με windows και την εφαρμογή webex, έχω θολή εικόνα. Στην αρχή νόμιζα πως ήταν bug, αλλά τελικά είναι "feature". Για να μην διαβάζετε όλο το κείμενο, η λύση είναι διπλή.

Πρώτα: Θα πρέπει να έχετε δυνατό επεξεργαστή. Δηλαδή καινούργιο φορητό του 2016, ή παλιό καλό του 2008. Φαντάζομαι αντίστοιχα σε desktop ένα καλό του 2006 ή καινούργιο του 2014. Το δοκιμάσαμε με i3-7100U και έτρεχε σωστά.
Δεύτερο: Για υψηλή ανάλυση θα πρέπει να έχετε vDSL, ή οπτική γραμμή, όχι aDSL. Το aDSL προσφέρει 1mbps upload, αλλά το webex θέλει περίπου 1.5mbps με 2.5mbps για υψηλή ανάλυση και καθαρό ήχο. Το αναφέρει και η cisco . Αν έχετε aDSL λειτουργεί σωστά σε χαμηλή ανάλυση. Εδώ ένα παράδειγμα χαμηλή ανάλυση π.χ. 560x315.

Μα άλλα λόγια, μην μοιράζετει ΟΛΗ την οθόνη σας, αλλά ένα μέρος της, ειδικά αν μοιράζετε video.

Αν ξέρετε από επεξεργαστές, εδώ ο πρώτος τρέχει σωστά, ο δεύτερος μπαίνει σε άμεσο throttling, ο τρίτος (που είναι δύο φορές ταχύτερος) μετά από 5': i3-7100U + επεξεργαστές με throttling.

Όλοι οι επεξεργαστές μπορούν να στέλνουν στατική εικόνα σε υψηλή ανάλυση και όλες οι aDSL συνδέσεις μπορούν να ανταποκριθούν σε στατική εικόνα με ήχο. Το πρόβλημα είναι στο video υψηλής ανάλυσης.

Webex cpu throttling

Δοκιμάσαμε σε γραμμή με οπτική ίνα δύο υπολογιστές. Ένας "παλιός" φορητός του 2014 και ένας νέος του 2019. Με τον παλιό η εικόνα στην αρχή ήταν καθαρή (HD) με επεξεργαστή στο 70% αλλά μετά έγινε θολή - με επεξεργαστή 30% - όπως και στην περίπτωσή μου. Μετά δοκιμάσαμε σε υπολογιστή του 2019 με επεξεργαστή i3-7100U και η εικόνα ήταν πάντα καθαρή. Βγάλαμε το εμπειρικό συμπέρασμα πως η εφαρμογή webex, θεωρεί πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο επεξεργαστής και κατεβάζει την ανάλυση μετάδοσης. Όταν χρησιμοποιώ browser δεν γίνεται το ίδιο επειδή προφανώς ο browser δεν ελέγχει την κατάσταση του επεξεργαστή. Με άλλα λόγια η εφαρμογή webex υλοποιεί cpu throttling.

Στο screenshot φαίνεται η χαμηλή ανάλυση που επέλεξε εφαρμογή.

Επίσης δοκιμάσαμε υπολγοιστή του 2008 με 4G και video σε ανάλυση 480p. Αν και ο επεξεργαστής δεν ανταποκρινόταν, ο ήχος δεν χάαλσε ποτέ και το video έπαιζε με λιγότερα frames. Με άλλα λόγια, το κλειδί είναι να έχετε vDSL γραμμή, ή οπτική ίνα. Δηλαδή γραμμή που να προσφέρει πάνω από 2mbps upload.

Ανάλυση περίεργης συμπεριφοράς του Webex

Χρησιμοποίησα Zoom αποβλημάτιστα σε Linux, αλλά το Webex είναι μια άλλη ιστορία. Εντυπωσιακό που μία πολυεθνική εταιρία δεν μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπή υπηρεσία εικόνας και ήχου - ακόμη και σε χαμηλή ποιότητα.

