Επιλογή λαδιού για αυτοκίνητο.

Πολλοί έχουν απορία ποιό λάδι να βάλουν στο αυτοκίνητό τους. Για να επιλέξετε λάδι για το αυτοκίνητο, θα πρέπει να σκεφτείτε πως οδηγείτε (ήρεμα; δίχως αύριο; σύντομες διαδρομές; ταξίδια;) και τί επιθυμείτε από τον κινητήρα. Μακροζωία ή απόδοση; Δεν μπορείτε να τα έχετε όλα.

Πρώτα μερικά δεδομένα.

Με βάση τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως αν δεν κάνουμε μεγάλες διαδρομές πάνω από 20 λεπτά, ένα λεπτό λάδι είναι καλύτερο από ένα παχύ. Αν όμως κάνουμε μεγάλες διαδρομές πάνω από 20 λεπτά, τότε καλύτερα να έχουμε ένα παχύ λάδι. Λεπτό λάδι θεωρείται το λάδι που ο δεύτερος αριθμός είναι 20-30 και παχύ αυτό που ο δεύτερος αριθμός του είναι 50-60. 60 συνήθως φοράνε τα αγωνιστικά αυτοκίνητα - αλλά και για πλούσιους που θέλουν να κρατήσουν τον κινητήρα για πάντα. Ο πρώτος αριθμός αφορά την κρύα θερμοκρασία λαδιού που συνήθως είναι 0-10W. Απ' όσο ξέρω στην Ελλάδα οι περισσότεροι βάζουν 10W-40.

Η απάντηση.

Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες, θα αναφέρω μόνο τους βασικούς. Ρευστότητα, API level, HTHS.

Ρευστότητα / viscocity

Η ιδανική ρευστότητα είναι τουλάχιστον 10cst, αλλά όχι πάνω από 1000cst. Στους 0 βαθμούς κελσίου, ένα 15W λάδι έχει 1500cst οπότε ΔΕΝ μας κάνει για χειμώνα. Βέβαια στους 5 βαθμούς έχει 1000cst οπότε μας κάνει για τις υπόλοιπες εποχές.

Το καλύτερο λάδι για όλες τις καταστάσεις είναι το 0W-60. Εντάξει, για την ακριβεία τα 99% των αυτοκινήτων ΔΕΝ πρέπει να πάρουν λάδι 60άρι, αλλά 50άρι, αφού μου είπαν πως τον χειμώνα παχαίνει πολύ και στην εκκίνηση μπορεί να πάρεις την μπιέλα στο χέρι. Ξεχάστε το 60άρι λάδι για χειμώνα, αλλά μας κάνει για τις υπόλοιπες εποχές. Δεν πρέπει να το βάλετε αν έχει θερμοκρασία κάτω από μηδέν.

Στην θεωρία το 0w-60 είναι το καλύτερο, γιατί στον χειμώνα αλλά και στην εκκίνηση που χαλάει ο κινητήρας είναι λεπτό (0W) και αφού ζεσταθεί (μετά από 20 λεπτά οδήγησης!) γίνεται χοντρό (60). Το πρόβλημα; Είναι πανάκριβο (και δεν υπάρχει στην αγορά). Οπότε πάμε για συμβιμβασμό.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε θερμοκρασίες κάτω από -5 βαθμούς κελσίου, οπότε ένα λάδι 15W-50 για κινητήρα που κάνει διαδρομές πάνω από 20 λεπτά είναι το καλύτερο αν κάνουμε διαδρομές πάνω από 20'. Εντάξει, το καλύτερο είναι το 5W-50 από αυτά που υπάρχει στην αγορά και το 10W-60 (μόνο για αυτοκίνητα που το υποστηρίζουν), αλλά μπήκατε στο νόημα ελπίζω. Παρ' όλα αυτά, αν δεν ζορίζουμε τον κινητήρα και ένα λάδι 10W-40 είναι πάλι καλό (αλλά όχι το καλύτερο - εκτός και αν κάνουμε διαδρομές μικρότερες από 20 λεπτά). Αντίθετα, αν κάνουμε μόνο διαδρομές μικρότερες από 20 λεπτά καλύτερα ένα λάδι 0w-30 παρά 15W-60. Αν δεν μας ενδιαφέρει η μακροζωία του κινητήρα ή θέλουμε καλύτερη απόδοση ή καλύτερη οικονομία καυσίμου (λιγότερο κατανάλωση) ή κάνουμε μικρές σύντομες διαδρομές, τότε μπορούμε να βάλουμε ακόμη και 0W-20. Αν και το βρήσκω υπερβολικό, νομίζω το 0W-30 είναι το τέλος της υπερβολής. Με αλλά λόγια ξεκινήστε σαν βάση με το λάδι 10W-40. Θέλετε παραπάνω αξιοπιστία και επιτρέπει παχύτερο λάδι ο κατασκευαστής; Πάτε σε 50άρι ή 60άρι (όσο αντέχει η τσέπη). Ξεκινάει ο κινητήρας σε βαρυχειμωνιά; Κατεβείτε σε 5W ή 0W, δείτε στο YouTube τις διαφορές σε 0W, 5W, 10W, 15W, μην πανικοβληθείτε με τις μεγάλες διαφορές, εδώ στους -30 βαθμούς κελσίου 5W και 10W λάδια είναι ήδη αρκετά γρήγορα. Εδώ στους -25. Δυστυχώς δεν βρήκα θερμοκρασίες για Ελλάδα όπως -10c, είναι υπερβολή να βλέπουμε λάδια κάτω από -15 βαθμούς κελσίου.

