Android σε σύγκριση με το iOS

Το κείμενο έχει επικαιροποιηθεί το 2017, γράφτηκε το 2013, οπότε ίσως σας φαίνεται παράξενο αν το διαβάζετε τώρα.

Διαβάζοντας σε όλα τα τεχνολογικά (τεχνολογικά να τα κάνει η μάνα τους - οπαδικά είναι) forum ό,τι τα Apple είναι πανάκριβα και τα Android κάνουν «θαύματα» με τα μισά χρήματα αγόρασα ένα τρία καθαρόαιμα android κινητά. Το Google Nexus S (κόστιζε 500€ τον Δεκέμβριο του 2010) Κατασκευαστής είναι η Samsung. Στην άλλη όχθη ήταν το iPhone-4. Κυκλοφόρησε δύο μήνες αργότερα από το Nexus S, ή 5 μήνες νωρίτερα αν λογαριάσεις την GSM έκδοση. (Επειδή προγραμματίζω, αγόρασα άλλα δύο για δοκιμές, το Nexus - σκέτο - και το Nexus 4). Δεύτερη τεράστια παρένθεση: Το κείμενο αυτό δεν σας αφορά αν το διαβάζετε το 2017. Μπορείτε να έχετε ένα καλό android κινητό χωρίς να δώσετε μία περιουσία με το Nexus 4, αλλά τουλάχιστον με 16GiB "ssd", βέβαια είναι ήδη abandoware αλλά τουλάχιστον είναι λειτουργικό. Ειδάλλως πάρτε iPhone-5s, iPhone-SE, ή κάποιο μεταγενέστερο iPhone από το iPhone-6 και μετά.

Πρώτα η τιμή

Πράγματι βρήκα εύκολα το Nexus S (μεταχειρισμένο) σε μισή τιμή. 150€ αντί για 300€ για iPhone 4. Είναι μεγάλη διαφορά. Κάνουν όμως τα ίδια ή όπως ισχυρίζονται στα τεχνολογικά forum, περισσότερα;

Και μετά η λίστα

Επειδή είναι τεράστιο το κείμενο πρώτα αναφέρω επιγραμματικά τα προβλήματα των android συσκευών. Ακολουθεί η ανάλυση.

 1. Είναι abandonware.
 2. hardware ένα κλικ κάτω σε ποιότητα. (το 2017, δεν ενοχλεί, αφού η τεχνολογία έχει προχωρήσει)
 3. Πολύ java, Θέλει πολύ μνήμη, είναι αργό με lag. 2017: Αν και δεν έχω πιάσει στα χέρια μου σύγχρονο android, νομίζω πως δεν υπάρχει θέμα. Έχω δοκιμάσει το Nexus 5 και μου φάνηκε απροβλημάτιστο. Μόνο το GPS αργούσε να κλειδώσει.
 4. Το EPIC FAIL του android. Μικρό partition για εγκατάσταση προγραμμάτων. Αν δεν έχεις συσκευή ισάξιας τιμής του iPhone δεν μπορείς να εγκαθιστάς όσα προγράμματα θες. Τελειώνει το partition του συστήματος.
 5. Bloatware. Πρωταθλητής του bloat η Samsung, αλλά γενικότερα το android απαιτεί μεγαλύτερη χωρητικότητα από το iOS.
 6. Malware. Εντοπίστηκε το 2017, αλλά και νωρίτερα σε Κινέζικα.
 7. Χαμηλότερη ποιότητα kernel και drivers. Γενικότερα 2 χρόνια πίσω σε δυνατότητες (και περισσότερα σε συγκεκριμμένες λειτουργίες όπως μουσικές εφαρμογές για μουσικούς) από το iOS. Ακόμη και σήμερα, το 2017, δεν υπάρχει low latency kernel.
 8. Το android μπορεί να είναι Open Source, οι συσκευές όμως είναι κλειδωμένες.

Τα 3 + 6, φαίνεται να ισχύουν και για Windows Phone (όπου java βλ. .net). Επιπλέον τα Windows Phone έχουν λιγότερες επιλογές από προγράμματα.

Απομυθοποίηση

Το android είναι open source και άρα ανοιχτό.
Το παραπάνω επιχείρημα ακολουθεί την «λογική» Αστυνομικός = Όργανο, Μπουζούκι = όργανο άρα ο Αστυνομικός είναι Μπουζούκι. α) Πρέπει να root-άρεις την συσκευή για να έχεις έλεγχο. β) Ακόμη και ως root δεν έχεις έλεγχο. Εφαρμογές ανοιγοκλείνουν μόνες τους. Χρειάζονται ειδικές γνώσεις που δεν μπήκα στον κόπο να τις ανακαλύψω. γ) Είναι ένα κλειδωμένο λειτουργικό σύστημα σε κλειδωμένες συσκευές. Κάτι το λογικό αφού οι κατασκευαστές δεν θέλουν να χαλάνε οι χρήστες τις εγκαταστάσεις και να γεμίζουν τα service τους με «χαλασμένες» συσκευές από τους χρήστες. δ) Το Linux μπαίνει σε ξεκλείδωτους υπολογιστές και ΕΙΣΑΙ ο root. Έχεις εύκολα πρόσβαση στο λειτουργικό. ε) Το android είναι σαν συσκευή όπως το Linux που έχεις στο router σου ή στην τηλεόραση. Δεν μπορείς να επέμβεις, ή είναι πολύ δύσκολο να επέμβεις. Το Linux (στους υπολογιστές και μόνο) δεν είναι κλειδωμένο. Το android είναι κλειδωμένο όπως το iOS, αλλά ξεκλειδώνει λίγο ευκολότερα αν έχεις Nexus και δύσκολα αν έχεις άλλη συσκευή. Μόνο που και το iOS ξεκλειδώνει με JailBreak (με ελάχιστο ώφελος για ψαγμένους και ανύπαρκτο ώφελος για τους περισσότερους).

