Οι προσωπικοί λόγοι που μ' οδήγησαν στο Linux

(το κείμενο γράφηκε στην εποχή των XP. Από τότε δεν έχω επαφή με Windows. Εγκατέστησα και Windows-8.1 σε έναν διπύρηνο φορητό επειδή τα βρήκα σε προσφορά 25€. Έτσι είμαι σε θέση να επικαιροποιήσω το κείμενο. Παραδόξως τα περισσότερα που περιγράφω παρακάτω ισχύουν ίσως και σήμερα.)

Αν έχεις όμοια προβλήματα στον κόσμο της Microsoft, τότε ίσως βρεις την «γιατρειά» σου στο linux.

Αν και φαίνεται να συγκρίνω τα δύο λειτουργικά, στην πράξη δεν συγκρίνονται επειδή είναι διαφορετικά. Προσπαθώ να τα συγκρίνω από την σκοπιά του ψαγμένου (power user) χρήστη. Έναντι Windows και σε περίπτωση που κάποιος αδυνατεί να εγκαταστήσει linux προτείνω MacOS. Εδώ υπάρχει ένα καλούτσικο κείμενο για τους «πορωμένους»

Η παρακάτω λίστα επιδέχεται εύκολα κριτικής: π.χ. «γίνεται και αυτό στα windows με αυτό τον τρόπο». Είμαι σίγουρος πως όλα γίνονται. Αλλά αν είναι να γίνονται με δύσκολο τρόπο και με extra προγράμματα δεν είναι εύκολο και κυρίως στις περισσότερες φορές παντελώς άγνωστο. Πάντως στα περισσότερα πράγματα δεν βρήκα πως γίνονται αν και είχα ερευνήσει. π.χ. πως να κάνω updates χωρίς επανεκκίνηση, ή πως να καταλαμβάνουν λίγο χώρο, πως να αλλάξω το μέγεθος των γραμμάτων στο λειτουργικό χωρίς επανεκκίνηση κ.ο.κ.

 1. Κόλλησα ιό στα Windows. Θεωρώ τον εαυτό μου προσεκτικό. Έμπαινα στο Internet χωρίς antivirus και firewall με Windows 95 και XP χωρίς να κολλήσω ιό. Κόλλησα ιό ενώ είχα antivirus [!!!] (avast). (όχι, δεν θα ανοίξουμε κουβέντα ποιό antivirus είναι το καλύτερο. 1ον Υπάρχει το Linux, 2ον Νόμιζα τα Windows είναι εύκολα).

 2. Linux: Δεν έχει αναφερθεί έως τώρα ιός. Ακόμη και όταν υπάρξει ιός το ΣΥΣΤΗΜΑ + τα προγράμματα θα μείνουν ανέπαφα. Θα πρέπει να προστατεύσεις μόνο τα προσωπικά σου αρχεία. Δεν χρειάζεσαι format ΠΟΤΕ. Για την ακρίβεια έχουν αναφερθεί case-study ιοί, αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζω κανέναν που να κόλλησε ιό σε linux και όταν έχουν αναφερθεί τα προβλήματα λύνονται συνήθως σε μία ημέρα. Με ένα update στο σύστημα (σε όλες τις διανομές γίνεται αυτόματα) είσαι και πάλι ασφαλής.
  Με τα Windows-8 δεν κόλλησα ιό. Βέβαια τα έβαλα απλά για να δω πως είναι και να συγκρινώ την απόδοση ενός προγράμματος που μ' ενδιαφέρει (pianoteq. Ναι δουλεύει καλύτερα σε Linux :-)
 3. Windows: Δεν μπορώ να σβήσω, μετονομάσω, μεταφέρω αρχεία που είναι ανοιχτά από προγράμματα.

 4. Linux: Επιτρέπεται και σε φάκελλο.
 5. Windows: Δεν μπορώ να αναβαθμίσω προγράμματα καθώς δουλεύουν.

 6. Linux: Επιτρέπεται. Νομίζω επιτρέπεται και στα windows-8 για τις εφαρμογές metro. Δεν είμαι σίγουρος.
 7. Windows: Δεν μπορώ να απενεργοποιήσω την εικονική μνήμη μ' αποτέλεσμα να λειτουργεί συνέχεια ο σκληρός δίσκος.

 8. Linux: Επιτρέπεται μ' αποτέλεσμα την μακροζωία του σκληρού δίσκου αλλά και μεγαλύτερη αποκρισιμότητα του συστήματος. Όχι απλά επιτρέπεται, ρυθμίζεται κι όλας. Μετά από 4 χρόνια και σε μηχάνημα με λειτουργίες desktop με 1.5G ram κατέληξα να χρησιμοποιώ swappiness στο 20. Σε server με 512Mb Ram έχω βάλει swappiness στο 0 και έχει καταναλώσει 484 bytes (!!) μετά από 30 ημέρες uptime.
 9. Windows: Καταλαμβάνουν πολύ χώρο στον σκληρό δίσκο.

