Συγκριτικό iPhone vs Windows Phone (Lumia)

Έμπνευση για την σελίδα ήταν ένας developer που ισχυρίζοταν στο facebook πως τα iPhone δεν είναι τα ταχύτερα smartphone. Επειδή έγραψε αρκετές ανακρίβειες του «απάντησα» δημόσια και έπειτα το συνεχίσαμε ιδιωτικά για να μη κουράζουμε την ομύγηρη. Είχε κάποια μαργαριτάρια η «συζήτηση» (κλασικός προγραμματιστής που δεν θέλει να κατανοήσει συσκευή με ευχρηστία για καθημερινή χρήση) που δεν αντέχω να τα καταγράψω όλα. Έτσι έμεινα στα τεχνικά που είναι ευκολότερα να τα καταγράψω. π.χ. έλεγε πως δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για την ταχύτητα από τα benchmarks επειδή εμπλέκεται λειτουργικό στην μέση (τα windows phone / android έχουν κοινούς επεξεργαστές με διπλάσιους πυρήνες από το iPhone - πάρε πυρήνες κόσμε) αλλά μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα από την εμπερία χρήσης για την ταχύτητα (κάτι συχνά υποκειμενικό). Το πρόβλημα με τον συλλογισμό είναι πως δεν υπάρχει χρήστης που να βρήκε αργό iPhone, ούτε μπορεί το λειτουργικό να «σκοτώσει» δύο παραπάνω πυρήνες. Αν το κάνει σημαίνει πως είναι άθλιο το λειτουργικό (ή ο compiler του). Δηλαδή είτε τα windows phone έχουν χάλια επεξεργαστές (συγκριτικά με iPhone) είτε το λειτουργικό τους είναι βαρύ! Τα benchmark φυσικά και δεν είναι άχρηστα. Αρκεί να μην κοιτάζεις ένα, αλλά το σύνολο.

Έφτιαξα έναν πίνακα για να συγκρίνω τις διαφορές στην ταχύτητα αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει ένα Windows Phone για έναν καθημερινό χρήστη και ένα iPhone. Επειδή η «συζήτηση» (δύο μονόλογοι θα έλεγα) έγινε λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του iPhone 6 χαρίστηκα και σύγκρινα το «παλιό» iPhone-5s. Δυστυχώς όσες φορές και αν ρώτησα ποιό lumia προτείνει να συγκρίνουμε, δεν έκανε κάποια πρόταση, οπότε από μόνος μου έβαλα το lumia 1520 αντί του 1020 που παρουσιάζεται αυτή την στιγμή ως το καλύτερο στην ελληνική ιστοσελίδα της nokia. Το 1520 έχει και IPS οθόνη όπως όλα τα iPhone και όχι την oled (περισσότερα εδώ) που στα δικά μου μάτια είναι κουραστική στην ανάγνωση.

Σε παρένθεση το score με iPhone 6 plus που λόγω οθόνης μπορεί να συγκριθεί άμεσα.

