Ζουμερά περιεχόμενα

Η ανάλυση και το μέγεθος.

Η έλευση των tablets (ιδιαίτερα του iPad - άλλωστε το πρώτο ήταν) μου προκάλεσαν την προσοχή, διότι επιτέλους είχαμε οθόνη αφής με λειτουργικό σύστημα και προγράμματα που υποστηρίζουν την οθόνη αφής, σε μέγεθος υπερφορητής συσκευής (ελαφρύτερο και από βιβλίο) που μπορεί να λειτουργήσει και ως υπολογιστής.

Λίγη προϊστορία

Με τον πρώτο μου φορητό υπολογιστή υπέφερα για πολλούς λόγους. Δεν μπορούσα να εγκαταστήσω Linux (δεν αναγνώριζε την pcmcia ως συνέπεια δεν μπορούσα να συνδεθώ με το pcmcia modem στο διαδίκτυο) και ανέχτηκα τα Windows 95. Είχε ανάλυση 640x480. Παρ' όλα αυτά τον προτιμούσα από ένα τεράστιο, θορυβώδες και άχαρο «κουτί» (desktop)

Τα παθήματά μου έγιναν μαθήματα και φρόντισα ο επόμενος υπολογιστής μου (Dell CPx) να έχει ανάλυση 1024x768 και να τρέχει Linux. Μάλιστα ψηνόμουν για έναν Dell (L400 λεγόταν;) επειδή ήταν μικρός, αλλά είχε ανάλυση 800x600.

Τελικά πήρα τον CPx, αλλά ούτε αυτός μου άρεσε. Είχε προβληματικό πληκτρολόγιο, ήταν μεγάλος και βαρύς για να τον έχω πάντα μαζί μου. Η καλύτερη επιλογή που έχω κάνει έως τώρα είναι ο τωρινός μου υπολογιστής (ThinkPad X40), ο οποίος έχει 12αρα οθόνη (αντί για 14-15 που είναι το καθιερωμένο) με μικρό βάρος και φυσικά πάλι με ανάλυση 1024x768. Τον έχω σχεδόν πάντα μαζί μου για... πλάκα. Δεν μου είναι καθόλου βάρος, έτσι τον έχω πάντα στην τσάντα μου. Μάλιστα τα πρώτα χρόνια η μπαταρία του κρατούσε 6 ώρες. Τα tablets έχουν αυτονομία 8-16 (!) ώρες.

Ανάλυση και pdf.

Ακόμη και η ανάλυση 1024x768 αποδείχτηκε λίγη με την οθόνη του υπολογιστή, όταν άρχισα να διαβάζω pdf. Έτσι τον χρησιμοποιώ με 2η οθόνη στις 17 inches και ανάλυση 1280x1024 (αναλογία 5:4). Τα 1024 pixels προσφέρουν αρκετό χώρο για να βλέπεις άνετα μία σελίδα pdf. Ένα pdf Α4 δεν μπορείς να το διαβάσεις σε ανάλυση 1024x768 εκτός και αν scrollάρεις (το βρήσκω κουραστικό).

Δοκίμασες να το πλαγιάσεις;

Ανακάλυψα όμως κάτι ενδιαφέρον. Αν γυρίσεις στο πλάι την οθόνη διαβάζεις ευκολότερα ένα pdf με μέγεθος Α4. Κοιτάξτε τις παρακάτω εικόνες και δείτε την διαφορά σε οθόνη 4:3 και ανάλυση 1024x768 όταν βλέπουμε ένα έγγραφο και έχουμε περιστρέψει την οθόνη μαζί με το pdf. Περιστρέψτε την οθόνη και θα καταλάβετε τί εννοώ. (Αν έχετε Firefox πατήστε το πλήκτρο F11 για Full Screen)

Σε full screen και landscape η σελίδα Α4, φαίνεται ολόκληρη (δεν χρειάζεται scroll) και διαβάζεται αρκετά άνετα, αν και θα προτιμούσα ανάλυση 1600x1200 για να φαίνεται σαν χαρτί. Επίσης παρατηρούμε ότι τα κενά πάνω / κάτω (ή δεξιά αριστερά αν γυρίσουμε την οθόνη) είναι μικρά, επειδή η αναλογία 4:3 πλησιάζει την αναλογία της σελίδας Α4. Έτσι διαβάζω pdf στον υπολογιστή αφού τον περιστρέψω από τον λειτουργικό σύστημα.

