Ποδηλατώντας στην πόλη
Ποδηλατώ 4 χρόνια στην πόλη και είπα να γράψω τις εμπειρίες μου για να βοηθήσω οδηγούς (για όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των ποδηλατών) και ποδηλάτες που απορούν πως να οδηγήσουν στην πόλη.
Η πρώτη διαδρομή που αποφάσισα να κάνω ήταν μεγάλη και για την δουλειά. 3.5km να πάω και άλλα τόσα για την επιστροφή σύνολο 7 χιλιόμετρα. Έτρεμα στην ιδέα πως θα βγω στον δρόμο με τόσους όγκους γύρω μου να μετακινούνται. Μου έκανε εντύπωση πως ήταν πολύ ευκολότερο απ' όσο νόμιζα. 7-10 λεπτά έκανα για να πάω (κατηφόρα) και 20-40 λεπτά η επιστροφή (ανηφόρα) - αλλά βρήκα αρκετές παγίδες. Ας γράψω κατ' ευθείαν τα συμπεράσματα.
- Στα πρώτα βήματα βοηθάει να ξέρετε καλά την διαδρομή και τους παράπλευρους δρόμους. Ίσως «χαθείτε» αρκετές και κάνετε κύκλους. Ίσως περάσει καιρός μέχρι να βρείτε την ιδανική διαδρομή: ασφαλής και γρήγορη.
- Αν τα πόδια δεν τραβάνε, αποφύγετε τους κεντρικούς δρόμους, προτιμήστε τους παράπλευρους. Διπλάσιος χρόνος, αλλά λιγότερο καυσαέριο και μηδαμινή ενόχληση στους μηχανοκίνητους οδηγούς. Εννοείται προτιμούμε ποδηλατόδρομο στις σπάνιες φορές που υπάρχει. Μου έτυχε οδηγός να μου κάνει παρατήρηση επειδή δεν οδηγάω σε ποδηλατόδρομο (ενώ δεν υπήρχε). Η ηλιθιότητα δεν έχει όρια: υπομονή.
-
Οδηγείστε «επιθετικά». Μην πάτε στην άκρη του δρόμου - ειδικά αν υπάρχουν παρκαρισμένα - διότι οι μηχανοκίνητοι οδηγοί ανοίγουν αδιάκριτα τις πόρτες (το λεγόμενο door zone). Ό,τι χειρότερο μπορεί να σας συμβεί είναι μία πόρτα που ανοίγει μπροστά σας. Πού να οδηγείτε; Νομίζω δεν χρειάζεται στην μέση - χρειάζεται μόνο σε στενούς δρόμους. Στο ίχνος της αριστερής ρόδας των αυτοκινήτων. Έχω παρατηρήσει πως τα μηχανάκια δεν οδηγούν απλά στην μέση, αλλά στο ίχνος της αριστερής (εξωτερικής) ρόδας! Ναι, θα υπάρξουν οδηγοί που θα σας μιλήσουν άσχημα διότι θεωρούν πως οδηγείτε στην μέση: ΞΥΔΙ. Η ασφάλεια προέχει.