 10. Linux: Χωρίς να αφαιρέσω προγράμματα χωράνε σε 8G Compact flash.
 11. Windows: Απαράδεκτη διαχείρηση μνήμης. Το φαινόμενο είναι αισθητό όταν ανοίγεις πολλά προγράμματα, ή όταν κάνεις αντιγραφές αρχείων.

 12. Linux: Εξαιρετική διαχείρηση μνήμης, cachάρει τα πάντα. Μπορείς να κάνεις επανεκκίνηση το γραφικό περιβάλλον και να διαβάσει ελάχιστα αρχεία από τον σκληρό δίσκο. Για να είμαι δίκαιος, σε συνθήκες έλλειψης μνήμης τα Windows είναι καλύτερα, αλλά σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το Linux είναι καλύτερο. Αν έχετε τόσο λίγη μνήμη που καθυστερεί ο υπολογιστής καλύτερα να βάλετε μνήμη. Αν και τα Windows είναι καλύτερα σε περιπτώσεις με λίγη μνήμη είναι και αυτά τόσο αργά που δεν είναι λειτουργικά.
 13. Windows: Δεν μπορώ να βάλω Vista στον Pentium III που έχω. Χρειάζομαι καινούργιο υπολογιστή (τουλάχιστον μεγαλύτερο σκληρό δίσκο) ΚΑΙ να πληρώσω τα Vista

 14. Linux: Είναι δωρεάν και τρέχει σε Pentium (I) με μνήμη 256Mb (προτείνω 384Mb RAM). Μπορεί να τρέξει ακόμη και σε 486 (Νομίζω από το 2014 δεν ισχύει).
  Συμπλήρωση: Φέτος (2012) επειδή τα Windows-8 τα έδινε η Microsoft με 20€ (δεν θυμάμαι ακριβώς) τα εγκατέστησα ως dual boot σε έναν διπύρηνο υπολογιστή, οπότε το κόστος που αναφέρω παραπάνω δεν ισχύει για τα Windows-8. Ήταν προσφορά, η μόνη έκδοση που μπορεί να «συγκριθεί» με το linux (η pro) κοστίζει 200€. Βέβαια με την εγκατάστασή τους διαπίστωσα πως ακόμη όλα τα προβλήματα που περιγράφω στην παρούσα σελίδα ισχύουν! Κυρίως με εξέπληξε που ακόμη τα updates γίνονται απελπιστικά αργά και απαιτούν επανεκκίνηση, ή εγκαθιστούνται την ώρα που κλείνει ο υπολογιστής, ή την ώρα που ανοίγει. Χάλι μαύρο. Το update του συστήματος γίνεται από διαφορετικό πρόγραμμα και το update των προγραμμάτων αφορά μόνο της metro εφαρμογές!
 15. Windows: Όταν εγκαθιστώ προγράμματα (π.χ. Office) καθυστερεί ο υπολογιστής στην εκκίνηση και στην λειτουργία του.

 16. Linux: Δεν καθυστερεί το σύστημα ΟΣΑ προγράμματα και να εγκαταστήσεις.
 17. Linux: Έχω δωρεάν προγράμματα για όλες τις δουλειές μου / hobby όπως: OpenOffice, Firefox, Thunderbird, Gimp, IRC, VoIP, Xine, Amarok, Apache, MySQL, php, audacity και πολλά ακόμη. Τα παραπάνω προγράμματα (και πολλά ακόμη) είναι ΗΔΗ εγκατεστημένα στο slackware (εκτός του OpenOffice και του audacity), δεν χρειάζεται να τα «κατεβάζω» ένα-ένα για την εγκατάστασή τους. Συμπλήρωση (2012). Φέτος ανακάλυψα και μερικά προγράμματα διαμάντια όπως το video stabilization στο transcode και το panorama stitcher το hugin. Τα ερωτεύτηκα. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και το Viking που διαβάζει ίχνη gps (gpx)
 18. Windows: Χρειάστηκε να αντικαταστήσω με το notepad (σημειωματάριο) 410 ". . ." σε "..." σε κείμενο 100kb (λάθος από πρόγραμμα ocr). Πέρασαν 5 λεπτά (!!) και δεν τελείωσε (ίσως κόλησε;), το ακύρωσα. Το σύστημα δεν ανταποκρίνεται μέχρι το notepad να τελειώσει.

