Πώς απέκτησα κινητό παραλίγο αφής με wifi και Windows Mobile 6 με 50€

Η «Πασίγνωστη εταιρία»

Ο πατέρας μου επισκέφθηκε την «Πασίγνωστη εταιρία» επειδή δεν λειτουργούσε το κινητό του. Στο κατάστημα της «Πασίγνωστη εταιρία» που επισκέφθηκε, του είπαν ότι επισκευάζεται με 25€, αλλά του πρότειναν 3-μηνο συμβόλαιο (υπάρχει;) για να το φτιάξουν δωρεάν. Εννοείται πως έβγαινε ακριβότερα η επισκευή μ' αυτή την ιδιότυπη προσφορά.

Επισκέφθηκε και δεύτερο κατάστημα της «Πασίγνωστη εταιρία» όπου ανέφεραν ακριβότερο ποσό επισκευής. Αφού μ' ενημέρωσε, του είπα ότι θα ψάξω να του δώσω από κάποιο φίλο μου, ο οποίος έχει αρκετά κινητά σε αχρηστία και φαντάστηκα πως θα θέλει να ξεφορτωθεί κάποιο.

Ο φίλος

Ο φίλος τελικά μου έδωσε ένα HTC Touch P3450 με Windows Mobile 6 professional με μόλις 50€. Πραγματικός φίλος :)

Η έκπληξη

Όταν πήγα να βάλω την sim του στο κινητό του πατέρα μου, εμφανίστηκε το ανατριχιαστικό μήνυμα: insert sim.

Προσέχοντας την sim διαπίστωσα πως ήταν στραβή. Έβαλα την δική μου sim στο κινητό του και προς έκπληξή μας διαπιστώσαμε πως το κινητό λειτουργούσε κανονικά. Η δική του sim στο κινητό μου δεν λειτουργούσε! Το να στράβωσε ο ίδιος την sim λίγο δύσκολο αφού δεν την άγγιξε (αχεμ).

Τελικά κράτησε το κινητό του και έμεινα με ένα παραπανίσιο κινητό. Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Μα πώς αλλιώς θα δικαιολογούταν να έχω μία συσκευή με Windows στα χέρια μου; :) Ακολουθεί λοιπόν, ένα ετεροχρονισμένο review. Μου ήταν πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζω τον «αντίπαλο» του iPhone, έστω και ετεροχρονισμένα.

Windows Mobile 6 Professional

Η εγκατάσταση ήταν πανεύκολη, αφού μπόρεσα να κάνω - υποθέτω - κάτι σαν format και επαναγκατάσταση από το μενού «Ρυθμίσεις». Στην χρήση, αν και δύσχρηστη η συσκευή μου φάνηκε χρήσιμη αφού με το wifi μπορούσα να δω τα email μου (δεν είχα πρόσβαση στο διαδίκτυο επειδή μετακόμισα) ή να δω ιστοσελίδες. Μάλιστα χρησιμοποίησα την προσφορά της Cosmote με 5€, 500Mbytes για 30 ημέρες. Σε συνδυασμό με τον Opera mini είναι χρήσιμη η συσκευή για text-browsing. Το καλύτερο είναι ότι μοιράζω το διαδίκτυο μέσω bluetooth στο Slackware και τώρα γράφω την παρούσα σελίδα από τον υπολογιστή μου που μπαίνει στο διαδίκτυο μέσω το κινητού. (spooky).

Καλά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά η εμπειρία χρήσης - σε σχέση με το iPhone - είναι απογοητευτική. Ακολουθούν αναλυτικά σχόλια.

Η πρακτικότητα της Microsoft

Όπως πάντα τα προγράμματα της Microsoft αλλά και το λειτουργικό μου άφησαν την παλιά γνώριμη καθυστέρηση και α-λειτουργικότητα.