Το android είναι φθηνό.
Όχι. Τα μεταχειρισμένα πλαστικά android (με παρατημένο λογισμικό) φυσικά και είναι φθηνά, τα μεταχειρισμένα Apple αλουμινίου που έχουν ενημερωμένο λογισμικό έχουν μέχρι και τετραπλάσια τιμή (Motorola Defy: 70€ vs iPhone-4 στα 300€). Τα καινούργια android όμως, είναι το ίδιο ακριβά με τα Apple. Η φωτογραφία παραπάνω είναι από γνωστό κατάστημα (Ιούνιος 2013. Μετά από 5 χρόνια η κατάσταση είναι ίδια. Τιμές από 2016). Συνήθως (αν όχι πάντα), τα android έχουν παλιά έκδοση λειτουργικού και οι κατασκευαστές τα παρατάνε. Η Google παρατάει τις συσκευές τις μετά από 18 μήνες. Η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει αλλά μόνο για τα ακριβά μοντέλλα (Google Edition Android από Sony, Samsung και HTC). Η σύγκριση δεν μπορεί να είναι δίκαιη αφού οι εταιρίες επίτηδες δεν κυκλοφορούν ταυτόχρονα τις συσκευές τους για να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτή την στιγμή (Μάιος 2013, το νέο Nexus S4 θα κοστίζει περίπου 650€, ενώ το παλιό iPhone-5 κοστίζει 750€). Κάποιος θα διαμαρτυθεί ότι το iPhone-5 είναι «υποδυέστερο» (πράγματι είναι παλαιότερο), αλλά αναμένεται το iPhone-5S στην ίδια τιμή με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά.

Ένας άλλος μύθος είναι οι πυρήνες. Μετράνε πυρήνες αντί για απόδοση. Παλιά οι αγοραστές μετρούσαν Hz. Η Apple ξαναείχε αυτό το πρόβλημα με το marketing. Είχε τους PowerPC με λιγότερο χρονισμό (Mhz) αλλά ταχύτερη απόδοση δείτε οπωσδήποτε το video από τους Intel με περισσότερα hz. Αναγκάστηκε να γυρίσει σε Intel ώστε να μην μείνει εκτός παιχνιδιού. Σήμερα λοιπόν ένας διπύρηνος της Apple είναι ταχύτερος τετραπύρηνου της Qualcomm.

Το android είναι ταχύτερο
Αν κοιτάς μόνο τα χαρακτηριστικά και όχι την χρήση ναι. Αλλά στην πράξη δεν είναι απλώς αργότερο, είναι και εκνευριστικό! Αν συγκρίνουμε τους επεξεργαστές τότε θα δούμε πως το Nexus S έχει ταχύτερο επεξεργαστή (425 vs 389) από το iPhone 4, αλλά ο επεξεργαστής είναι άχρηστος αν δεν έχεις μνήμη. Αν προσέξετε τα χαρακτηριστικά, θα δείτε πως το iPhone-4 έχει 160Mb ram περισσότερα από τα 384Mb του Nexus. Καθόλου τυχαία η επιλογή της Apple. Το μοναδικό πρόβλημα που έχω με το Nexus S, είναι η μικρή του μνήμη. Αυτή η έλλειψη είναι τόσο σοβαρή που πολλές φορές αχρηστεύει το κινητό. Αν είχα επιπλέον 160Mb RAM (όπως στο iPhone-4) στο Nexus S τότε σίγουρα θα ήταν ταχύτερο από το iPhone-4 και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. [σ. 2017: Πήρα το Nexus σκέτο ισοδύναμο και με διπλάσια μνήμη του iPhone-4S και είναι αργότερο το Nexus!] Αλλά τώρα είναι εκνευριστικό και είναι άχρηστη η ταχύτητα του επεξεργαστή. Η γνώριμη εικόνα που έχω είναι να τελειώνει η μνήμη και να χάνονται τα εικονίδια εφαρμογών. Δηλαδή κλείνει ακόμη και ο launcher, ένα βασικό στοιχείο του λειτουργικού. (βλ. εικόνα) Το πρόβλημα είναι γνωστό, για αυτό και κυκλοφορούν ή πουλάνε «ελαφρύτερους» launcher.

Το χειρότερο είναι η αίσθηση

Το android μου άφησε την αίσθηση των Windows. Με αγανακτεί συχνά και με κάνει να μην το χρησιμοποιώ ως smartphone αλλά ως τηλέφωνο (και σπάνια ως smartphone). Χρειάζεται συχνά επανεκκίνηση αν ανοίγεις «βαριά» προγράμματα. Δεν μπορώ να στείλω sms με ελληνικούς χαρακτήρες πάνω 50-60 χαρακτήρες. Ό,τι μενού και να έψαξα ακόμη και με χρήστες android (που όμως δεν έχουν την καθαρόαιμη έκδοση) δεν μπορέσαμε να ενεργοποιήσουμε τους 160 χαρακτήρες στο sms. Ευτυχώς δεν στέλνω μυνήματα, αλλά είναι epic fail. Με τα Windows είχα επιλογή να τα αλλάξω και να βάλω Linux, με το android είμαι φυλακισμένος. Lag και προβλήματα που είτε δεν λύνονται, είτε πρέπει να είσαι expert. Σοκαρίστηκα όταν διαπίστωσα πως δεν μπορώ να δηλώσω την θύρα 25 ως smtp και ο developer αποχαιρέτησε με ένα goodbye αφού πρώτα κατηγόρησε τα... router! Εφαρμογές ανοιγοκλείνουν χωρίς να τις θέλω και θυμήθηκα τους προγραμματιστές των Windows που βάζουν τα προγράμματά τους στο startup, θαρρείς και κάθε φορά που ανοίγω τον υπολογιστή μου θέλω άλλα 25 προγράμματα να ανοίξουν.