 19. Linux. Με το gvim: μη μετρήσιμο, λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο, ίδιο γρήγορο και το sed.
 20. Windows: Η διαδικασία αλλαγή μεγέθους των γραμμάτων στο γραφικό περιβάλλον απαιτεί επανεκκίνηση και αρχεία από το cd εγκατάστασης!

 21. Linux: Χωρίς cd, χωρίς επανεκκίνηση.
 22. Windows: Επίπονο το backup.

 23. Linux: Πανεύκολο το backup. Νομίζω πως με τα Vista είναι εύκολο, όχι όμως τόσο εύκολο όσο στο Linux.
 24. Windows: Βαρέθηκα τις επανεκκινήσεις

 25. Linux: Επανεκκινείς ΜΟΝΟ σε περίπτωση αλλαγής kernel ή σε αλλαγή partition από τον ΚΥΡΙΟ δίσκο. Δεν ξέρω από ποιά έκδοση και μετά, αλλά αν κάνεις hibernation και εκκινήσεις με νεώτερο kernel δεν υπάρχει πρόβλημα! Δεν χρειάζεται επανεκκίνηση. Προφανώς αν αλλάξει το API θα χρειάζεται επανεκίνηση. Το δοκίμασα με kernel-5.15.41 και πήγα σε kernel-5.15.60 χωρίς restart.
 26. Windows: Κολλάει η κάρτα γραφικών (μπλε οθόνη), σε Windows 8.1 είναι μπλε οθόνη και λύθηκε μόνο με format, σε Windows-10 σταμάτησε να δουλεύει η κάρτα δικτύου ΚΑΙ το itunes!

 27. Linux: Δεν κόλλησε ποτέ. Σε πρόχειρη χρήση Windows-8 δεν είχα μπλε οθόνη και κάποιο ιδιαίτερο κόλλημα (εκτός από τις γνωστές καθυστερήσεις)
 28. Windows: Χρησιμοποιούσα ΠΟΛΛΑ αξιόλογα freeware / open source προγράμματα όπως Firefox, Thunderbird, IrfanView, 7-zip, xvid, lame, audiograbber, notepad2, vsthost

 29. Linux: Οπότε... αφού μπορούν και κάνουν αξιόλογα δωρεάν προγράμματα, μήπως να δοκίμαζα και αξιόλογο δωρεάν λειτουργικό σύστημα; :)
 30. Εγκατάσταση πολυμηχανήματος Hewlett Packard PhotoSmart C3180. Στο Slackware-11 χρειάστηκαν hplip-1.7.3-i486-1kjz.tgz (14Mbytes) + net-snmp-5.4a-i486-1kjz.tgz (4Mbytes) = 18 Mbytes (υπ' όψιν ότι με τα παραπάνω πακετα υπάρχει υποστήριξη για ΟΛΑ τα μηχανήματα (εκτυπωτές KAI scanner) της HP! (Από το Slackware-12 κ' έπειτα δεν εγκαθιστάς τίποτα)

 31. Windows: μόνο ο driver (7.0.0.1) (43Mbytes) + Software (315Mbytes). Υποστήριξη ΜΟΝΟ για τα πολυμηχανήματα 31xx.
 32. Windows: Προσφέρει μόνο 4 Virtual Desktops (sys internals) και είναι υπολειτουργικά! Δεν μπορείς να μεταφέρεις παράθυρα σε άλλο desktop, ακυρώνονται συντομεύσεις, καθυστερεί στην εναλλαγή των desktops (δοκιμασμένο σε P4 1.8Ghz)

 33. Linux: Λειτουργεί ταχύτατα σε Pentium III με όλες τις δυνατότητες ενός κανονικού desktop.
 34. Windows: Αν βάλω την ίδια usb συσκευή σε άλλη θύρα ΞΑΝΑγίνεται εγκατάσταση (!!!)
 35. Windows: καθώς έγραφα dvd, αφαίρεσα τον 2ο σκληρό δίσκο, η εγγραφή ακυρώθηκε!
 36. Windows: καθώς έγραφα dvd, άλλαξα χρώματα, το nero κόλλησε!
 37. Windows: η απόδοση του σκληρού δίσκου έπεσε κατακόρυφα. Κατάλαβα τον λόγο τυχαία, ήταν επειδή είχε γυρίσει σε PIO mode έναντι DMA. Τα Windows δεν μου επέτρεπαν να ενεργοποιήσω το DMA για λόγους ασφαλείας. Κατάφερα έπειτα από ψάξιμο ΠΟΛΛΩΝ ωρών να βρω την λύση στο Internet και χρειάστηκε να επέμβω στο μητρώο (registry).
  Στο linux, αν συμβεί κάτι τέτοιο η λύση είναι ευκολότερη / άμεση με το πρόγραμμα hdparm.
 38. Windows: Έχω δύο σκληρούς δίσκους οι οποίοι κλείνουν έπειτα από κάποιο διάστημα. Όταν σβήνω αρχεία από τον έναν δίσκο, δεν σβήνονται, έως για κάποιο λόγο (ανήκουστο!) να περιμένω να εκκινήσει ο «άλλος» δίσκος.
 39. Πατώντας print screen στα Windows δεν ανοίγει σχετικό πρόγραμμα,
  στο Linux (kde) ανοίγει το ksnapshot για άμεση αποθήκευση
 40. Windows: Απαράδεκτο Start Menu, χωρίς κατηγοροποίηση, ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει και να γίνεται χαοτικό.