Μην βάλετε λάδι 20W-XX αν είναι χειμώνας. Το 20W στον χειμώνα έχει cst πάνω από 1.000 (έχει κοντά 3.000 στους 0 βαθμούς, 2.000 στους 5). Είναι καλό μόνο για 15 βαθμούς και πάνω.

Για την λειτουργία του κινητήρα (μετά από 20 λεπτά) χρειαζόμαστε λάδι τουλάχιστον 10cst και στους 100 βαθμούς κινητήρα το 30άρι είναι στο όριο μεταξύ 9.3 και 12.5cst. Δυστυχώς οι περισσότεροι αυτό το λάδι βάζουν. Με άλλα λόγια για χειμώνα σας προτείνω τουλάχιστον 15W (αλλά καλύτερα 10W ή 5W ή 0W) και για την λειτουργία μετά από 20' λεπτά τουλάχιστον 40άρι λάδι. Δηλαδή ξεκινήστε σαν βάση το 10W-40 και ανάλογα με την οδήγηση / συνθήκες επιλέξτε λάδι.

Ένα πρόβλημα είναι αν κάνουμε μικρές διαδρομές αλλά και μεγάλες. Τότε θα έβαζα 5W-50 ή 10W-50 (αυτή την στιγμή είναι σε ανεκτή τιμή) και δεν θα ζόριζα σε ταξίδι το αυτοκίνητο με πάνω από 140km/h.

Φυσικά απαράβατος κανόνας είναι να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου. Μπορεί σε κάποιο ιξώδες η αντλία λαδιού να έχει πρόβλημά, ή να κολλήσει η μπιέλα τον Χειμώνα. Γι' αυτό ο κατασκευαστής σας προτείνει τί λάδι να βάλετε. Απλά - για Ελλάδα - και σύμφωνα με τις συνθήκες οδήγησης, μπορείτε να βάλετε λεπτότερο η παχύτερο λάδι. Πάντα όμως σύμφωνα με αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής. Και μην ξεχνάτε την προδιαγραφή API. Μην βάλετε σε αυτοκίνητο που θέλει προδιαγραφή API SN/SM λάδι API SL! Αντίθετα μην βάλετε σε κινητήρα που απαιτεί API SL, SN ή SM!

Να συμπληρώσω πως σε κινητήρες με πάνω από 150.000km η Mobil1 προτείνει λάδι 60άρι, αλλά εγώ που δοκίμασα 60άρι λάδι με 400.000km στον κινητήρα - της Hellas Petrol -, στα πρώτα 300 χιλιόμετρα ήταν παράξενος ο κινητήρας. Βέβαια δεν έπαθε τίποτα, αλλά επίτηδες δεν τον ζόρισα κι όλας. Τελικά το κράτησα, γιατί έγινε απολαυστικά αθόρυβος ο κινητήρας. Παρά την θετική μου εμπειρία, δεν σας προτείνω 60άρι λάδι εκτός και αν είναι στις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Σίγουρα δεν σας το προτείνω για χειμώνα. Μπορεί να πάρετε την μπιέλα στο χέρι με την εκκίνηση του χειμώνα.