Και από δυνατότητες κύριε;

Αξιοπιστία

Σε 15 ημέρες δύο φορές επανεκκίνησε μόνο του (σε iOS μου έχει συμβεί μία φορά στα δύο χρόνια) και άλλες δύο φορές το επανεκκίνησα χειροκίνητα επειδή είχε κολλήσει. Καθαρός νικητής το iOS. Το χειρότερο; Στο εξάμηνο δεν μπορούσα να αναβαθμίσω προγράμματα στην εσωτερική μνήμη. Ακόμη χειρότερο; Πριν κλήσω χρόνο χρήσης το κινητό έπαθε soft brick. Δεν έμπαινε στο λειτουργικό. Ευτυχώς το είχα root-άρει και είχα εμπειρία πως να μπω στο κέλυφος και να το flash-άρω εξ' αρχής. Εφιαλτικό σενάριο να είσαι στον δρόμο και να το πάθεις ή να μην γνωρίζεις από flash. Μετά ανακάλυψα πως δούλευε σωστά στις αναβαθμίσεις των προγραμμάτων και δυστυχώς αυτο-περιορίστικα με λιγότερα προγράμματα. Τώρα πρέπει να βρω τρόπο για re-partition, αλλά βλέπω το δοκίμασαν και άλλοι και απέτυχαν. Αυτό δυστυχώς είναι ένα κλειστό σύστημα :-( Κατέληξα να μην εγκαθιστώ μεγάλα προγράμματα ή παιχνίδια. Αυτοπεριορίζομαι.

Κόλλησε και δεύτερη φορά (soft brick) στα δύο χρόνια. Απαράδεκτο. Τελικά μάλλον βρήκα την αιτία. Για κάποιο λόγο και τις δύο φορές κόλλησε όταν ενεργοποίησα το bluetooth. Νευρίασα με την κατάσταση και εγκατέστησα το cyanogenmod. Περισσότερα για το cyanogenmod στο τέλος της σελίδας.

Αν και έχει το Jelly Bean (4.1.2), η Google δεν το αναβαθμίζει. Η Apple αναβαθμίζει (και βελτιώνει) το iPhone-4 μετά από 4 (τέσσερα) χρόνια (Ιούνιος 2014) αλλά και το πολύ παλαιότερο 3GS (τελευταία ενημέρωση, Φεβρουάριος 2014, υποστήριξη 4.5 χρόνια). Ούτε αν είχε περισσότερη μνήμη το Nexus S, θα το αναβάθμιζε η Google, επίσημα σταματάει τις αναβαθμίσεις μετά από 1.5 χρόνο. Έτσι για παράδειγμα δεν θα μπορώ να έχω (ευτυχώς δεν μ' ενδιαφέρει) την υποδομή multiplayer που ετοιμάζει η Google για το Android, σε αντιστοιχία του προϋπάρχοντος GameCenter του iOS. Αν πάρει κάποιος άλλη android συσκευή είναι σε χειρότερη μοίρα. Η HTC σταμάτησε να αναβαθμίζει κινητό 14 μηνών (HTC one S). Ούτε ενάμιση χρόνο δεν έκλεισε. Υπάρχουν όμως πολλές δυνατότητες που χάνω. Η Google στην 4.2 έβαλε: usb audio docks, βελτιστοποιημένο browser για λιγότερη χρήση επεξεργαστή και μνήμης, καλύτερο html5, ελληνικό λεξικό στο πληκτρολόγιο (3 χρόνια καθυστέρηση!) και άλλα πολλά. Στην έκδοση 4.3 έβαλαν και υποστήριξη για τους χαρακτήρες που χρησιμοποιούμε για την αρχαία ελληνική γλώσσα. Κάτι που το iOS το είχε πριν 3 χρόνια. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι το nexus-s δεν αναβαθμίζεται στο 4.3 ώστε να πάρει την... γραμματοσειρά. Αν και 'open source' έψαξα να βρω την νέα γραμματοσειρά για να την εγκαταστήσωκαι δεν την βρήκα! Επίσης μία πολύ καλή προσθήκη είναι το trim.

Έχει άβολο (άχρηστο για μένα που θέλω πολλά προγράμματα) partitioning. Διαθέτει μόνο 1Gbytes για εφαρμογές και 13Gb για κάποιες εφαρμογές που επιτρέπονται να πάνε στην sdcard. Δυστυχώς η sdcard είναι σε σύστημα αρχείων vfat (epic security risk) και με ρίσκο έβαλα προγράμματα με ευαίσθητα δεδομένα (όπως το facebook, gps) στην sdcard ανεπίσημα. Μερικά προγράμματα που σωστά δεν επιτρέπουν να τα βάλεις στην sdcard τα έβαλα με το ζόρι επειδή μου τελείωσε ο διαθέσιμος χώρος.

Τί και αν είχα 100Mb ελεύθερα. Για το android δεν έφταναν ώστε να αναβαθμίσει το google drive. Η σωστή λύση θα ήταν να μου επέτρεπε το δικό μου partitioning, ή ακόμη καλύτερα η sdcard να έχει ext2 filesystem και να μοιράζεται ως vfat αυτόματα από το android. Έτσι θα μπορούσα να εγκατασταθούν τα προγράμματα παντού και δεν θα υπήρχε κενό ασφαλείας.

Ποιότητα

Πλαστικό αντί για αλουμίνιο, άσχημο σε σχέση με της Apple και βαρύτερο.