Εδώ βλέπουμε έναν Άγγλο ποδηλάτη να οδηγεί επίτηδες προς την μέση και όχι στο εσωτερικό ίχνος του αυτοκινήτου όπως σας πρότεινα, για να δείξει στον οδηγό πως πρέπει να αλλάξει λωρίδα. (αυτό που ακούτε να μονολογεί ο ποδηλάτης, είναι τους αριθμούς πινακίδας του αυτοκινήτου. Καταθέτει το video στην αστυνομία για περαιτέρω ενέργειες. Συνήθως για κλήση ή ακόμη και μύνηση για επίθεση. Επιστημονική φαντασία για Ελλάδα)
Εδώ υπάρχει μία πολύ καλή ανάλυση για την οδήγηση στην μέση του δρόμου. Επιγραμματικά: i) επιτρέπεται σε στενούς δρόμους, ii) γίνεται για τα εμπόδια στην άρκη του δρόμου (συνήθως υπάρχουν λακούβες / εξογκώματα), iii) στην Αγγλία (δεν το έψαξα για Ελλάδα) έχουν δικαίωμα σε ΟΛΗ την λωρίδα: άρα προσπέραση από την άλλη iv) οι ποδηλάτες οδηγούν στην μέση του δρόμου για δική τους (μελλοντική) προστασία. Το περιγράφω παρακάτω ως παράδειγμα για το διπλοπαρκαρισμένο. - Οδηγάτε ευθεία, χωρίς ελιγμούς. Οι οδηγοί περιμένουν σταθερή πορεία από εσάς. Γι' αυτό αν βλέπετε εμπόδιο μπροστά (π.χ. διπλοπαρκαρισμένο), ΝΩΡΙΣ κοιτάζουμε πίσω (το λεγόμενο shoulder check) και πάμε νωρίς (αναγκαστικά λόγω του διπλοπαρκαρισμένου) στην μέση του δρόμου για να δείξουμε που θα κινηθούμε. Βγάζουμε για σινιάλο το χέρι αν το αυτοκίνητο είναι κοντά μας. Μου έτυχε μηχανάκι (!) να μου κάνει παρατήρηση επειδή πήγαινα εξ' αιτίας διπλοπαρκαρισμένου στην μέση του δρόμου. Αντί να τα βάλει με το διπλοπαρκαρισμένο τα έβαλε με κινούμενο ποδήλατο. Πάλι ΞΥΔΙ :-)
- Όπου και αν πάτε το καλό είναι να πάτε σε.... κατηφόρα ώστε να μην φτάνετε ιδρωμένοι. Όταν γυρίζετε και είναι ανηφόρα μπορείτε να κάνετε μπάνιο στο σπίτι.
- Προσοχή στους πεζούς! Περνούν το δρόμο με τα αυτιά, οπότε ποτέ δεν σας βλέπουν. Απαραίτητο λοιπόν το κουδουνάκι ή... κόρνα. Ίδιο πρόβλημα έχουν όσοι οδηγούν υβριδικά αυτοκίνητα στην πόλη.
- Εφοδιαστείτε με υπομονή και προνοητικότητα για την ασφάλειά σας. Χωρίς να κάνω στατιστική μελέτη, νομίζω 1 στους 10 οδηγούς θα κάνει την βλακεία του. Για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω, 9 στους 10 οδηγούς μεγάλων οχημάτων (φορτηγά, λεωφορεία) δεν κάνουν σωστή προσπέραση σε ποδήλατο. Είναι επικύνδινοι. Μερικά παραδείγματα
- Να γράψω και μερικά αυτονόητα. Βλέπω ποδηλάτες να παραβιάζουν το κόκκινο. Μην το κάνετε. Δίνετε το κακό παράδειγμα, είναι ανασφαλές και δεν κερδίζετε τίποτα. Το φανάρι βοηθάει να ξεκουραστείτε :-) Παρόμοια βλέπω και πολλούς σε μονόδρομους ή ακόμη χειρότερα σε πεζοδρόμια. Πάλι δεν χρειάζεται κ.ο.κ. Εξαίρεση αποτελεί ένα τεράστιο πεζοδρόμιο αλλά και πάλι θα οδηγείτε με την ταχύτητα του πεζού. Όχι πάνω από 5km/h και με τεράστια προσοχή και προτεραιτότητα στους πεζούς.
- Εφοδιαστείτε με φώτα μπρος-πίσω.
-
9 στους 10 έχουν «τρακτερωτά» λάστιχα. Βάλτε slick. Καλύτερο φρένο και στρίψιμο.