ΒαθμολογίαiPhone-5slumia 1520
1-0TouchIDΔεν έχει
1-1 (2?-0)Οριακά αργότερη CPU αν και με μόνο 2 πυρήνες. Το iPhone 6 ανακοινώθηκε ακόμη ταχύτερο με διπλάσια transistors στους ίδιους πυρήνες.Είναι μικρή η διαφορά αν και έχει 4 πυρήνες το Lumia. Αυτά παθαίνεις όταν ο A7 της Apple έχει διπλάσια L1 cache στα 128kb αντί για 64kb και άλλα 4Mb στην L3 cache (τίποτα στον snapdragon 800). Ο Snapdragon 800 έχει διπλάσια L2 cache, αλλά δεν φαίνεται να ωφελεί.
2-1 (3-0)Σχεδόν διπλάσια ταχύτητα στην GPU χωρίς throttlingΑν και φαίνεται να έχουν ταχύτερη GPU, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν throttling. H GPU (κάρτα γραφικών) χρησιμοποιείται στα παιχνίδια. Εκεί η απόδοση πέφτει στην μέση για να προστατευθεί η GPU από την θερμοκρασία. (βλ. Long Term Performance). Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, διαβάστε οπωσδήποτε εδώ.
3-1 (4-0)Αυτόματο encryption με την εισαγωγή pinΟ χρήστης πρέπει από μόνος του να ενεργοποιήσει το encryption. Δεν σας λέω τον τρόπο, αφού είναι Windows Phone, θα είναι εύκολο. Σωστά;
4-1 (5-0)low latency kernelΠρόβλημα με το WASAPI στα Windows Phone. Καμμία μουσική εφαρμογή λόγω του ανύπαρκτου σχεδιασμού.
5-1 (6-0)Αλουμίνιο - σοβαρό designΠλαστικό - νεανικό. Εντάξει, το νεανικό για κάποιους μπορεί να είναι προτέρημα, αλλά το αλουμίνιο είναι ακριβότερο από το πλαστικό και έχει καλύτερη απαγωγή θερμότητας.
5-2 (6-1?)Χειρότερος αισθητήρας, αλλά όχι η φωτογραφική στο σύνολο. Το iPhone έχει ταχύτερη εστίαση και βοηθάει να βγάλεις φωτογραφίες σε κίνηση. Σε συνθήκες έντονου φωτισμού όταν για παράδειγμα ψάχνεις χαμόγελο σε άτομα υπερτερεί, στο σκοτάδι και στο μαύρο μειονεκτεί. Το iPhone έχει καλύτερο panorama. Δίνω χαριστικά πόντο στο lumia 1520 επειδή έχει καλύτερο αισθητήρα, αν και με αργό focus και άθλιο πανόραμα (δεν είναι διμή μου έκφραση, αλλά από reviewer).Ανάλυση εδώ
6-2 (7-1)Video: Time lapse, slo-mo (120fps)Εεεεεεε.
6-3 (7-2)1G ram2G ram. Η περισσότερη ram βοηθάει να τρέχεις περισσότερα προγράμματα.
6-4 (7-2)4 inches - smartphone (δίνω πόντο στο lumia, αν και πάλι είναι υποκειμενικό. Έτσι και αλλιώς με το iPhone 6 plus αυτός ο πόντος δεν ισχύει)6 inches - Phablet
6-5 (7-2)Μπαταρία: 1500mah το iPhone 6plus έχει 3000mah3400mah. Υπερδιπλάσια
6-6 (8-2)NFC με υποστήριξη για πληρωμές (πόντος μόνο για iPhone 6). Αν και μόνο για Αμερική, ίσως ο μόνος τρόπος να προχωρήσει και σε Ευρώπη.Έβαλαν το τσιπάκι, αλλά δεν έχει συνοδευτικό που αποθηκεύει τις συναλλαγές, ούτε έκαναν συμφωνίες για υποστήριξη. Χρήσιμο για ανταλλαγή αρχείων (στην εποχή του cloud;)
Ώπα; Τί έχουμε εδώ; Ισοπαλία!
7-6 (9-2)Family sharing. Πριν γίνει αγορά από άλλη συσκευή της οικογένειας (π.χ. από tablet από παιδί) ενημερώνεται ο γονιός.Τίποτα.
8-6 (10-2)Continuity. Είσαι στον υπολογιστή και χτυπάει το κινητό. Απαντάς από τον υπολογιστή. Το ίδιο και με τα μηνύματα.Τίποτα.
9-6 (10-2)Ελαφρύτερο / μικρότερο δεν ισχύει με το iPhone 6 plusPhablet.
10-6 (11-2)Πληθώρα προγραμμάτων και content (iTunes, iTunesU(niversity), iBooks κ.ο.κ).Πολλές ελλείψεις.
10-7 (12-4)Τιμή: 650€ (λογικά θα πέσει μόλις κυκλοφορήσει το 6).450€ σε skroutz-ο-μάγαζα και 600€ σε μεγάλα καταστήματα.
11-7 (13-4)Upgrades Λειτουργικού: η Apple υποστηρίζει τα κινητά της για 4 χρόνια και περισσότερο.Δήλωσε 3 χρόνια.
Bonus (αδυνατώ να πιστέψω πως είναι αληθινό). Μεγάφωνο για ανοιχτή ακρόαση / μουσική.Είναι αδύναμο.
extra-extra άσχετο bonus (υπάρχουν πολλά ακόμη) Υποστήριξη midi usb, αλλά και επαγγελματικές κάρτες ήχου.Τίποτα.

Συμπέρασμα: Ό,τι δίνεις παίρνεις. Και φυσικά, στις υψηλές τιμές δίνεις πολλά περισσότερα για να πάρεις λιγότερα (πέφτει το Value for Money). Εξαίρεση με προϋποθέσεις η φωτογραφική μηχανή. Είμαι σίγουρος πως ξεχνάω πολλά. Το iOS είναι το πιό ώριμο mobile λειτουργικό. Έχουν φτάσει σε ένα τέλμα, από εδώ και πέρα προβλέπω πως θα δίνουν ψίχουλα. Ήδη κατήργησαν την έκδοση 32Gb και δίνουν 16Gb, 64Gb ή 128Gb. Μελλοντικά θα αυξήσουν την RAM, ίσως κατευθείαν στα 4G ram για εντυπωσιασμό, θα βάλουν παραπάνω αισθητήρες, μικρές προσθήκες στο λειτουργικό / προγράμματα κ.ο.κ.