Δεν διαβάζει πολυτονικό, θέλει root-ing και να βρεις την κατάλληλη γραμματοσειρά για κάτι αυτονόητο. Αν το διορθώσουν σε μελλοντική έκδοση δεν μπορώ να την εγκαταστήσω, πρέπει να το κάνω χειροκίνητα ως root.

Ο PDF reader που έχει δεν διαβάζει κάποιους χαρακτήρες, χρειάστηκε να βάλω το kindle που τα διαβάζει σωστά.

Καθυστέρηση τρίων χρόνων: Μόλις τον Νοέμβριο του 2013 θα διαχωρίσει η Google τις εφαρμογές για tablet και κινητά! Στο iOS - νομίζω - υπάρχει ο διαχωρισμός τουλάχιστον από το 2011.

Αυτό με δυσαρέστησε περισσότερο απ' όλα. Στο iOS (με ειδική ρύθμιση) μπορείς να βλέπεις τα πάντα ανάποδα (άσπρο σε μαύρο). Κάτι που χρησιμοποιώ συχνά. Στο android γίνεται μόνο στον browser (ευτυχώς και στο Kindle). Ως βοήθεια έβαλα το Screen Filter, αλλά είναι υποδυέστερο της υλοποίησης του iOS.

Χάνονται τα εικονίδια εκκίνησης των εφαρμογών. Γενικά καθυστερεί επειδή έχει 384Mbytes μνήμης. Υποψιάζομαι πως επειδή μπόλικος κώδικας είναι σε Java αντί σε 'native' (βλ. Objective C της Apple) απαιτεί περισσότερους πόρους (επεξεργαστή και μνήμη).

Το iPhone-4 έχει την μεγαλύτερη διάρκεια στην μπαταρία, αν και ελαφρύτερο!

Δεν μου άρεσε η φωτομέτρηση, το white balance επίσης προβληματικό. Το Nexus S βιντεοσκοπεί σε 480p και το iPhone-4 σε 720p. Μεγάλη διαφορά και μην νομίζετε πως ενοχλήθηκα μόνο εγώ :) Και η διαφορά υπάρχει μάλλον επειδή η Google έβαλε το NFC.

Προσπάθησα να διαχειρηστώ τις εφαρμογές. Έγινα root και οι εμπειρίες ήταν:

 1. Χρειάστηκα μία μέρα διάβασμα για γίνω root.
 2. Βρήκα λάθος οδηγίες (ευτυχώς το κατάλαβα πριν τις εφαρμόσω).
 3. Αν και έκανα backup με το adb (τί ταλαιπωρία και αυτή!) τα sms δεν σώθηκαν, ούτε οι επαφές. Ευτυχώς οι επαφές υπήρχαν και στο gmail.
 4. Για να ενεργοποιήσεις πρώτη φορά το root χάνεις τα πάντα (!). Γίνεται επαναρύθμιση του λειτουργικού (!).
 5. Στην επαναρύθμιση πάτησα να γίνει αυτόματη επαναφορά και μπήκε στο 3G (χρεώθηκα χωρίς λόγο), αντί να με ρωτήσει για το wifi.
 6. Άδικα έγινα root, ανακάλυψα πως οι εφαρμογές ανοιγοκλείνουν μόνες τους χωρίς να το ζητήσω. Γι' αυτό τελειώνει η μνήμη τόσο συχνά και αγανακτώ. Τελικά αποφάσισα να απεγκαταστήσω 20-30 εφαρμογές και να παγώσω κάποιες του «συστήματος» όπως το google music. (απεγκατέστησα και το facebook, έτρεχε μόνιμα από πίσω και έτρωγε 50Mb μνήμης - αν έχετε κινητό με 512Mb ram δεν νομίζω να έχετε πρόβλημα, με 384 που έχει το nexus-s αχρηστεύεται).

Το ότι έγινα root δεν μου έδωσε κανέναν έλεγχο στο να σταματήσω τις εφαρμογές που και σήμερα «κόβουν» βόλτες χωρίς ενημέρωση. Μάλιστα υπάρχει και μία ακόμη κακή συνήθεια αντιγραφή από τα Windows. Εφαρμογές εκκινούν μόνες τους με την εκκίνηση του λειτουργικού. Κατάφερα να το απενεργοποιήσω, αλλά δεν έχει και πολύ νόημα. Διότι αφού ξεκινήσεις μία φορά την εφαρμογή μετά αυτή ανοιγοκλείνει όποτε θέλει στο background. 13 εφαρμογές μέτρησα που είναι στο startup χωρίς να τις θέλω: JuiceSSH, OpenVPN, Skype, System Tuner (! ναι, ξεκίνα και εσύ να διαλύσουμε το σύστημα), tTorrent, TuneIn Radio, YouTube (!), eBay, ColorNote, AndFTP, Facebook, Foursquare, Google Play Store. Βάλτε και εσείς στον υπολογιστή να ανοίξει τόσες εφαρμογές να δούμε πόσο γρήγορα θα πάει! Εδώ έχασα το μέτρημα. Εφαρμογές που «κόβουν» βόλτες (ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουν) χωρίς να το ζητήσω ή να θέλω: Facebook, Foursquare, Google+, Twitter, YouTube, Dolphin Browser Mini, Pages Manager, Google Maps, Hill Climb Racing (WHATAaaa!!!!), SSHDroid, Strike Fighters (WHATAaaa!!!!), Ubuntu One Music, Αναζήτηση Google, Yamatabi Logger (WHATAaaa!!!), KingSoft Office, Zinio, Speedview, Google Keep, Google Drive.

Ναι, αλλά το Android έχει τα καλύτερα προγράμματα / δυνατότητες!

Μμμμμ, όχι. Πρώτα ας γράψω για τις ελλείψεις και μετά για προτερήματα.