API level

Στο λάδι δεν έχει σημασία μόνο η ρευστότητα αλλά και οι προδιαγραφές του (API Level)! Έτσι άλλο το SM/SN λάδι και άλλο το SL! Όπως θα διαβάσετε και εδώ σε pdf (απο πρώην εργαζόμενο στην Mobil) "When the car manual specifies an obsolete API category (e.g. API SF), we may and should use a lubricant with a higher category (for engines, not for gears). Generally, the higher the category, the better the oil but avoid API SM and API SN for old cars – there API SL is the best.", σε παλιά αυτοκίνητα που δεν απαιτούν SM/SN προδιαγραφές καλύτερα να βάλουμε λάδι προδιαγραφών SL και σε καινούργια λάδι προδιαγραφών SN, δεν αρκεί να εξετάζετε μόνο την πυκνότητα του λαδιού αλλά και τις προδιαγραφές (καθαριστικά, αντοχή στην θερμοκρασία και πίεση, αντιοξειδωτικά, κ.ο.κ.)

Έτσι αν έχουμε καινούργιας τεχνολογίας αυτοκίνητο, καλύτερα να βάλουμε λεπτότερο λάδι SM προδιαγραφών (βλ. Oberon RX 5W-40) παρά παχύτερο λάδι αλλά χαμηλότερων SL προδιαγραφών (βλ. Oberon SYNT 10W-60). Αντίθετα, το 60άρι της Shell που είναι προδιαγραφών SN, καλύτερα να μπει στο καινούργιας τεχνολογίας αυτοκίνητο, αλλά όχι σε ένα παλιό, ώπου είναι καλύτερη η προδιαγραφή SL.

Δηλαδή: έχεις παλιό αυτοκίνητο; Πας σε προδιαγραφή SL και μετά βλέπεις για ιξώδες. Έχεις καινούργιο αυτοκίνητο; Πας σε προδιαγραφές SN και μετά διαλέγεις ιξώδες.

HTHS

Σε δύσκολες συνθήκες (υψηλή ταχύτητα, ανηφόρες, τροχόσπιτο) που ζορίζουν τον κινητήρα, βοηθάει να έχουμε λάδι με καλές προδιαγραφές σε HTHS. Μετάφραση: High Temperature High Sear. Δηλαδή καλή αντοχή σε υψηλή θερμοκρασία και υψηλό φορτίο. Τότε ξεχνάτε τα λάδια που ο πρώτος αριθμός είναι μικρότερος από 10. Έτσι ένα λάδι 10W-40, είναι καλύτερο από ένα 5W-40. Εκτός όπως προανέφερα, αν δεν ζορίζεις τον κινητήρα, καλύτερα 5W-40 ώστε να έχεις λιγότερες φθορές στην εκκίνηση.

Γιατί; Επειδή ο πρώτος αριθμός είναι η βάση του λαδιού (το 80%) και το 20% είναι τα συνθετικά που το φουσκώνουν. Όσο ζορίζεις το λάδι με θερμοκρασία και φορτία, αυτό τήνει να πάει στην βάση του. Η βάση 5W είναι λεπτότερη της βάσης 10W οπότε καλύτερα να έχουμε βάση 10W, σε υψηλά φορτία / θερμοκρασίες.

Άλλα θέματα

Μην ξεχνάμε πως σημαντική είναι και η ποιότητα της βενζίνης! Toyota: "Hirano acknowledged that degraded fuel is unavoidable in real-life use of gasoline-fueled engine. However, reduction of insolubles formation is possible. “In order to achieve better anti-oxidancy of the engine oil, there are two ways: better anti-oxidant formulations and higher quality base oils. These are very important to prevent coking in the engine,” he said."

Ένα λάδι στο ράφι έχει διάρκεια ζωής 4 χρόνια. Στο αυτοκίνητο ακόμη λιγότερη. Αλλάζετε το λάδι τουλάχιστον κάθε χρόνο. Βέβαια χρησιμοποίησα συνθετικό λάδι δεκαετίας χωρίς πρόβλημα. Πρέπει μόνο να το ανακατέψετε καλά ώστε να φύγουν τα πρόσθετα από την βάση.