 1. Το κινητό αργεί πάρα πολύ να ξεκινήσει. Μ' ενοχλεί σπάνια, όταν χρειάζεται επανεκίνηση. Καθιέρωσα να μην το κλείνω ποτέ.
 2. Η συσκευή δεν μπορεί να κάνει update επειδή η Microsoft παράτησε το λειτουργικό αυτό. Πολύ καλή λύση για να κολλήσεις ιούς :)
 3. Ο Internet Explorer που διαθέτει απαράδεκτα αργός, χωρίς δυνατότητες ούτε για browsing (π.χ. zoom). Το φταίξιμο βέβαια πάει και στους web "designers". Για παράδειγμα η σελίδα της Cosmote έχει μέγεθος... 500Kbytes! Μου άφησε άριστες εντυπώσεις ο Opera Mini, όπου συμπιέζει τα δεδομένα 70-90%! Έτσι αν και το κινητό είναι GPRS (είναι παλιό και δεν έχει 3G), φορτώνει άμεσα τις ιστοσελίδες. Επιπλέον ο περιηγητής Opera mini προσφέρει ομαλό scrolling (θυμίζει συμπεριφορά iPhone), έξυπνο zoom, rss και άλλα. Το μόνο σοβαρό ελλάτωμα που βρήκα είναι πως αν απενεργοποιήσεις τις εικόνες χάνεις την σωστή απεικόνιση της ιστοσελίδας. Δυστυχώς δεν βρήκα άλλους browsers, ο fennec (κλώνος mozilla) ήταν πολύ αργός (alpha έκδοση) και ο skyfire σταματάει την υποστήριξη του λειτουργικού.
 4. Η συσκευή κόλλησε αρκετές φορές σε αναμονή και επανήλθε μόνο με το κλασικό restart. Μία με δύο φορές τον μήνα βρήσκω το κινητό κλειστό. Δεν έτυχε να το κάνει καθώς το κοιτάζω, δεν κατάλαβα αν φταίει το λειτουργικό ή το hardware.
 5. Κόλησε αφού έστειλα αρχεία με bluetooth. Λευκή οθόνη. Επανεκίνηση με αφαίρεση μπαταρίας (!!).
 6. Όταν κατεβάζεις κάποιο αρχείο στο παρασκήνιο (με την Opera) δυστυχώς το browsing γίνεται απαράδεκτο. Γενικά το multitasking δεν είναι ευχάριστο.
 7. Κολλήματα με gps software που με οδήγησαν σε επανεκινήσεις.
 8. Όταν κατεβάζεις ένα μεγάλο αρχείο και αφήσεις το κινητό χωρίς να το χρησιμοποιείς, δεν κλείνει απλά η οθόνη αλλά και το Wifi. Δηλαδή δεν μπορείς να κατεβάσεις ένα μεγάλο αρχείο εκτός και αν πατάς κάποιο κουμπί για να μην κλείσει ή αν απενεργοποιήσεις το αυτόματο «κλείσιμο».
 9. Κολλάει το ξυπνητήρι. Ενώ το έχω κλειστό, χτυπάει.
 10. Δεν είχα χρόνο να δω αν υπάρχει καλός e-mail client. Ο δικός του (της Microsoft) αν και συμπαθητικός, δεν σου αφήνει να επαναρυθμίσεις τους λογαριασμούς (απαράδεκτο).
 11. Μου άρεσε που ανοίγει έγγραφα Word / Excel (εννοείται για βασικά πράγματα) αλλά κυρίως ότι έχει pdf reader. Εντύπωση μου προκάλεσε ότι η Professional έκδοση είναι Professional επειδή έχει την δυνατότητα copy / paste. Χμμμμ... ποιοί κοροϊδεύουν την Apple ότι πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες;
 12. Εντυπωσιακό που μπορεί ένας επεξεργαστής στα 200Mhz να παίζει DivX σε ανάλυση 320x240 (RISC is power :) ), αν και «σπάει» λιγο το video, είναι ιδανικό για να σκοτώσεις την ώρα σου αν βρεθείς σε κάποια ουρά. Εγκατέστησα τον επίσημο DivX player και άλλαξα το fourcc tag από FMP4 σε DIVX με το πρόγραμμα cfourcc. Ο Windows media player παίζει με το «καλημέρα» video από το avidemux φτιαγμένα με το profile iPod (ειρωνία ε;).