 1. Το σημαντικότερο πρόβλημα που είναι αρκετό για να μην συνεχίσει κάποιος την ανάγνωση είναι η απαράδεκτη διαχείρηση μνήμης (ίσως φταίει και η Java). Από το Linux έχω μάθει πως αν έχει λίγη μνήμη θες να αυτοκτονήσεις (σε αντίθεση με τα Windows που πάλι καθυστερούν τραγικά, αλλά πριν αυτοκτονήσεις κάνεις δεύτερες σκέψεις). Έτσι και με το android. Η μνήμη που έχει το Nexus S, είναι πολύ μικρή για πραγματικό multitasking. Μάλιστα είδα πως ακόμη και σε Galaxy S III η μνήμη του 1G (800Mb στην πραγματικότητα) δεν αρκεί για πραγματικό multitasking. Εδώ ένα μήνυμα από την σκοπιά του χρήστη. Τί εννοώ πραγματικό multitasking; Να τρέχω 2 προγράμματα στο παρασκήνιο: sip client, skype και ένα ενεργό. π.χ. facebook, youtube και browser. Όταν το δοκίμασα είχα πολλά προβλήματα (καθυστερήσεις). Δοκίμασα να τρέχω μόνο τον sip client και όταν πηγαίνω από facebook στον browser τελειώνει η μνήμη. Το πρόβλημα είναι πως και βασικές εφαρμογές (όπως επαφές που χρειάζονται για να τηλεφωνήσεις) περιμένεις να ανοίξουν επειδή έχει τελειώσει η μνήμη. Τελικά δοκίμασα τον sip client του λειτουργικού για να γλυτώσω μνήμη και πάλι έχω ακριβώς την ίδια - προβληματική - συμπεριφορά. Μόνο twitter και browser μπορώ να χρησιμοποιήσω χωρίς καθυστερήσεις.
  Είναι τόσο σοβαρό το πρόβλημα που δεν μπορώ ούτε διαδικτυακό ραδιόφωνο να έχω. Πρώτα εγκατέστησα το κλασικό Tune In αφού δεν είχα ποτέ προβλήματα στο iOS. Δυστυχώς το απεγκατέστησα, διότι έτρωγε μνήμη και είχα καθυστερήσεις. Στην προσπάθεια να γλυτώσω μνήμη έβαλα το cherry rPlayer με απαράδεκτο interface, κολλήματα. Τώρα δοκιμάζω το mr Recorder και κάνω επανεκκίνηση αφού κόλλησε το κινητό :(
 2. Από μουσικά προγράμματα έχει ελάχιστα προγράμματα και κανένα σοβαρό (στο iOS υπάρχουν moog, korg, novation), αν και σκοπεύω να δοκιμάσω το ardroid (που σε ελάχιστους θα είναι χρήσιμο), ενώ σε iOS υπάρχει αφθονία από controllers, synthesizers, μέχρι sequencers.
 3. Η αυτόματη φωτεινότητα της οθόνης είναι απόλυτη αντί να είναι σχετική όπως στο iOS ή στο cyanogenmod. Αντί να έχω την δική μου αυτόματη φωτεινότητα - όπως στο iOS, έχω της google. Το διόρθωσαν στο Android L μετά από 4 (?) χρόνια!
 4. Δεν έχει πρόγραμμα σημειώσεων. Δοκίμασα το google keep, αλλά δεν μου άρεσε και τελικά μετά από πολύ ψάξιμο και χάσιμου χρόνου προτίμησα το Color Notes που ευτυχώς είναι δωρεάν και καταπληκτικό :)
 5. Χρειάστηκα file browser για να ανοίξω αρχείο (mp3) που κατέβασα. Έβαλα τον Explorer+. Προσοχή, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με το iOS αλλά υποτίθεται το android είναι «ανοιχτό», δεν περίμενα τέτοια προβλήματα. Για την ακρίβεια είναι λιγότερο κλειδωμένο.
 6. Δεν έχει υποδομή find my phone. Ευτυχώς η google μετά από 3-4 χρόνια κυκλοφόρησε το device manager Τελικά κολλάει, το απεκγατέστησα. Έβαλα το Android Lost. Με περισσότερες δυνατότητες, αλλά αρκετά τεχνοκρατικό. Δεν νομίζω πως ο μέσος χρήστης να το πάρει είδηση ή να καταλάβει πως λειτουργεί για να το εγκαταστήσει. Χρειάζεται rooting και επιπλέον εφαρμογή για να ενεργοποιήσω απομακρυσμένα το gps. Νομίζω πως το gps δεν καταλώνει ιδιαίτερα πολύ μπαταρία και το άφησα ανοιχτό.
 7. Το κουμπάκι της εύρεσης είναι εκνευριστικότατο. Άχρηστο και το πατάς καταλάθος. Ευτυχώς έχουν εκνευριστεί και άλλοι και έβαλα το πρόγραμμα Search Button Override για να ηρεμήσω :)
 8. Δεν έχει game center. Αν και δεν παίζω παιχνίδια, αν κάποιος ενδιαφέρεται για παιχνίδια το iOS προσφέρει game center για να παίζεις ή να συγκρίνεις τις επιδόσεις σου με όλο τον πλανήτη :)
 9. Πολλές εφαρμογές ζητούν τρομακτικές άδειες (όπως πρόσβαση στις επαφές), ενώ δεν το χρειάζονται. Ούτε καν τις εγκατέστησα.
 10. Δεν βρήκα πρακτικό το ημερολόγιο ούτε το ρολόι συγκριτικά με το iOS. Το interface αρκετά μπερδεμένο. Φυσικά τα συνηθίζεις, αλλά στο iOS η χρήση είναι απλούστερη.
 11. Για να απεγκαταστήσεις μία εφαρμογή χρειάζονται τρία κλικ αντί για ένα στο iOS.
 12. Η αναβάθμιση των εφαρμογών είναι πρακτικότερη στο iOS (λιγότερα κλικ και με καλύτερη ενημέρωση). Μία ενδοιάμεση λύση είναι να αναβαθμίζεις τις εφαρμογές από τον ιστοσελίδα της Google Ευτυχώς στις 15 Μαΐου του 2013 διόρθωσαν το πρόβλημα, αν και για να δεις τις αλλαγές (changelog) πρέπει να μπαίνεις σε κάθε updated εφαρμογή ξεχωριστά.
 13. Η εφαρμογή Google Music υποδυέστερη (μπερδεμένη) συγκριτικά με του iOS. Κάπως διόρθωσαν την κατάσταση με το τελευταίο update (νομίζω κάπου στα τέλη του 2013)

Στα θετικά του android

Στα θετικά του android.