Έτσι φαίνεται στο iPad:

Ακόμη ένα παράδειγμα, αυτό το pdf έχει διαφορετική αναλογία (ίσως είναι US Letter) αλλά πάλι ταιριάζει σχεδόν τέλεια στην αναλογία 4:3.

Σε αντίθεση αν δούμε την επόμενη εικόνα, παρατηρούμε πως όταν χωράει όλη η σελίδα σχεδόν δεν διαβάζεται. Τα γράμματα φαίνονται, αλλά οι νότες είναι δυσανάγνωστες. Το Sol, φαίνεται για La. Η συγκεκριμένη γραμματοσειρά είναι μεγάλη, με μικρότερη επικρατεί το χάος. Όπως βλέπουμε, τα κενά αριστερά και δεξιά είναι τεράστια και δυστυχώς έχουμε πάρα πολλά pixels που δεν χρησιμοποιούνται. Έχουμε ανεπιθύμητη σμίκρυνση.

Σε ανάλυση 1024x600 καταστρέφεται το έγγραφο. Παρατηρήστε ότι τα «πλαϊνά» κόβονται αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα pixels (με zoom),

ή για να μην κόψουμε τα «πλαϊνά» πρέπει να συμπληρώσουμε κενό «πάνω/κάτω» και δυσκολευόμαστε στην ανάγνωση. (πρέπει πάλι να περιστρέψετε την οθόνη για το δείτε)

Για να καταλάβω καλύτερα το φαινόμενο, έβαλα τις αναλογίες σε ένα φύλλο υπολογισμού (ετοίμασα pdf και σχετικό γράφημα. Προσέξτε την πορτοκαλί μπάρα, όπου δείχνει την διαφορά αναλογίας με το A4 και διάφορες οθόνες. Καλύτερο προς χειρότερα είναι 4:3, 5:4 και μετά το χάος. Μάλιστα η ανάλυση 1024x600 βγάζει μία περίεργη αναλογία 15.36:9)

4:3 Rulez for e-book

Με άλλα λόγια η καλύτερη αναλογία για ανάγνωση pdf A4 είναι η 4:3. Ίσως γι' αυτό και την διάλεξε η Apple. Επειδή το βρήσκω ακριβό (και περισσότερο με ενοχλεί το κλειστό λειτουργικό σύστημα) ίσως αγοράσω ένα tablet με android για internet ή για πρόχειρο e-book reader. Θα προτιμούσα να κυκλοφορήσει ένα σοβαρό tablet με αναλογία 4:3 όπως το iPad.

Η Google με το ChromeBook Pixel προτίμησε την αναλογία 3:2 αντί των wide που είναι σχεδόν ίδια με την αναλογία 4:3. Άρα στο καλό της φορητό «συμφωνεί» με την Apple.

Προβλέπω ότι το επόμενο iPad θα έχει πάλι αναλογία 4:3, αλλά με μεγαλύτερη ανάλυση, για παράδειγμα 1600x1200. Τελικά βγήκε το iPad-3 με το εξωφρενικό 2046x1536 :-)

Rulez for photos!

Πολύ σημαντικό επίσης ότι οι φωτογραφίες είναι πάλι σε format 4:3 και το iPad δείχνει όλο το εύρος των φωτογραφιών.