Λεπτομέρειες

CPU

Δεν βρήκα benchmark για όλα τα λειτουργικά. Η rightware αφαίρεσε το iOS επειδή βρήκε πρόβλημα. Για αυτό επέλεξα το Nexus 5 που έχει ίδιο επεξεργαστή με το Lumia 1520 και όπως βλέπουμε, αν και με διπλάσιους πυρήνες, έχει ελάχιστα καλύτερη απόδοση από το iPhone 5s.

GPU

Όπως έγραψα παραπάνω οι κατασκευαστές GPU - αλλά και CPU - υπογχρονίζουν τους επεξεργαστές εν ώρα λειτουργίας (π.χ. σε απαιτητικά παιχνίδια) για να τους προστατεύσουν από την θερμοκρασία. Στο iPhone το throttling είναι λιγότερο έντονο γι' αυτό και στο Long Term Performance (όταν παίζετε απαιτητικό παιχνίδι), η κάρτα γραφικών του έχει σχεδόν διπλάσια απόδοση. Κάπου εδώ το αλουμίνιο δείχνει την αξία του με την απαγωγή θερμότητας :-). Για την ιστορία: το Z2 έχει τριπλάσια RAM και διπλάσιους πυρήνες.
Long Term Performance, iPhone 5s 40fps, Sony Xperia Z2 27fps

Σημαντική σημείωση. Κάποιος παρεξηγιάρης θα πει πως παραπάνω δεν συγκρίνω το lumia 1520 αλλά το Sony Xperia Z2. Υπάρχουν δύο σοβαροί λόγοι: 1. έχει την ίδια κάρτα γραφικών με το lumia 1520 2. Η Microsoft δεν υποστηρίζει το ανοιχτό πρωτόκολλο, OpenGL αλλά το δικό της DirectX. Το gfxbench δεν συγκρίνει το lumia 1520 με τις υπόλοιπες μη-Windows συσκεύες. Εδώ κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως η κάρτα γραφικών του lumia μπορεί να είναι ταχύτερη με DirectX. Πράγματι, υπάρχει περίπτωση να ισχύει αυτό αλλά θα πρέπει να έχει κάνει πατάτα η Apple για να μείνει πίσω. Κάτι που δεν το νομίζω όταν στην CPU με μισούς πυρήνες καταφέρνει να φτάνει τους υπόλοιπους. Με κοινό παρανομαστή το OpenGL βλέπουμε πως η GPU του lumia 1520 είναι υποδυέστερη του iPhone. Θα μπορούσε να υπάρξει benchmark αντικειμενικό. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου.

Camera

Ενδιαφέρον να πούμε πως τα mpixels δεν έχουν σημασία την σημερινή εποχή - εκτός και αν θες να τυπώσεις αφίσα - όσο τα χρώματα, ο θόρυβος, η οπτική σταθεροποίηση κ.ά. Στην εικόνα βλέπουμε φωτογραφία του lumia 1520 με 5mpixels και του iPhone-5s με 8mpixels. Μου άρεσαν τα χρώματα αλλά κυρίως το ωραίο μαύρο στο lumia και η εικόνα είναι ξυράφι (συγκριτικά). Μένει να δούμε πως συγκρίνεται με το iPhone-6.
Το lumia 1520 έχει καλύτερο μαύρο και χρώματα
Οι φωτογραφίες έχουν αλλοιωθεί από το animation του gif, αλλά πάλι φαίνεται καθαρά η ανωτερότητα του αισθητήρα στο lumia 1520 (έχει πέσει και τρελλό optimization από γενιά σε γενιά).

Εύλογες Ερωτήσεις

Και το android;

Το android είναι χειρότερο λόγω java και άλλων προβλημάτων (partitioning), αλλά έχει περισσότερα προγράμματα από το Windows Phone. Περισσότερα εδώ.

Μά κάτσε, πήρα το X κινητό και πάει σφαίρα

Φυσικά. 2014 έχουμε. Σήμερα όλα τα κινητά, σφαίρα πάνε, οι επεξεργαστές είναι ταχύτατοι. Τα ακριβότερα όμως είναι ταχύτερα. Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα σας προτείνω Motorola X και G. Έπεσε στα χέρια μου και το Sony Xperia M, αλλά δυστυχώς έχει μικρό system / data partition και δεν μπορείς να εγκαταστήσεις πολλά ή μεγάλα προγράμματα.

20 Σεπτεμβρίου 2014

Τυχαία εικόνα

sea_like_piscine.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 5794
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.08 | 0.14 | 0.09