 1. Σήμερα, το 2017, έχουν βελτιωθεί τόσο οι επεξεργαστές και έχουν αυξήσει τόσο πολύ την ram που ακόμη και ένα φθηνό android με 150€ πετάει. Βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα γενικής ποιότητας και κυρίως του abandonware.
 2. Αν δεν έχεις απαιτήσεις βρήσκεις ακόμη και με 70€ (π.χ. Motorola Defy με android-2 αντί για 4), π.χ. Nexus 4. Προτελευταία έκδοση android και υποστηρίζει LineageOS (αν και δεν τόλμησα να το δοκιμάσω με τόσο αρνητικές εμπειρίες από cyanogenmod και lineageOS.
 3. Wifi timer. Χρήσιμο προγραμματάκι που μου ανοιγοκλείνει αυτόματα το wifi. Αν και σκέφτομαι να το καταργήσω (τελικά το κατήργησα στην προσπάθεια να έχω μία ακόμη λιγότερη εφαμοργή που τρώει μνήμη στο background).
 4. Διάφορα προγράμματα wardriving που βοηθούν το OpenStreetMap και η συνδεσιμότητα με bluetooth gps. O κύριος λόγος που αγόρασα κινητό με android. Βρήκα ωραία προγράμματα όπως το My tracks της Google, το Vespucci, OsmAnd, bluetooth GPS, Mapzen POI collector. Εκτός από δωρεάν navigation για το OpenStreetMap (προτείνω να αγοράσετε το OsmAnd+, το αξίζει η προσπάθεια αν και δεν συγκρίνεται με τα εμπορικά) πρέπει να υπάρχουν ανάλογα προγράμματα για το iOS - αν όχι καλύτερα προγράμματα - αλλά πρέπει να root-άρεις το iOS για να συνδεθείς με παλιά bluetooth gps. Το iOS συνδέεται μόνο με καινούργια και άριστης ποιότητας bluetooth GPS ενώ το android με όλα.
 5. Το μTorrent. Αν και δεν το χρησιμοποίησα, βρήσκω ενδιαφέρον να κατεβάζω μία διανομή ενώ είμαι κάπου έξω :) (Τελικά το αφαίρεσα επειδή είναι μου τρώει μνήμη στην εκκίνηση, θα δοκιμάσω το tTorrent (και αυτό τα ίδια: είναι μάστιγα το autorun!).
 6. Δωρεάν ssh client (Αν κάποιος ενοχλείται να βάλει στο iOS με 1€.)
 7. SFTP client. (νομίζω δεν υπάρχει δωρεάν σε iOS). Τελικά το απεγκατέστησα επειδή μπαίνει στο auto-start-up και μου τρώει μνήμη.
 8. Μετάφραση off-line (!) της Google.

Συμπέρασμα

Παραμυθιάστηκες και εσύ από τα fan-boys ό,τι οι συσκευές android είναι οι καλύτερες και οι φθηνότερες; Δεν πειράζει, υπάρχει και η σοφή ρήση του λαού: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις». Είναι αλήθεια πως για 150€ που πήρα μεταχειρισμένο το Nexus S είμαι ευχαριστημένος. Αλλά καινούργιο android δεν αξίζει αν η τιμή του είναι παραπλήσια με ένα iPhone.

Βρήκα τα παρακάτω προβλήματα στο Android - από τα σημαντικότερα για μένα προς τα ασήμαντα. Χρειάζεται επανεκκίνηση, κολλάει το λειτουργικό αλλά και τα προγράμματα, ανασφαλές (η sdcard είναι τρύπα ασφαλείας και δεν έχεις έλεγχο στις εφαρμογές), abandonware (παρατημένες συσκευές σε 1 με 1.5 χρόνο), σχεδόν πάντα ένα κλικ κάτω (ή περισσότερα) στην ποιότητα, λιγότερες δυνατότητες (υψηλό latency - δεν υπάρχουν σοβαρές μουσικές real-time εφαρμογές), περιοριστικό partitioning (π.χ. Sony Xperia M)

Αντίλογος

Σαν πολλά δεν μας τα έγραψες; Και στο iOS οι εφαρμογές κάνουν πάρτυ χωρίς να σε ρωτήσουν.

Πράγματι. Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά όμως. Το λειτουργικό (το iOS) δεν επηρεάζεται από αυτό. Δεν κολλάει, ούτε καν lag-άρει (πολύ σπάνια) δεν αφήνει την εφαρμογή που τρέχεις δίχως μνήμη, ή ακόμη και αυτή που έχεις σε αναμονή. Επίσης δεν είδα ποτέ παιχνίδια να κόβουν βόλτες στο background χωρίς να τα τρέξω. Μόνο μία φορά μου κόλλησε εφαρμογή (παιχνίδι - το Real Racing 3) και δούλεψε σωστά με επανεκκίνηση του iOS. Στο android επανεκινώ πάντα πριν δουλέψω προγράμματα "βαριά" όπως το OSMand+ και GPS Nav & Map.

