Έβαλα Slackware και τώρα τί;
Ο σωστός πολίτης, είναι ο ενημερωμένος πολίτης
Το ίδιο ισχύει και με το GNU/Linux. Καλές πηγές για αρχικό διάβασμα είναι το επίσημο βιβλίο του Slackware, η ελληνική μετάφρασή του.
Το καλύτερο κείμενο που έχω βρει είναι του Daniel de kok αλλά είναι στ' αγγλικά.
Επίσης μία καλή πηγή είναι και ένα κείμενο που προέκυψε από συχνές ερωτήσεις στο a.o.l.s.. Νομίζατε ότι τελειώσατε; Υπάρχει και άλλο καλό site με ταξινόμηση εδώ. Μοιραία πολλές πληροφορίες επαναλαμβάνονται, αλλά επανήληψη μήτηρ μαθήσεως.
Άριστη πηγή γνώσεων που ισχύει για όλες τις διανομές (όχι μόνο για το Slackware) είναι το The Linux Documentation Project.
Προσωπική συμβουλή
Πιάστε αμέσως δουλειά με το Slackware και πείτε: "θέλω να κάνω αυτό". Αν δεν μπορέσετε: ερευνήστε στο Internet, διαβάστε, σχεδόν τα πάντα είναι γραμμένα. 99% των προγραμμάτων έχουν κείμενα βοήθειας, έως και tutorial. Αν υπάρχει για παράδειγμα, απορία για την εντολή mount. Γράφουμε σε κονσόλα, man mount. (με q φεύγουμε [quit]). Είμαι βέβαιος πως θα ταλαιπωρηθείτε, αλλά στο τέλος, το σύστημα θα σας ανταμείψει με σταθερότητα, ταχύτητα και εύκολη αναβάθμιση.
Προβλήματα που έχει ένας αρχάριος με το Slackware
Έκανα την εγκατάσταση, εκκινώ και βλέπω μόνο... γράμματα
Αυτό είναι φυσιολογικό, έχετε ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα, απλά δεν έχει εκκινήσει το γραφικό περιβάλλον. Το Slackware δεν εκκινεί αυτόματα το γραφικό περιβάλλον, παραμένει στο τερματικό. Κάντε login. Δώστε το username και έπειτα το password. Για λόγους ασφαλείας το password δεν φαίνεται όταν το πληκτρολογείτε. Αφού κάνετε login (είχατε δημιουργήσει χρήστη στην εγκατάσταση ε;) πατάτε startx για να ξεκινήσει το γραφικό περιβάλλον.
Δεν μπορώ να κλείσω τον υπολογιστή μου!
Είναι επειδή έχει δικαίωμα να τον κλείσει μόνο ο root! Υπάρχουν αρκετές λύσεις
- Από κάποια έκδοση του Slackware αν ο χρήστης είναι μέλος του plugdev (αν.. θυμάμαι σωστά) μπορεί να κλείσει τον υπολογιστή.
- Άλλαξε την συμπεριφορά του ctrl + alt + delete, αντί για επανεκίνηση, να κάνει shutdown τον υπολογιστή. Το αρχείο που πρέπει να επεξεργαστείτε είναι το /etc/inittab εκεί που γράφει:
# What to do at the "Three Finger Salute".
Αλλάζουμε από την επόμενη γραφμμή το -r σε -h (-r = restart / -h = halt)ca::ctrlaltdel:/sbin/shutdown -t5 -h now
- Αν η προηγούμενη λύση φάνηκε σαν κινέζικα: Γράφω μία προχειρότατη λύση: log-out από το γραφικό περιβάλλον, ctrl+alt+delete. Ο υπολογιστής θα κάνει επανεκίνηση! Γι' αυτό τον κλείνουμε όταν είναι στο bios. Καθόλου hi-tech λύση, αλλά στα γρήγορα μέχρι να μάθετε δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα.
- log-out, log-in ως root, halt. Προτείνεται ΜΟΝΟ σε περίπτωση που δεν γνωρίζουμε αν το γραφικό περιβάλλον θα έχει προβλήματα. Είναι χρονοβόρο / εκνευριστικό, αλλά ασφαλές και ίσως απαραίτητο στην αρχή μέχρι να μάθουμε να στήνουμε ένα linux σύστημα.
- Αλλαγή του "default run-level". Το Slackware ΔΕΝ σηκώνει γραφικό περιβάλλον (GUI) εκτός και αν το θελήσεις (startx). Μπορεί να αλλάξει αυτό με: Πάμε σε κονσόλα, su, δίνουμε κωδικό root, είμαστε μέσα ως root (ΠΡΟΣΟΧΗ), pico /etc/inittab, κάπου γράφει"id:3:initdefault:" το 3 το αλλάζουμε σε 4, αποθηκεύουμε και κλείνουμε. Προτείνεται ΜΟΝΟ σε περίπτωση που το γραφικό περιβάλλον λειτουργεί σωστά.
ΔΕΝ προτείνω την παραπάνω λύση, διότι σε τυχόν πρόβλημα του X θα εγκλωβιστείτε. Φυσικά υπάρχουν πάλι λύσεις (να μπεις στο σύστημα με live cd).
- Αν το ACPI είναι ενεργοποιημένο και έχει φορτωθεί το module button (ξέρω, γράφω ασυνάρτητα πράγματα για αρχάριο), απλά log-out και πατάμε το κουμπάκι on-off του υπολογιστή. Πιστεύω η καλύτερη λύση, αλλά θέλει κάποιες βασικές γνώσεις, που λογικά δεν τις έχετε ακόμη.
Έχω συσκευή dvd/cd, βάζω μέσα cd, αλλά δεν γίνεται τίποτα!