Κακίες δίχως λόγο

Εντύπωση προκαλούν τα αρνητικά σχόλια για το iPad. Για παράδειγμα διάφοροι γράφουν πως είναι ακριβό ενώ στην πραγματικότητα το Samsung Galaxy Tab είναι ακριβότερο, με μικρότερη οθόνη και λιγότερο εξοπλισμό. Άλλοι γράφουν πως δεν κάνει για e-book reader, όταν τα e-book reader που κυκλοφορούν έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα ότι μπορούν να λειτουργούν κάτω από τον ήλιο λόγω της τεχνολογίας της οθόνης τους. Το σοβαρό πρόβλημα με τα εξειδικευμένα e-book readers είναι ότι λειτουργούν σωστά μόνο με ειδικό format, δηλαδή όχι με pdf, πόσο μάλλον με scannαρισμένα pdf. Έτσι με έκπληξη διάβασα για το Kindle DX πως έχει τα παρακάτω προβλήματα με scanαρισμένα pdf.

  1. Δεν υποστηρίζει zoom και μετακίνηση (!).
  2. Δεν μπορείς να προσθέσεις σημειώσεις ούτε να υπογραμμίσεις.
  3. Δεν μπορείς να ακολουθήσεις έναν δεσμό (link / url) που υπάρχει σε pdf (!).

Επιβεβαιώνω ότι το iPad μπορεί να κάνει τα παραπάνω, επιπλέον πηγή: ireaderreview.com.

Αντιθέτως το iPad τα καταφέρνει περίφημα όπως βλέπουμε στο youtube: Video 1 ή Video 2.

Το iPad 2 στην πράξη

Αγόρασα το iPad 2 (Ιούνιος 2011) και μετά από χρήση διαπίστωσα περισσότερα προτερήματα αλλά και κάποια ελλατώματα.

Για προσωπική χρήση (για κάποιον που θέλει να επεμβαίνει στο σύστημα) ίσως προτιμούσα να αγοράσω μία android συσκευή. Μετά από χρήση android άλλαξα γνώμη. Ένας λόγος αρκεί να μην προτίμεσετε android tablet. Οι αναβαθμίσεις του λειτουργικού υποστηρίζονται μόνο για 18 μήνες! Σήμερα (έτος 2014) το iPad 2 ακόμη υποστηρίζετε με το τελευταίο λειτουργικό και είναι απρόβλημάτιστο. Επιστρέφω στο παρελθόν. Η μόνη android συσκευή που είδα ήταν το motorola xoom διότι ήταν το μοναδικό που βρήκα σε κατάστημα με 10άρα οθόνη. Το απέκλεισα διότι το scrolling σε browsing ήταν απαράδεκτο. Νόμιζα πως οι σελίδες δεν είχαν ομαλή κύλιση επειδή υποστηρίζει flash, αλλά διαπίστωσα πως δεν υποστηρίζει ακόμη flash (θα υποστηρίξει), οπότε το ελλατωματικό scrolling ήταν αδικαιολόγητο. Επειδή το ήθελα κυρίως για ανάγνωση pdf και browsing το απέκλεισα. Επίσης έβγαινε μόνο με έκδοση 4G και κόστιζε 759€ ενώ το iPad 2 619€ (χωρίς 3G - που έτσι και αλλιώς είναι ακριβό). Η αισθητική ήταν τεχνοκρατική και όχι κομψή όπως του iPad. Συμφωνώ με τον Steve Jobs ότι το flash δεν κάνει για φορητές συσκευές. Δεν έχουν την επεξεργαστική ισχύ, αλλά και να την είχανε το flash θα ήταν «μπαταριοφάγος». Στο motorola xoom μου άρεσε που άλλαζε επιφάνειες a la compiz (κύβος) και το android με την ελπίδα ότι θα έχει περισσότερο ανοιχτή φύση στο μέλλον. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι καλύτερο για τους τεχνοκράτες. (τελικά μετά από χρήση κινητού android, σε ένα χρόνο αναθεώρησα. Το προτείνω μόνο για hobby-στες προγραμματιστές. Το Android είναι πολύ κατώτερο του iOS. Εν συντομία φταίει το υποδυέστερο hardware, το software σε java και η windows φιλοσοφία του [εφαρμογές στο background χωρίς έλεγχο - στο iOS ελέγχονται από τον χρήστη. Επίσης η επέκταση μνήμης με την sdcard αποτελεί κενό ασφάλειας. H Google συντηρεί για 1,5 χρόνο τις συσκευές και υπόλοιπες εταιρίες για ακόμη λιγότερο χρόνο. Αν έπαιρνα το Xoom θα είχα υποστήριξη μόνο για ένα χρόνο, σε αντίθεση με το iPad-2 που μετά από 3 χρόνια αναβαθμίζεται]).