 41. Linux: Τα προγράμματα κατηγοροποιούνται. Νομίζω πως τα Vista ακολουθούν την ίδια τακτική. Στα Windows-10 πάλι ένα χάος.
 42. Windows: Σταμάτησαν να αναγνωρίζουν μνήμη compact flash. Μετά από format (!) την αναγνώρισαν.
 43. Windows: Ενεργοποιούν υπηρεσίες για υλικό που δεν έχω όπως ασύρματη επικοινωνία, εκτυπωτή και καταλήγουν σε επικύνδινα μονοπάτια οπως remote registry, απομακρυσμένη βοήθεια. Η διαδικασία να καταργώ τις υπηρεσίες μια-μια ειναι κουραστική
 44. Linux: Ρυθμίζεις τις σχετικές υπηρεσίες κατά την εγκατάσταση, αυτοματοποίειται εύκολα
 45. Windows: Η μετακίνηση παραθύρου γίνεται δύσκολα, πρέπει να «στοχεύσεις» στην μπάρα του προγράμματος.
  Στο linux έχεις την επιπλέον (πολύ βολική) επιλογή να το μεταφέρεις με alt.

Και ένα τελευταίο για τα Windows: Βρέθηκα σε σπίτι φίλου και θέλησε να του μεταφέρω φωτογραφίες και video από την φωτογραφική του μηχανή (Pentax A20, αν θυμάμαι σωστά). O explorer, δημιουργώντας thumbnails των video, κολλάει το σύστημα, χάνει εικονίδια από το systray. Η δύσκολη λύση, δόθηκε από το δύσχρηστο DOS. Μετέφερα τα αρχεία σε υποφάκελλο του φακέλλου (δύο φορές «μέσα»). Λύση που αμφιβάλλω αν κάποιος αδαής χρήστης θα σκεφτόταν.

Επίσης είναι άδικο να μην αναφέρω πως το Linux έχει πολύ καλύτερο γραφικό περιβάλλον με το compiz σε σύγκριση με το aero των Vista, αν και υπολογιστής μου είναι παλιός για compiz, το έχω δει σε άλλους. Με τα Windows-8 και το metro (εφαρμογές που έχεις στο Windows Phone / Tablet) νομίζω η Microsoft αξίζει συγχαρητήρια που επιτέλους έβαλε όχι απλώς δεύτερο γραφικό περιβάλλον αλλά ολόκληρη πλατφόρμα. Βέβαια μάλλον το έκανε με λάθος τρόπο αφού μπλέκεται το ένα μέσα στο άλλο. Σαν να τρέχεις ταυτόχροναKDE και Gnome, αλλά τουλάχιστον έχεις ένα δεύτερο περιβάλλον να δουλέψεις το οποίο το βρήσκω βολικό για αφή αν και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσεις. Το βασικό πρόβλημα είναι στο PC tablet που έχω τα Windows-8.1 δεν μπορώ να κάνω exit με την πένα, πρέπει να πατήσω πλήκτρο. Δηλαδή έχω περιβάλλον αφής που δεν υποστηρίζει το βασικό. Την έξοδο.