Μα και στο iOS κολλάνε οι εφαρμογές

Πράγματι, αλλά όχι τόσο συχνά και δεν μου έτυχε με την τελευταία έκδοση του iOS να κολλήσει ποτέ το λειτουργικό. Μου έχει τύχει να κολλήσει μόνο εφαρμογή (το Real Racing 3)

Το android έχει παραπάνω πυρήνες

Είναι άχρηστοι αν είναι αργοί ή τρέχουν σε αργό λειτουργικό σύστημα. Πολλές φορές συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα :(

Δηλαδή είναι χάλια το android;

Συγκριτικά με το iPhone (iOS), προφανώς και είναι χάλια. Το 2017 δεν είναι χάλια, επειδή έχουν βελτιωθεί οι επεξεργαστές και έχουν αυξήσει την μνήμη σε τεράστια μεγέθη, αν και συγκριτικά με το iOS πάλι είναι χάλια: abandonware, ποιότητα κατασκευής και προγραμμάτων. Το android εξακολουθεί να είναι το μόνο λειτουργικό κατάλληλο για wardriving ή αν θες να γλυτώσεις χρήματα. Αν πάλι - για κάποιο λόγο - θες να έχεις μεγάλη οθόνη ή HD ανάλυση στην παλάμη σου, μπορείς να αγοράσεις android. Επίσης μονόδρομος είναι αν θέλεις δίκαρτο κινητό (με δύο sim). Δίνω μεγαλύτερη σημασία στην χρηστικότητα και την αξιοπιστία από λίγο μεγαλύτερη οθόνη.

Κάτσε, έπρεπε να δοκιμάσεις το Χ, Υ, Ζ, μοντέλο / firmware / rom για σύγκριση

Μπορείτε να διαβάσετε τα bonus track, αλλά την καλύτερη android εμπειρία χρήσης την προσφέρουν τα nexus. Δεν είναι πρακτικό να εγκαθιστάς δικό σου firmware και πολλές φορές είναι ανέφικτο.

Bonus track #1: η περίπτωση Sony Xperia M

Έχοντας μπόλικη εμπειρία από stock iOS, stock android και cyanogenmod, έπιασα στα χέρια μου το Sony Xperia M. Στα 180€ (με κάρτα μνήμης 16Gb).

Για όλα φταίει το ραδιόφωνο και το μέγεθος

Καλύτερη εμπειρία θα υπήρχε με το Moto G, αλλά ο φίλος ήθελε μικρή οθόνη (τύπου iPhone) αλλά και ραδιόφωνο. Το ανώτερο Moto G αποκλείστηκε για το μέγεθος και την απουσία ραδιοφώνου.

Sony. Ακόμη ένας απαράδεκτος κατασκευαστής android

Εντυπωσιάστηκα με το Xperia M, απίστευτη ταχύτητα (καμμία σχέση με το Nexus S που έχω), κατώτερη ποιότητα στην οθόνη (αναμενόμενο για την τιμή του, αλλά όχι κάτι το ενοχλητικό), μάλλον χειρότερος ο δέκτης gps (αν και κλειδώνει με περισσότερους δορυφόρους!), ισάξια φωτογραφική μηχανή και μάλλον πολύ καλύτερο στο video. Και εκεί που ήμουν ενθουσιασμένος, ήρθε η τεράστια απογοήτευση. Δεν μπορείς να εγκαταστήσεις προγράμματα στην sdcard. Αλήθεια, δεν είναι πλάκα. Είσαι εγκλωβισμένος - κυριολεκτικά - στα 4Gbytes που στην πράξη περισσεύουν μετά από εγκατάσταση προγραμμάτων κάπου στα 500Mbytes. Δηλαδή ξεχνάς αξιόλογα παιχνίδια όπως το Real Racing 3. Η κάρτα μνήμης χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ για φωτογραφίες / video!

Θα μπορούσαμε βέβαια να root-άρουμε, αλλά πραγματικά, με κουράζει που κάθε κινητό έχει διαφορετική διαδικασία για root. Δεν είχα χρόνο και διάθεση να ασχοληθώ και απλά παρέδωσα το κινητό στον φίλο μου. Είναι ξεκάθαρα μία ύπουλη κίνηση της Sony για να σε υποχρεώσει να πάρεις το ακριβό μοντέλο.

Bonus Track #2: Ο Κινέζος

Τί να πρωτοσχολιάσω. Δύο φίλοι μου πήραν κινέζικα και ήταν απογοήτευση (συγκριτικά πάντα με Nexus S). Χειρότερος δέκτης GPS, απαράδεκτη κάμερα, μας έτυχε πρόγραμμα που να μην ξεκινάει (osmand), υποδυέστερη οθόνη (στο ένα κινέζικο). Μάλιστα ο «κλώνος» του Samsung Galaxy S3 (tinji gt-i9300), είχε αδύναμο led, σταμάτησε να υποστηρίζει Google Play Services, δεν βρήκαμε τρόπο να περάσουμε δική μας rom, σταμάτησε να αναβαθμίζει εφαρμογές και έχει - όπως το Nexus S - απαράδεκτο patitioning και (πολλά άλλα προβλήματα).

Τα Κινέζικα είναι τα χειρότερα. Πεταμένα χρήματα, καλύτερα πάρτε ένα επώνυμο στα 200-300€ και ακόμη καλύτερα ένα μεταχειρισμένο iPhone στα ίδια χρήματα.