Προτερήματα

Μειονεκτήματα

Βρήκα παράξενο που για να ανοίξει / ενεργοποιηθεί (μόνο για την πρώτη φορά) η συσκευή απαιτεί υπολογιστή με iTunes. Δεν έχω εγκατεστημένα Windows (τα έχω σε Virtual Machine) και επειδή δεν είχα... διαδίκτυο βρέθηκα σε φίλο που μου το ενεργοποίησε. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το ενεργοποιήσω με Virtual Machine. Όπως και να 'χει δεν μου άρεσε που χρειάζεσαι Windows ή MacOS για να ενεργοποιήσεις το iOS. Μάλιστα και για updates χρειάζεται το iTunes. Νομίζω από το iOS 5 δεν θα χρειάζεται ο υπολογιστής για το update, αλλά...παράλογα θα χρειάζεται για την ενεργοποίηση της συσκευής. (Δεν ισχύει εδώ και χρόνια).

Το ιδανικό tablet

Ο πρώτος μου φορητός υπολογιστής είχε ανάλυση 640x480 και ήταν από τότε απαράδεκτος. Αν και τώρα δεν είναι τόσο απαράδεκτα τα tablets, πιστεύω πως για ξεκούραστη ανάγνωση στις 10 inches χρειάζεται ανάλυση 1600x1200. Αν σας φαίνεται μεγάλη η απαίτησή μου είναι επειδή θέλω να καταργηθεί από τις οθόνες το anti-aliasing και το sub-pixel rendering.

Το ιδανικό tablet πιστεύω θα είναι αυτό με ανάλυση 12 inches, με ανάλυση 1600x1200 (δεν μου άρεσε η 1024x768, θα προτιμούσα ανάλυση a la retina), οθόνη αφής που θα δέχεται και πίεση, οθόνη που θα δουλεύει στον ήλιο (τεχνολογία PixelQi) και με ανοιγμένο / «ξεκλείδωτο» android. Νομίζω πως από επεξεργαστική ισχύ, αυτονομία και βάρος είμαστε ήδη καλά :)

Τελικά κυκλοφόρησε το νέο iPad (τρίτη έκδοση) και απ' ότι φαίνεται είχα δίκιο. Η Apple δεν πήγε την ανάλυση απλά στα 1600x1200 αλλά στο εξωφρενικό 2046x1536. Δυστυχώς ο ανταγωνισμός είναι ακόμη ανύπαρκτος.

iPad 4

Τον Οκτώβριο του 2012, η Apple κυκλοφορεί το iPad-4 και είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό. Διπλάσια επεξεργαστική ισχύ από το iPad 3, σε οθόνη που δεν υπάρχει στον ανταγωνισμό.

iPad Air

Πάλι χωρίς ανταγωνισμό. Δεν υπάρχει επώνυμο tablet με τέτοια οθόνη και διπλασίασαν την επεξεργαστική ισχύ με τους ίδιους (2) πυρήνες. Ελαφρύτερο!

iPad Pro (2015)

Η Apple ξεπέρασε πάλι τον ανταγωνισμό με το iPad pro με 12.9 inches (όπως έγραψα πιστεύω το ιδανικό είναι 12άρι για να χωράει σελίδα Α4), αναλογία - η σωστή: 4:3 ανάλυση αρκετή για οποιαδήποτε εργασία: 2732x2048. Μόνο παράπτωμα που διακρίνω, είναι η έλλειψη 3d touch. Πολλές εφαρμογές θα το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον.