Native client χειρότερο από Javascript

Δεν χρησιμοποιώ Windows, αν και έχω μία εγκατάσταση 32-bit για έκτακτες περιπτώσεις. π.χ. Το iTunes δεν βγαίνει για Linux, αλλά ούτε και το Webex. Νόμιζα είχα προβλήματα με το webex στο Linux (έπρεπε να ενεργοποιήσω pulseuadio), οπότε μία μέρα εγκατέστησα την εφαρμογή webex στα Windows και προς έκπληξή μου είδα πως είναι χειρότερη από Chrome + Linux + Webex. Για ένα περίεργο λόγο δεν λειτουργεί καθόλου ο chrome με τα windows στο Webex. Αδυνατεί να συνδεθεί. Αλλά ας δούμε όταν δουλεύει η εφαρμογή πως «δουλεύει».

Η εφαρμογή δουλεύει σωστά, αλλά το πρόβλημα υπάρχει όταν θες να διαμοιράσεις εικόνα και ήχο. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο στέλνει 500 φορές περισσότερα δεδομένα (5.6Mbits) αντί για 100-200kbits. Είναι εκείνη η στιγμή που ο ήχος κάνει διακοπές. Μία γραμμή 24M aDSL σε ιδανικές συνθήκες έχει 1Mbit upload, οπότε τα 5.6 είναι 5.6 φορές περισσότερο. Η δική μου γραμμή έχει 0.5mbps upload.

Αλλά στην πραγματικότητα, δεν χρειάζονται 5.6Mbit, αλλά πολύ λιγότερα (85kb/s, δηλαδή 8139 φορές λιγότερα) όπως μπορείτε να δείτε στην επόμενη εικόνα όπου υπάρχει κίνηση και ήχος.
Το ίδιο παρατηρούμε και από το Linux με Chrome και το webex plugin, για την ακρίβεια για κάποιο άγνωστο λόγο στο Linux βλέπουμε χαμηλότερο μέσο όρο. Μόνο για λίγο κορυφώνεται στα 36kb/s, δηλαδή 20.000 φορές λιγότερα δεδομένα.

Έχει και χειρότερα: χαμηλή ανάλυση

Δεν φτάνει που η εφαρμογή στέλνει παραπάνω δεδομένα. Ο ήχος δεν βελτιώνεται σε music mode και η εικόνα χαμηλής ανάλυσης. Η πρώτη εικόνα διαμοιρασμένη από webex η δεύτερη από πλοηγό.

Webex: , Chrome με plugin webex:

Η εικόνα είναι θολή με την εφαρμογή. Επίσης εμφανίζει γκρίζες επιφάνειες και όλη την καρτέλα αντί να εμφανίζει μόνο το περιεχόμενο.

Η διαμοίραση από τον πλοηγό έχει εικόνα αψεγάδιαστη και δείχνει μόνο το περιεχόμενο.

Γιατί λοιπόν το webex στέλνει στην αρχή τόσο πολλά δεδομένα;

Δεν έχω ιδέα. Προφανώς bug.

Έχεις τόσο γρήγορη γραμμή και στέλνει με 5.6Mbit;

Όχι. Εικάζω επειδή η συσκευή που έκανα προβολή ήταν συνδεδεμένη στο ίδιο δίκτυο (router) η εφαρμογή την ανακάλυψε και παρέκαμψε το διαδίκτυο. Αλλά επειδή το ίδιο δεν μπορεί να γίνει με τον chrome, έχουμε την συνέπεια την καθυστέρηση και ήχο με διακοπές.

Ποιά είναι η λύση;

Chrome ή Chromium με plugin webex. Δυστυχώς με Windows ο Chrome αδυνατεί να συνδεθεί. Ελπίζω να μην ισχύει στην περίπτωσή σας!

Περίεργο πρόβλημα και στο Linux

Ενεργοποιήστε pulseaudio (νομίζω ενεργοποιημένο σε ubuntu) ειδάλλως δεν δουλεύει σωστά στην διαμοίραση ούτε ο chrome, ούτε ο chromium. Δοκιμασμένο σε Slackware.

Επιπλέον υλικό

Στέλνει χωρίς λόγο πολλά δεδομένα, ακόμη και πάνω από 1mbit.

Τα Windows είναι 32-bit και η τελευταία έκδοση 20Η2.

Πρώτη δημοσίευση: 21-Νοε-2020
23-Νοε-2020, τελικά φταίει το cpu throttling από webex και η aDSL γραμμή.
03-Μαρ-2021, σε Linux, με aDSL 1mbps ο καλύτερος φορητός του 2008, τα καταφέρνει.

Τυχαία εικόνα

hlios_apo_ta_braxia_ths_mikrhs_paralias.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 1203
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.13 | 0.16 | 0.09