- Πολλοί δεν έχουν αρκετά φουσκωμένα λάστιχα. Το λάστιχα γράφει πάνω πόσα PSI αντέχει. Το δικό μου αντέχει 60 και το φουσκώνω στα 40. Γρήγορα ξεφουσκώνει και θέλει πάλι αέρα. Στα 40 PSI θα αισθάνεστε το λάστιχο σαν μηχανάκι. Θα γίνει «ξερό» σαν sport μηχανάκι (θα αισθάνεστε ακόμη και τα πετραδάκια του δρόμου) αλλά δεν θα χτυπάει η ζάντα και το σημαντικότερο, θα πάτε ταχύτερα.
- Όταν βρέχει και κάνω ποδήλατο το απολαμβάνω - αλλά οδηγώ υπερβολικά σιγά και από παράδρομους ώστε να μην βρέχονται από τις ρόδες τα ρούχα. Όχι, οι λασπωτήρες δεν βοηθάνε να πάτε γρήγορα. Ο δρόμος έχει λάδια από τα οχήματα και δεν βγαίνουν οι λεκέδες του δρόμου από τα ρούχα. Όταν οδηγείτε πολύ σιγά και υπάρχει αυτοκίνητο από πίσω, σταματάμε στην άκρη να μας περάσει. Έτσι και αλλιώς πάμε πολύ σιγά, δεν υπάρχει πρόβλημα σε μικρή στάση. Απολαύστε την βροχή :-p ή πάρτε αδιάβροχη στολή.
- Αν πάτε μακρυά πάρτε (α) κλειδί(-α) για να αλλάξετε λάστιχο, (β) ξεφούσκωτη σαμπρέλα και (γ) τρόμπα. Αν πάθετε λάστιχο αλλάζετε σαμπρέλα, φουσκώνετε και επιστρέφετε. Μου έτυχε να περπατάω μία ώρα μέσα στην πόλη με τρυπημένο λάστιχο. Την δεύτερη φορά ήμουν με φίλο και με γύρισε.
- Αν ποδηλατείτε πολύ αργά (π.χ. ανηφόρα) πάρτε το ποδήλατο στα χέρια πηγαίνετε στο πεζοδρόμιο. Μου έτυχε γυναίκα να ποδηλατεί αργότερα από πεζό.
Γιατί να κάνεις ποδήλατο;
- Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά το ποδήλατο δεν μου φάνηκε ιδιαίτερα οικονομικό. Πρώτα μου κλέψανε ένα ακριβό ποδήλατο (το είχα παρκάρει κάτω από προβολέα με φύλακα - τώρα κυκλοφορώ με ένα φθηνό) και δεύτερον τρώω τόσο πολύ εξ' αιτίας του πεταλιού που αμφιβάλλω αν υπάρχει όφελος! :-) Κάθε μέρα όμως θέλω να κάνω ποδήλατο. Σου δίνει αίσθηση ελευθερίας, ξενοιασιά και σου βελτιώνει το κορμί :-)
- Δεν κολλάς ποτέ στην κίνηση. Ποιό ευέλικτος και από μηχανάκια. Όταν δεν υπάρχει κίνηση η μέση ταχύτητα είναι ίδια με του αυτοκινήτου και ανώτερη του λεωφορείου. Όταν υπάρχει κίνηση δεν το συζητάμε :-)
- Δεν μου έτυχε να μην βρω νόμιμο παρκάρισμα. Βέβαια αυτή την περίοδο όλοι παρκάρουν όπου βρουν. Αν δεν θέλετε να είστε Ελληνάρας, είναι ένα πλεονέκτημα.
- Όπως λέει και το τραγούδι: «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα». Σχεδόν όλες τις μέρες βολεύει το ποδήλατο. Στα 4 χρόνια λιγότερες από 10 φορές δεν βόλεψε να πάρω το ποδήλατο.
Απρίλιος 2014
Τυχαία εικόνα
potidaia.jpg
You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142
Made in Linux :)
Hits: 4371
Hello robot CCBot!
Φόρτος CPU: 0.02 | 0.01 | 0