Ανταγωνισμός

Archos Carbon

Έπεσε στην αντίληψή μου του Archos 97 Carbon το οποίο έχει ίδιες διαστάσεις με το iPad και IPS οθόνη. Δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι καλή επιλογή εκτός και αν δεν ενοχλούν τα παρακάτω:

  1. Απόδοση ίδια με το πρώτο μονοπύρηνο iPad. Δοκίμασα το Lenovo A1 και ήταν κουραστικό σε browsing.
  2. Η μπαταρία κρατάει 6-7 ώρες αντί για 10-16.
  3. Γενικότερα ένα «κλικ» κάτω στην ποιότητα (π.χ. χρώματα, αντίθεση και ανάλυση οθόνης)

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ. Βέβαια έρχεται σε καλή τιμή (250-300€) αλλά καλύτερα να πάρει κάποιος ένα μεταχειρισμένο iPad πρώτης γενιάς με λιγότερα χρήματα.

Παρόμοια περίπτωση και το Titanium HD που υποτίθεται έχει 'retina' οθόνη. Έχει μικρή φωτεινότητα (άχρηστο για εξωτερικό χώρο), αλλά το σημαντικό είναι ότι η οθόνη δεν λειτουργεί ως σε αρκετά προγράμματα!

Microsoft Surface 3 pro

Ίσως ο μόνος αξιόμαχος ανταγωνιστής του iPad Pro. Υποδυέστερο τεχνικά αλλά όχι σε ενοχλητικό σημείο για κάποιον που θέλει να βγάλει δουλειά. Επιτέλους σωστή ανάλογια 3:3 (όπως το ChromeBook Pixel) παρόμοια αναλογία με την 4:3. Αν κάποιος θέλει εφαρμογές windows και δεν του κάνουν του iOS, είναι καλή επιλογή.

Microsoft Surface 2 pro

Τον Σεπτέμβριο του 2013 αν και υπάρχει εδώ και καιρό το iPad-3 με ανάλυση 2046x1536 κυκλοφορεί η Microsoft το Surface 2 με ανάλυση 1080p στα 900€! Ισχύουν τα ελλατώματα του αρχικού Surface που περιγράφονται παρακάτω.

Microsoft Surface

Ακόμη ένα tablet που είναι υποδυέστερο από το iPad.

  1. Ακριβότερο από το iPad-2 στα 490€. Αξίζει να σημειωθεί πως ανώνυμες πηγές διαφήμιζαν ότι η τιμολόγηση θα ξεκινούσε από τα 300€.
  2. Υποδυέστερη ανάλυση 1366x768 αντί για 2046x1536 που κάνει να φαντάζει το iPad 3 (στα 510€) φθηνό!
  3. Aspect ratio 16:9 αντί για 4:3 με αποτέλεσμα 30% μικρότερη επιφάνεια.
  4. Ελάχιστα προγράμματα για αφή. Κάτι που ίσως μελλοντικά αλλάξει.
  5. Οθόνη αφής 5 σημείων. Το iPad έχει πάνω από 10. (στα 12 σταμάτησα να μετράω)
  6. Αυτονομία 8 ώρες αντί για 10. (το iPad-2 στην πράξη έχει πάνω από 12, έχω φτάσει και στις 16 ώρες και 51 λεπτά.) iPad battery. Used for 16 hours and 51 minutes, stand-by 1 day 22 hours
  7. Το Surface είναι bloatware. Για το λειτουργικό χρειάζεται 16Gbytes όταν το iOS (iPad) / android χρησιμοποιούν 2Gbytes. Πρακτικά η έκδοση 32Gbytes του Surface προσφέρει 16Gbytes για τον χρήστη.
  8. Το Surface-pro έχει ακόμη χειρότερη αυτονομία 4.5 ώρες και πάλι χειρότερη οθόνη από το iPad-3 και ακόμη περισσότερο bloatware από το Surface RT. Από τα 64Gbytes τα 23Gbytes είναι διαθέσιμα στον χρήστη. Περισσότερα στοιχεία εδώ.