Σήμερα στην αγορά υπάρχουν λάδια 10W-60 που θεωρώ πως είναι τα καλύτερα (αλλά πολύ ακριβά. Διόρθωση: για προδιαγραφές κινητήρων από SL και κάτω της HellasPetrol είναι σε καταπληκτική τιμή στα 35€. Το δοκίμασα και είναι το καλύτερο λάδι που έβαλα ποτέ. Παλαιότερα έβαζα 15W-50 BP Visco 7000 sport με 60€). Δυστυχώς δεν υπάρχει «συνθετικό» σε 50 όπως παλιά. Βρήκα συνθετικά Ελληνικά 5W-50 και Ελληνικό AVIN. Από ξένες εταιρίες βρήκα της Sustina, αλλά είναι πανάκριβο (νομίζω κάπου στα 100€, αλλά κορυφαίο με ιξώδες 0W-50), φθηνότερες αλλά άριστες λύσεις είναι τα Selenia Abarth 10W-50 (σε ένα κατάστημα που ρώτησα δεν τα έφερναν), ενδιαφέρουσες περιπτώσεις τα Mobil 1 5W-50 Peak Life (μου είπαν 73€ τα 5 λίτρα), και το 10W-60 για κινητήρες με πάνω από 150.000km (εχει ειδικά στοιχεία που φράζουν τα δαχτυλίδια για λιγότερες διαρροές). Υπάρχουν και 50άρια ELF (evolution 900), αλλά δεν ξέρω αν θα τα βρείτε Ελλάδα. Για κάποιο λόγο η αγορά έχει κατακλειστεί από 40άρια λάδια. Φαντάζομαι επειδή οι κινητήρες έχουν καλύτερες ανοχές αλλά, επειδή τα λάδια γίνονται καλύτερα αλλά κυρίως επειδή με 2-3 αλλαγές λαδιών ένας σύγχρονος κινητήρας βγάζει άνετα 100.000km και οι περισσότεροι αλλάζουν το αυτοκίνητο σε εκείνα τα χιλιόμετρα. Επίσης οι περισσότεροι κάνουν διαδρομές μικρότερες των 20 λεπτών, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν είναι κακή επιλογή το 40άρι λάδι. Αν όμως θέλεις να κρατήσεις το αυτοκίνητο πάνω από 300.000km χιλιόμετρα, φαντάζομαι χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του λαδιού και αν είσαι «γκαζιάρης» για μετά από 20 λεπτά τότε σίγουρα θες παχύτερο λάδι από 40άρι.

Η Mercedes προτείνει μόνο συνθετικά λάδια και τουλάχιστον 5W-40. Η BMW στα sport αυτοκίνητά της προτείνει 10W-60 και πληρώνει πρόστιμο στην Αμερική επειδή δεν πιάνει τις καταναλώσεις που πρέπει να πιάσει. Δηλαδή προτιμάει να πληρώνει πρόστιμο και να έχει αξιοπιστία ο χρήστης.

Όπως βλέπετε η ELF σε αγώνες αντοχής προτείνει 60άρια και 50άρια λάδια και σε αγώνες απόδοσης προτείνει 30άρια και 40άρια λάδια. Με άλλα λόγια: Για απόδοση: Πας σε λεπτό λάδι. Για αξιοπιστία: Πας σε χοντρό / παχύ. .

Ελληνικά λάδια

Επίσης θα πρότεινα και Ελληνικά λάδια. Μου είπαν πως η Hellas Petrol υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές των κατασκευαστών (Καλοχώρι θεσσαλονίκης Στίγμα / συντεταγμένες: 40.643186,22.839519 για Hellas Petrol. Πλοήγηση με: Google Maps Apple Maps Here Maps OSMand maps.net Open Street Map). Μου είπαν τα καλύτερα για την σειρά Oberon αν και ημισυνθετικά. Δυστυχώς δεν έχουν σε συνθετικό (έτσι μου είπε μεταπωλητής και στην Hellas Petrol) το 15w-50 αν και το έχουν στην ιστοσελίδα τους παρά μόνο σε ημισυνθετικό, έχουν όμως το συνθετικό 10W-60 στα 35€ και άλλα όπως 10W-40.