Δεν θέλω να δώσω λάθος εντύπωση, υπάρχουν προβλήματα στο linux μόνο που δεν είναι τεχνικά. Προβλήματα που μπορεί να συναντήσει κάποιος:

 1. Να μην υποστηρίζονται οι συσκευές σου (παράδειγμα κακής υποστήριξης η Canon). Αιτία: Δεν το υποστηρίζουν οι εταιρίες, βγάζουν drivers μόνο για Windows, MacOS, σπάνια για linux αν και αλλάζει σιγά-σιγά η κατάσταση. Ήμουν τυχερός, όλες οι συσκευές μου λειτουργούν με Linux: Εκτυπωτής, scanner, φωτογραφική μηχανή, mp3 player, card reader, pcmcia to usb2.
 2. Δύσκολο να το ρυθμίσεις (ακόμη και για απλά πράγματα), ελάχιστα εργαλεία υπάρχουν για γραφικό περιβάλλον. Αιτία: Η κοινότητα του linux αποτελείται συνήθως από «γνώστες» και δεν ενδιαφέρονται για τέτοια προβλήματα. Παράδειγμα. Ενώ υπάρχει gui εργαλείο για το rsync (το grsync) προτιμώ το rsync από κονσόλα.
 3. Οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει την εμφάνιση των Windows και τα προγράμματά του. Ως αποτέλεσμα δεν δέχονται κάτι το διαφορετικό. Επίσης υπάρχει ένα «χάος» με την εμφάνιση, άλλες εφαρμογές χρησιμοποιούν την εμφάνιση του KDE (qt libraries) και άλλες το gnome (gtk libraries).(νομίζω από το 2013, δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα)
 4. Κάποιες ιστοσελίδες (λίγες) λειτουργούν μόνο με Internet Explorer. Αιτία: Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων και η Microsoft αγνοούν τα διεθνή πρότυπα.
 5. Υπάρχουν κάποια προγράμματα που λείπουν από το Linux. Αιτία: Δεν το υποστηρίζουν οι εταιρίες, γράφουν για Windows, λιγότερο για MacOS ακόμη λιγότερο για Linux. Υπάρχει και το κατεστημένο της αγοράς (βλ. AutoCAD) ή τεχνοφοβία (πολλές φορές υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα, αλλά επειδή είναι διαφορετικό βαριόμαστε / φοβόμαστε να ασχοληθούμε.
 6. Λίγα παιχνίδια. Αιτία: Δεν το υποστηρίζουν οι εταιρίες, οι περισσότερες γράφουν προγράμματα για Windows (DirectX), Xbox, Playstation, Nintendo, σπάνια για MacOS, ακόμη σπανιότερα για Linux. Συμπλήρωση 2012: Το steam και το hubmle bundle κυκλοφορούν κάποια παιχνίδια για Linux.
 7. Και όμως, ΔΕΝ υπάρχουν ΤΕΧΝΙΚΑ πρόβληματα στο Linux!

Bonus tracks

Υποχρεώθηκα να δουλέψω με Windows (ταυτόχρονα με Linux) και έτσι μπόρεσα να έχω άμεση σύγκριση Windows XP με Office 2000 (γνήσια) και Slackware-12.1 με OpenOffice 2.3. Οι εμπειρίες είναι οι εξής:

 1. Office 2000: 100% CPU usage σε αρχείο 50 σελίδων (με παραπομπές και περιέχομενα), συχνό "re-paging" που δημιουργεί καθυστερήσεις.
  Open Office 2.3: Μηδενικό cpu usage, άμεση λειτουργία.
 2. Office 2000: Το ευρετήριο δεν λειτουργεί σωστά, βγάζει διπλοεγγραφές.
  Open Office 2.3: Το ευρετήριο λειτουργεί φυσιολογικά (στο ίδιο αρχείο που δημιουργήθηκε από το Office XP!)
 3. Office 2000: Δεν μπορώ να αναβαθμίσω σε Office 2007, πρέπει να υποχρεώσω τον εργοδότη μου να πληρώσει. (ίσως εκεί να μην υπάρχουν προβλήματα)
  Open Office 2.3: Είναι δωρεάν, όταν... θυμηθώ θα αναβαθμίσω σε Open Office-3.0.
 4. Τα ίδια προβλήματα συνάντησα σε MS Office 2000, XP και 2003.
 5. Windows XP: Έχουν προβληματική διαχείρηση των WebDav folders, δουλεύει από cli και κολλάει συχνά ο υπολογιστής (!)
  Linux: Αχεμ...
 6. (το παρακάτω πρόβλημα το συνάντησαν χρήστες που αγόρασαν Αγγλικά Windows). Το mui λειτουργεί μόνο σε Vista Ultimate.
 7. Linux: Η πολυγλωσσική υποστήριξη υπάρχει σε όλες τις μεγάλες διανομές και στην κονσόλα. Συμπλήρωση 2012: Αν και με κάποια προβληματάκια, υπάρχει πολυγλωσσική υποστήριξη στα Windows-8 (10 χρόνια μετά!) [όχι το MUI δεν το λογαριάζω αφού υπήρχε μόνο στις εκδόσεις ultimate]

Τυχαία εικόνα

Horse_from_snow.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 6223
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.06 | 0.04 | 0.02