Lenovo Ideapad A1

Καταχρηστικά βάζω στην λίστα το Ideapad A1 αφού είναι στις 7inches. Μου άρεσε η τιμή στα 170€ επειδή έχει GPS. Ήθελα να δοκιμάσω το Archos Carbon, αλλά δεν το βρήκα και δοκίμασα το A1 επειδή έχουν παρόμοιο - μονοπύρηνο - επεξεργαστή. Στο scrolling του browser ήταν απαράδεκτο, αλλά μου άρεσε η αναλυτικότητα της οθόνης. Έχει 1024x600 pixels στις 7 inches αντί σε 10.

Σαν μέγεθος οι 7 inches είναι απαράδεκτες για ανάγνωση Α4 pdf, εκτός και αν θέλουμε να διαβάσουμε κάτι πρόχειρα, στα γρήγορα. Ίσως είναι καλή συσκευή για gps και προβολή ταινιών σε ταξίδια.

PengPod

Κυκλοφόρησε το PengPod σε 7 και 10 inches περίπου στα 200€ (με μεταφορικά και Linux σε flash). Αν και πάλι έχουμε wide tablet με χαμηλή ανάλυση και παλιό επεξεργαστή έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Είναι dual-boot. Τρέχει Android και Linux. Απ' όσο γνωρίζω το πρώτο «ελεύθερο» tablet.

Xperia Tablet Z

Η Sony ανακοίνωσε Android tablet με ενδιαφέρουσα ανάλυση (1920 χ 1200) χαμηλότερη του iPad, αλλά λογικά αρκετή για ανάγνωση. Δεν ξέρουμε τιμή και αυτονομία. Ένα review αναφέρει χειρότερη οθόνη (ανάλυση και χρωματική απόδοση), χειρότερη κάρτα γραφικών, χειρότερη έξοδο ακουστικών. Κάτι μου λέει πως αν το έψαχναν και άλλο θα έβρησκαν και άλλα μέρη υποδηέστερα. Το μεγαλύτερο ελλάτωμα. Ακόμη ένα android tablet που δεν είναι 4:3 (16:10). Ως android είναι ήδη παρατημένο στην έκδοση 4.3 ενώ βγήκε η 4.4

Archos 97 Titanium

Ένα καλό tablet αν οι απαιτήσεις περιορίζονται σε ανάγνωση, video, browsing και απλά παιχνίδια. Οθόνη σε ίδια ανάλυση με το iPad-3 και τιμή εξωφρενική στα 250-300€. Για video ανεβαίνει η τιμή αφού τα 8Gbytes μνήμης που έχει δεν φτάνουν.

«Κινέζικα» tablet

Ναι, ναι, ξέρω. ΟΛΑ Κινέζικα είναι, ακόμη και το iPad. Όταν λέμε «Κινέζικο» tablet αναφερόμαστε στις προδιαγραφές. Αν κάποιος αγοράσει Κινέζικο tablet να προσέξει και πέρα από τις προδιαγραφές την ποιότητα. Εδώ ένα παράδειγμα που θα μου άρεσε αν ήταν ποιοτικό. Αντιγράφω σχόλιο. Ιδιαίτερη αρνητική εντύπωση κάνει το σχόλιο για την οθόνη. Είναι τόσο κακή ποιοτικά που πρέπει να το κρατάει σε συγκεκριμμένη θέση για να μπορεί να δει την οθόνη.

I have a FamilyPad 1. It's very slow, but OK for basic stuff: email, RSS, web,
SD videos... The newcomer should go 4x faster, so not an issue.

My best use for it is as an extra screen for a PC. Put it down at your desk, set
it up with large widgets that refresh often, and you get a real-time window unto
the 'net.

I'll be trying to game on it with the nephews this summer, but the low performance
severely limits what games are fun on it.