Πόσα χιλιόμετρα να κρατάω τα λάδια;

Κανείς δεν ξέρει (εντάξει: ξέρει το Lubricheck). Σχετίζεται με την ποιότητα του λαδιού, την οδήγηση (απότομη; γρήγορη; ήρεμη; σε ανηφόρες;) και τις συνθήκες οδήγησης (κολλημένος σε κίνηση; μικρές διαδρομές;).

Γενικότερα τα συνθετικά αντέχουν 15.000km, εδώ η μελέτη, (τοπικό αντίγραφο), αφού γίνονται μόνο 15% λεπτότερα. Για ημισυνθετικά δεν έχω ιδέα, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο το αυτοκινήτου. Γενικά καλύτερα στον χρόνο να αλλάζετε, όλα τα λάδια. Οπότε αν δεν κάνετε πολλά χιλιόμετρα, ίσως καλύτερα να βάζετε ημισυνθετικά και να τα αλλάζετε κάθε χρόνο παρά να βάζετε συνθετικά και να τα αλλάζετε κάθε δύο χρόνια. Αν κάνετε λίγα χρόνια και βάζετε συνθετικά κάθε χρόνο, μάλλον ξοδεύεεται άδικα χρήματα.

Μου είπαν και για λάδια για 100.000 χιλιόμετρα (!) (LONG LIFE), αλλά υπάρχει πρόβλημα με το φίλτρο λαδιού. Πρέπει να είναι στις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Τί λάδι βάζεις εσύ;

Το παχύτερο + συνθετικό που προτείνει ο κατασκευαστής μου (15W-50), προτιμώ μακροζωΐα. Έχω κάνει απροβλημάτιστα 350.000 444.444 χιλιόμετρα - δεν κάνω πλάκα. Έβαλα δύο φορές 5W-40 και μία φορά 10W-40 και είχα πολύ θόρυβο από τον κινήτηρα μετά από μία ώρα οδήγησης. Δυστυχώς δεν βρήκα συνθετικό σε 15W-50 και έβαλα ημίσυνθετικό, αλλά είναι αθόρυβος ο κινητήρας μέχρι τις 3.000 στροφές και το λάδι είχε ίδια συμπεριφορά με συνθετικό. Βρήκα από Avin ένα 5W-50, αλλά δεν το δοκίμασα. Τώρα θα δοκιμάσω 10W-60 συνθετικό. Έβαλα συνθετικό 10W-60 της Hellas Petrol και μου φάνηκε παράξενη η λειτουργία του κινητήρα. Μου απαγόρεψαν να το βάλω χειμώνα (το έβαλα Οκτώβριο). Μετά τα 300 χιλιόμετρα ή «συνήθισε» ο κινητήρας το λάδι, ή απλά αραίωσε. Από τότε είναι πάλι απολαυστικός ο κινητήρας (400.000km), δηλαδή αθόρυβος. Με το 50άρι λάδι μετά τα 20 λεπτά γινόταν θορυβώδης ο κινητήρας, με το 60αρι είναι πάντα αθόρυβος! Με τόσο παχύ λάδι, εννοείται πως ανεβάζει νωχελικά στροφές. Νομίζω πως είναι απαγορευτικό πριν τα 20 λεπτά να τερματίσετε τις στροφές. Η κατανάλωση καυσίμου με μπέρδεψε, αφού άλλες φορές φαίνεται ανεβασμένη και άλλες φορές πεσμένη. Μένει να το επαληθεύσω την κατάσταση.

Επιπλέον διάβασμα

Διάβασα πολύ για να βγάλω τα συμπεράσματα, αλλά αν θέλετε να διαβάσετε και εσείς νομίζω θα σας αρκούν τα παρακάτω: Εργαζόμενος στην Mobil, Popular Mechanics, Machine Lubrication, SynLube Viscosity, kewengineering viscosity, Bob is the Oil Guy (κάποιες φορές ξεφεύγει από το θέμα, αφού μπερδεύει μακροζωία και απόδοση).

Αυτά προτείνει η Honda (αλλά και πάνω κάτω όλοι) για κινητήρες της δεκαετίας του 90 (δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τότε).