Bonus Track #3: Το cyanogemnod / lineageOS

Έλυσα αρκετά προβλήματα του interface στο android και πρόσθεσα δυνατότητες με το cyanogenmod. Έχουν αντιγράψει πολλά από το iOS-7: δικαιώματα (app ops permissions) ανά εφαρμογή, σταμάτησε να ανοίγει η οθόνη με τα κουμπιά έντασης, εύκολη πρόσβαση στον φακό (ανάβει και με κλειστή οθόνη), zram (συμπιεσμένη swap στην μνήμη, δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει όφελος), συρτάρι με πρόσβαση σε καίριες ρυθμίσεις (ανοίγεις κλείνεις, wifi, bluetooth, 3g, φακό κ.ο.κ.) Ναι, όλα αυτά δεν υπήρχαν στο stock android του Nexus S. Τώρα πάμε σ' αυτά που δεν αντέγραψαν από το iOS αλλά είναι αυτονόητα. Αφαιρείς το google search από την οθόνη και από το - ενοχληκτικό - πλήκτρο (αφαιρέθηκε στις επόμενες συσκευές), βάζεις περισσότερα εικονίδια, ωραία effects στην αρχική οθόνη αν και προτιμώ τα διακριτικά transitions του iOS.

Λειτουργικά, το cyanogenmod έχει πάλι το απίστευτο lag, την καθυστέρηση από την λίγη μνήμη και πρέπει με LVM να διορθώσω το απαράδεκτο partitioning. Ελπίζω μόνο να μην ξανα-brick-άρει το κινητό. Επίσης αντί για android-4.1.2 τώρα με το cyanogenmod έχω 4.3.1. 4.4.4. Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα του cyanogenmod είναι πως όταν το συνδέω με usb στον υπολογιστή χάνει τα εικονίδια από τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στην sdcard. Είναι τόσο ενοχλητικό που ή πρέπει να ξαναγυρίσω στο stock android ή να μην το ξανασυνδέσω με υπολογιστή. Έφταιγε το ο launcher trebuchet του cyanogenmod, έβαλα τον nova launcher που διόρθωσε το πρόβλημα.

Έβαλα στο Nexus (σκέτο) που υποτίθεται είναι καλύτερο του iPhone-4S, lineageOS. Είναι υπερβολικά αργό - πιό αργό απο το 4S!, τόσο αργό που δεν το χρησιμοποιώ! Το έχω μόνο για δοκιμές δικού software και για wardriving.

bugs του cyanogenmod / lineageOS

 1. Κάθε 7-15 ημέρες αχρηστεύεται το κινητό και πρέπει να κάνω επανεκκίνηση. Με το LineageOS γίνεται επανεκκίνηση μόνο του και ανοίγει μετά από 15 με 30 λεπτά!
 2. Καθημερινά κολλάει το σήμα του gps και πρέπει να ανοιγοκλείσω (το gps) για να επανέλθει.
 3. Κάποια στιγμή χάθηκε το ringtone.

Τελικά εσύ ποιό κινητό έχεις;

Πήρα μεταχειρισμένο το iPhone 4s (αν θυμάμαι σωστά το 2014) και ακόμη δουλεύει σωστά με το τελευταίο λειτουργικό, επίσης πήρα ένα Nexus (σκέτο) και ένα Nexus 4. Είναι αλήθεια πως δεν προτείνω το iPhone-4s για βαριές εφαρμογές ή για βιαστικούς (τώρα το 2017 είναι αργό), εκτός και αν χρησιμοποιείτε μία κάθε φορά. Αν είχε 1G ram, πιστεύω θα ήταν άνετο και με πολλές βαριές εφαρμογές. Είναι κινητό του 2011 και είναι σχεδόν απροβλημάτιστο το 2017. Νομίζω η καλύτερη επιλογή για κινητό Apple, σήμερα (το 2017) είναι το iPhone 5S και το iPhone-SE. Φοβάμαι πως το iPhone 4s και iPhone 5 θα τα εγκαταλήψει η Apple επειδή είναι 32-bit. Εύχομαι να κάνω λάθος.

Αν επιμένετε σε Android σας προτείνω μόνο σειρά Nexus (τώρα τα λένε Pixel) ή Motorola G / X, μόνο και μόνο αν, μπορείτε μετά να εγκαταστήσετε cyanogenmod (διότι αργά ή γρήγορα θα τα εγκαταλήψουν οι κατασκευαστές τους). Τελικά εγκαταλείφθηκε το cyanogenmod από τους ίδιους (!) εγκαταλείφθηκε το ίδιο το cyanogenmod δοκιμάστε lineageOS.

Ιστορικό αλλαγών

Πρώτη δημοσίευση: 30 Απριλίου 2013
18 Μαΐου 2013: Αναβάθμιση όλων στο PlayStore.
25 Ιουνίου 2013: Android snapshots + partitioning.
27 Ιουλίου 2013: Έφτασε το 4.3 + trim (29 Ιουλίου).
12 Οκτωβρίου 2013: Διαχωρισμός tablet προγραμμάτων.
2 Ιαν 2014: Η Google δεν αναβαθμίζει συσκευές παλαιότερες των 18 μηνών.
13 Ιαν 2014: soft brick.
14 Ιαν 2014: sms 50chars.
9 Μαρ 2014: προσθήκη για κολλήματα στα συμπεράσματα, update 3GS.
11 Μαρ 2014: iOS-7.1 για iPhone-4.
17 Ιουν 2014: Xperia M.
27 Ιουν 2014: Nexus S: αδύνατο το re-partition, μόνο lvm.
6 Ιουλ 2014: Κινέζος.
4 Μαι 2015: bugs cyanogemod.
2 Ιαν 2016: προσθήκη τιμών 2016 και μικρές προσθήκες.
13 Μαρ 2017: μικροδιορθώσεις, άπατο :-) και το cyanogenmod, τώρα lineageOS.
14 Οκτ 2017: Nexus + Nexus 4.

Τυχαία εικόνα

1954_12_Soft Watch at the Moment of First Explosion.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 9150
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.36 | 0.14 | 0.04