 13. Δεν βρήκα ακόμη VoIP client. Διάβασα πως το fring είναι ασταθές, εκτός αυτού θέλω καθαρόαιμο sip αφού έχω ήδη λογαριασμό. Το skype (όχι ότι μου αρέσει) δεν υπάρχει διαθέσιμο. Εγκατέστησα ένα ανεπίσημο wm6voip.cab το οποίο ενεργοποιεί την εγγενή λειτουργία το VoIP (μαζί με ένα προγραμματάκι SIP conf tool) δυστυχώς δεν μπόρεσα να κάνω log-in ή να καλέσω. Δηλαδή δεν κατάφερα να το λειτουργήσω (ξέρω, τα Windows είναι εύκολα :) )
 14. Μετά από ενάμιση χρόνο, κατάφερα να βρω voip πρόγραμμα που να δουλεύει. Συμπάθησα το PortGo. Βέβαια υπάρχουν κάποια προβλήματα (κλασικά). Αν έχεις ενεργοποιήση για εξοικονόμηση ενέργειας να σβήνει η οθόνη, σβήνει και το wifi (!). Δεν έλεγξα αν δουλεύει από EDGE ή 3G. Υπάρχει και το SJphone αλλά το PortGo μου φάνηκε ποιο εύχρηστο (έχει και δυνατότητα εγγραφής).
 15. Εγκατέστησα το turbogps και αφού κλείσω το πρόγραμμα δεν κλείνει η οθόνη του κινητού. Δοκίμασα να κλείσω όλες τις εφαρμογές. Άδικος κόπος: επανεκίνηση πάλι η μόνη σωτηρία.
 16. Δυστυχώς αν και θα μπορούσα να εγκαταστήσω Android 1.5, δεν αναγνωρίζει την κάρτα ήχου και τηλέφωνο χωρίς ήχο δεν είναι και τόσο χρήσιμο.
 17. Το χέρι μου κουράζεται γενικότερα εύκολα, αλλά κουράζεται περισσότερο με την πένα του κινητού παρά με ένα... βαρυκεντρισμένο πλήκτρο πιάνου. Μία μέρα έχασα την πένα και λειτουργούσα με το δάχτυλο (νύχι). Aποδείχτηκε βολικότερο.
 18. Μετά από ενάμιση χρόνο, έχασα την πένα (για την ακρίβεια έδωσα κάπου το κινητό και μου την διέλυσαν(!))
 19. Μου κάνει εντύπωση πως κατακρίνουν το iPhoneOS ότι δεν προβάλλει περιεχόμενο flash της adobe κάτι το οποίο ισχύει και στην συσκευή που έχω στα χέρια μου! (ευτυχώς, δεν θέλω να μου τρώει την μπαταρία το flash.)
 20. Όταν πάω να μοιράσω την σύνδεση διαδικτύου με τον υπολογιστή πρέπει να αποσυνδέσω την συσκευή από τον... υπολογιστή.
 21. Κάποιες φορές, δεν κλείνει το Word Mobile. Φυσικά η κλασική επανεκίνηση διορθώνει το πρόβλημα. Γενικότερα τρώει κάποια κολλήματα, αλλά δεν μπορώ να το συγκρίνω με iPhone / android αφού δεν έπεσαν στα χέρια μου.
 22. Για να επέμβω στην registry, δεν έτυχε να βρω δωρεάν προγράμματα. Βρήκα αυτό και αυτό. Δεν τα δοκίμασα. Γενικότερα, «βρήκα» πολύ λογισμικό φάντασμα, δηλαδή δεν υπάρχουν οι σελίδες που το φιλοξενούσαν.
 23. Το πρόγραμμα αποσυμπίεσης που έχει είναι απαράδεκτο. Πολλά προγράμματα είναι αδύνατο να τα εγκαταστήσεις αν δεν έχεις υπολογιστή. Δυστυχώς αρκετές εταιρίες αντί να δώσουν .cab αρχεία, δίνουν .exe τα οποία δεν αναγνωρίζονται από την συσκευή. Πρέπει να εκτελέσεις το .exe σε υπολογιστή (ευτυχώς το wine ήταν άριστο σε ότι του έβαλα), ψαρεύεις τα .cab αρχεία και τα στέλνεις στο κινητό (αν έχεις linux), ή μέσω του activesync τα εγκαθιστάς στο κινητό (υπάρχουν σχετικά προγράμματα σε windows και Linux [synce-kpm]).

Οκτώβριος 2011
Μάϊος 2012: Συμπλήρωση για voip και επιπλέον κολλήματα με gps software.

Τυχαία εικόνα

politikh_koyzina.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 7627
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.02 | 0.05 | 0.02