Κάτω από 35°C, 5W-30 (οι περισσότεροι σήμερα βάζουν 30αρι λάδι, θαρρείς και ζούμε στην ανταρκτική!)
-20°C to 35°C, 10W-30 (στην Ελλάδα πιάνουμε το καλοκαίρι πάνω από 35 βαθμούς, άρα δεν προτείνει το 30άρι λάδι!)
above -20°C, 10W-40 (βλέπουμε πως το 40άρι είναι καλό για Ελλάδα)
above -15°C, 15W40/15W-50 (αλλά το 50άρι καλύτερο)
Θερμοκρασίες πάνω από -10°C, 20W-40/20W-50. <---- Δηλαδή για Ελλάδα προτείνει 40άρι ή 50άρι λάδι.

Με άλλα λόγια ένα λάδι 5W-50 καλύπτει θερμοκρασίες κάτω από 35 βαθμούς επειδή είναι 5άρι τον Χειμώνα (της Ανταρκτικής) και ως 50άρι καλύπτει και τo Καλοκαίρι (της Σαχάρας) :-)

Και σε ακούω να φωνάζεις. Μα έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από το 1990! Ας δούμε τί προτείνει η Toyota για το Auris. Ο πίνακας δεν διαφέρει σε πολλά από αυτά που προτείνει η Honda το 1990. Και θα δείτε πως προτείνει το λεπτότερο λάδι (20άρι) και όχι 50άρι. Γιατί όμως; Το γράφει η ίδια η Toyota, «η καλύτερη επιλογή για οικονομία καυσίμου και κρύο ξεκίνημα». Πράγματι, αλλά δεν γράφουν ποιά είναι η καλύτερη επιλογή για αξιοπιστία. Και αφού βλέπουμε από τον πίνακα πως η μηχανή λειτουργεί και με 50άρι λάδι, δεν βλέπω κανέναν λόγο να μην χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερη αξιοπιστία για μεγάλες διαδρομές.

Για την ακρίβεια το γράφει έμμεσα η Toyota, αν οδηγείς γρήγορα ή με υψηλό φορτίο (σε ανηφόρες / να κουβάλας τροχόσπιτο κ.ο.κ.) τότε βάζεις παχύ λάδι! Toyota: "An oil with a higher viscosity may be better suited if the vehicle is operated at high speeds, or under extreme load conditions." Ενδιαφέρον πως η ταχύτητα είναι το ίδιο με ακραία φορτία. Εσείς που τρέχετε: ξεχάστε το λεπτό λάδι αν θέλετε αξιοπιστία.

Peugeot Rallye κινητήρας NFX. Το 30άρι λάδι οριακό σε καύσωνα, αφού η Peugeot το προτείνει μέχρι 45 βαθμούς.