As a media device, which is what I intended it for, it mostly fails. It's very
unwieldy, and the narrow TN viewing angles means the only 2 positions that work
are either sitting at a table, or propped up on my knees. Is was planning to use
it in bed, in the kitchen... I'm never well-placed to see the screen. I'm guessing
that other cheap 13.3" is TN too, so buyer beware.

Once in the right position, it's a lot more comfortable to use than my 10" though.

Pipo (Κινέζικο) tablet

Έπεσε στα χέρια μου ένα pipo tablet (αυτό, στα 250€) με IPS και Retina οθόνη (όπως το iPad-3) και τετραπύρηνο επεξεργαστή. Στην πραγματικότητα η οθόνη είναι χειρότερη του iPad-2 στην χρωματική απόδοση - για την ακρίβεια άθλια, αφού είδα την ίδια φωτογραφία σε iPad-2 και στο pipo. Στο pipo η φωτογραφία είχε άσχημη χρωματική απεικόνιση. Βέβαια για ανάγνωση, λόγω της ανάλυσης, είναι καλύτερο από το iPad-2 και δεν παίζει ρόλο η χρωματική απεικόνιση σε ανάγνωση κειμένου. Μόνο που στο browsing ήταν κουραστικό. Το scrolling δεν είναι ομάλο, αν και χρησιμοποίησα ιστοσελίδα χωρίς flash. Η ίδια ιστοσελίδα σε ipad-2 δεν είχε πρόβλημα ομαλότητας. Video δεν σύγκρινα - φαντάζομαι πάλι θα υπήρχε το ίδιο πρόβλημα με τα χρώματα. Στα παιχνίδια δεν ενοχλεί η λάθος χρωματική απεικόνιση. Στα γράμματα υπάρχει μία θολούρα που φαίνεται μόνο αν κοιτάζεις από κοντά την οθόνη, στην πράξη δεν ενοχλεί. Δεν έχει αισθητήρα φωτός (οπότε δεν έχει και αυτόματο φωτισμό).

Δυστυχώς κολλάει πολύ συχνά. Επανεκκινεί μόνο του στα 10 λεπτά με απλές εργασίες (π.χ. προβολή φωτογραφιών από το gallery) ακόμη και μετά από πρόσφατη επανεκκίνηση.

Κακή εντύπωση έκανε το γνωστό lag του android (εδώ ένας χρήστης νομίζει φταίει το tablet, και εδώ και άλλοι) αν και η συσκευή έχει 2Gb ram και 4 πυρήνες. Τελικά μάλλον το πρόβλημα είναι με την αργή flash που χρησιμοποιούν (και το optimization του android που προφανώς απουσιάζει). Το γύρισα από HD mode σε χαμηλή ανάλυση και μάλλον δεν lag-άρει σε απλές σελίδες που δοκίμασα (όπως η παρούσα). Επίσης δεν μου άρεσε πως αν και με 2G RAM δεν ανοίγει τις σελίδες στο background. Ούτε το ipad-2 τις ανοίγει στο background, αλλά υπάρχει λόγος. Δεν έχει μνήμη. Στο pipo δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Αφού όταν κάναμε την δοκιμή είχε 1G ram (από τα 2) ελεύθερα. Τί να σκεφτώ; Πως και η αναφορά είναι κινέζικη και στην πραγματικότητα έχει 1G ram; :-p

Στα θετικά. Φαίνεται να έχει σωστή κατανάλωση μπαταρίας, αφού κρατάει 10-12 ώρες (έτσι μου είπε ο χρήστης). Κοστίζει 210€ καινούργιο. Καλύτερα να πάρει κάποιος με 300€ παίρνεις το iPad-3 μεταχειρισμένο. Αξιόπιστο, με καλύτερη οθόνη, καθόλου κολλήματα και υποστήριξη από την Apple για αναβαθμίσεις λειτουργικού.

Ιστορικό αλλαγών

Τυχαία εικόνα

syneffa_by_krg.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 6713
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.06 | 0.08 | 0.03