Σε περίπτωση που απορεί κάποιος και βλέπει συνωμοσία στις εταιρίες ώστε να χαλάμε επίτηδες τα αυτοκίνητα με λεπτό λάδι έχω να συμπληρώσω δύο πράγματα. Είναι απόλυτα δικαιολογημένο αυτό που κάνουν οι εταιρίες. Πρώτα και κυριώτερα, οι σύγχρονοι κινητήρες είναι τόσο αξιόπιστοι που άνετα βγάζουν 200.000 χιλιόμετρα (οι περισσότεροι κάνουν αυτά τα χιλιόμετρα σε 20 χρόνια) με φυσιολογική χρήση και συντήρηση και οι περισσότεροι αλλάζουν τα αυτοκίνητα σε αυτά τα χιλιόμετρα. Και οι περισσότεροι κάνουν σύντομες διαδρομές και όχι ταξίδια με τα αυτοκίνητά τους. Άρα καλύτερα ένα λεπτό λάδι σε αυτές τις περιπτώσεις! Καλύτερα να γλυτώσεις βενζίνη, παρά να συντηρείς το αυτοκίνητο για χιλιόμετρα που δεν θα χρησιμοποιήσεις. Δεύτερο, είναι πως υπάρχουν κανόνες για κατανάλωση και καυσαέρια. Θαύματα δεν μπορούν να κάνουν οι εταιρίες, οπότε για να πιάσουν τις αυστηρότερες προϋποθέσεις για οικονομία καυσίμου, χρησιμοποιούν λεπτότερο λάδι. Αυτή η κατάσταση έχει φτάσει να είναι παρανοϊκή στην Αμερική ώπου για να μειώσουν καυσαέρια / κατάλωση χρησιμοποιούν (εγκληματικά) 20άρια λάδια και τώρα τελευταία ξεκινάνε τα ... 16άρια. Παρανόϊκό διότι έχουν τεράστιους κινητήρες V6 και τεράστια SUV. Αν θες πραγματικά να μειώσεις τις καταναλώσεις συμβούλεψε τους αγοραστές για φρονημότερες αγορές. Τρίτο, αν έχεις φτάσει να διαβάζεις μέχρι εδώ, λογικά είσαι από αυτούς που προσέχουν το αυτοκίνητο. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να αλλάζεις και τα υγρά του ψυγείου, φρένων, την αντλία νερού, ιμάντα χρονισμού κ.ο.κ. Υπάρχουν εξίσου σημαντικά εξαρτήματα / υλικά για την υγεία του κινητήρα. Διάβασε το εγχειρίδιο χρήσης / συντήρησης του αυτοκινήτου σου. Έχει απλά διαγράμματα. Προσπάθησε να γλυτώσεις χρήματα από ακριβά λάδια για να συντηρήσεις άλλα εξαρτήματα. Για παράδειγμα κανείς δεν αλλάζει τα υγρά του συμπλέκτη και φρένων. Αν το κάνεις μετά από 10 χρόνια, ήδη έχουν χαλάσει κάποια εξαρτήματα. Τα υγρά πρέπει να αλλάξουν στα 5 χρόνια πριν διαβρωθούν τα εξαρτήματα από τα διαβρωμένα υγρά. Βλακωδώς δεν είχα αλλάξει ποτέ τα υγρά φρένων. Το πεντάλ είχε καταντήσει να φτάνει μέχρι κάτω. Άλλαξα τα υγρά συμπλέκτη και φρένων μετά από... 25 χρόνια. Διορθώθηκαν τα προβλήματα, όμως για πολύ καιρό είχα μεγάλες διαρροές αφού δεν είχα αλλάξει έγκαιρα τα υγρά φρένων / συμπλέκτη. Οι μηχανικοί προτείνουν να μην τα αλλάξεις τα υγρά φρένων συμπλέκτη αν έχουν πολλά χρόνια διότι μπορεί οι διαρροές να μην σταματήσουν. Εγώ ήμουν τυχερός και σταμάτησαν.

Στην Αμερική την δεκαετία του 2010 (μετά από 20 χρόνια) η Honda (η εταιρία με την καλύτερη αξιοπιστία) άλλαξε τις εγγυήσεις επειδή χρησιμοποιούσε λεπτότερο λάδι για να πιάσει τις τιμές κατανάλωσης καυσίμου που επιθυμούν κάποιες πολιτείες.
HONDA only claims "useful life" as 7-years or 70,000 miles in EPA certifications for their CIVIC which uses SAE 5W-20 Motor Oil, while the previous model year that utilized SAE 5W-30Motor Oil was certified for 10 year or 100,000 mile durability. (Δηλαδή δίνει 30% λιγότερη εγγύηση με 10 βαθμούς διαφορά. Φανταστείτε τις διαφορές με λάδια 50άρια ή 60άρια.)

Φεβρουάριος 2015
Σεπτέμβριος 2015, συνθετικά στα 50.
Απρίλιος 2016, Popular Mechanics, συντακτικές διορθώσεις.
Ιούλιος 2016, ορθογραφικά και Elf 50άρια.
Μάρτιος 2017, αντοχή στον χρόνο + Ελληνικά λάδια.
Σεπτέμβριος 2017, Toyota Auris viscocity + API service.
Οκτώβριος 2017, τιμή Oberon 10W-60, Youtube 0W, 5W, 10W, 15W
Αύγουστος 2018, βρήκα συνθετικό 5W-50 και μάλιστα ελληνικό!
Σεπτέμβριος 2021, χιλιόμετρα.
Απρίλιος 2023, Avin 5W-50 και λάδι μακράς διαρκείας. Ακόμη διορθώνω ορθογραφικά και συντακτικά λάθη :)

Τυχαία εικόνα

kaboyrotrypes_up_landscape.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 26188
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.06 | 0.06 | 0.05