Για λόγους ασφαλείας, μόνο ο root μπορεί να "προσαρτήσει" αρχεία από συσκεύες στο σύστημα. Φανταστείτε ένας απλός χρήστης να φορτώσει ιό στον υπολογιστή. Δεν το θέλουμε αυτό. Ίσως υπερβολικό, ας μην το σχολιάσουμε. To Slackware-12 χρησιμοποιεί hal οπότε αρκεί να προσθέσουμε στην ομάδα plugdev τους χρήστες που θέλουμε. Ως root ανοίγουμε το αρχείο /etc/group βρίσκουμε την γραμμή ομάδας plugdev και γράφουμε στο τέλος το όνομα χρήστης μας. Αν είναι πολλοί τους διαχωρίζουμε με κόμμα.
Τώρα μπορούμε να βάλουμε cd/dvd και το KDE θα μας ρωτήσεις αυτόματα αν θέλουμε να δούμε τα περιεχόμενα του cd/dvd.
Έχω συσκευή flash usb, το συνδέω, αλλά δεν γίνεται τίποτα!
Ισχύουν ότι και παραπάνω.
Είμαι ασφαλής με το Slackware;
Δεν υπάρχει ασφαλές οικιακό λειτουργικό σύστημα. Απλά είσαι ΠΟΛΥ ασφαλέστερος σε σχέση με τα Windows. Επίσης, μπορεί να είσαι ΠΟΛΥ ποιό ανοιχτός από τα Windows αν δεν ξέρεις τί κάνεις! Στην πράξη, στην παρούσα εποχή, είσαι ασφαλέστερος από τα Windows.
Προτείνω:
- Δημιουργία τριών (3) λογαριασμών. Ένας για ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ έγγραφα και browsing σε ΑΣΦΑΛΕΙΣ τοποθεσίες (e-banking), ένας για browsing σε περίεργα sites και ένας για καθημερινή χρήση.
- Για δημιουργία χρηστών στο Slackware εκτελούμε ως root adduser
- Μην ξεχνάς! Δεν χρησιμοποιούμε λογαριασμό root παρά μόνο αν είναι απαραίτητο!
Να μπω στο Internet;
Όχι πριν κάνεις τα εξής: Αναβάθμιση του Slackware με τα τελευταία patches. Τα κατεβάζω από ftp του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Τα patches βρίσκονται στον φάκελλο: patches/packages. Τα κατεβάζω όλα (με mc ftp://ftp.duth.gr μπαίνω, δεν βολεύει ο firefox) και έπειτα αναβάθμιση με την εξής εντολή (ως root): upgradepkg /home/oXrhsthsMoy/FakelloPoyTaKatebasa/*.tgz
Ένας πιό αυτοματοποιημένος τρόπος να κατεβούν τα patches είναι με την εντολή wget -nd -r -l 1 ftp://ftp.otenet.gr/pub/linux/slackware/slackware-xx.y/patches/packages/ (αντικαταστήστε τα xx.y κατάλληλα) και αναβαθμίσουμε με την προυγούμενη εντολή. Βολεύει ιδιαίτερα ώστε να κατεβάσουμε από άλλον υπολογιστή *nix τα patches για off-line εγκατάσταση.
Για ακόμη μεγαλύτερη αυτοματοποίηση υπάρχει και slapt-get, το οποίο το προτείνω ΜΟΝΟ για updates.
Τώρα μπορείς να μπεις στο Internet :-)
Αν ενεργοποίησες την υπηρεσία sshd και είσαι με MODEM και όχι πίσω από router/firewall, τότε ΠΡΟΣΟΧΗ
Θα πρέπει να ρυθμίσεις αρκετά πράγματα ΠΡΙΝ συνδεθείς στο Internet
- Έξυπνα user names + κωδικούς. Username όπως, guest, staff, maria, test, κ.λ.π. απαγορεύονται δια ροπάλου. Οι κωδικοί πρέπει να είναι ευφάνταστοι. Οι απλοί κωδικοί, απαγορεύονται διά ροπάλου.
- Αλλαγή στο αρχείο /etc/ssh/sshd_config του κειμένου #PermitRootLogin no σε PermitRootLogin no (διαγραφή δίεσης). Απαγορεύει την είσοδο root από το Internet.
- Προσθήκη αυτού το κανόνα στο αρχείο /etc/rc.d/rc.inet2
iptables -A INPUT -p tcp -i eth0 -m state --state NEW --dport 22 -m recent --update --seconds 15 -j DROP iptables -A INPUT -p tcp -i eth0 -m state --state NEW --dport 22 -m recent --set -j ACCEPT
- Βεβαιωθείτε ότι το /etc/rc.d/rc.inet2 είναι εκτελέσιμο με ls -l /etc/rc.d/rc.inet2 (διαβάσατε κανένα tutorial για το σύστημα αρχείων ε;)
Δεν έχω ήχο
Το Slackware έχει κλειστό τον ήχο, για να τον ανοίξετε: alsamixer > στο master πατάμε m (ξε...mute) > και όπου αλλού χρειαστεί (pcm, line, dac, adc)
Για αποθήκευση των ρυθμίσεων ως root: alsactl store
Πως γράφω ελληνικά στην κονσόλα;
στο αρχείο /etc/rc.d/rc.font προσθέτουμε
setfont -v setfont iso07.16 -m 8859-7
στο αρχείο /etc/profile προσθέτουμε
export LC_ALL=el_GR.utf8 export LANG=el_GR.utf8
στο αρχείο /etc/rc.d/rc.keymaps προσθέτουμε
if [ -x /usr/bin/loadkeys ]; then /usr/bin/loadkeys gr.map fi
Μετά το upgrade
Έχω δύο "μαγικές' εντολές που με βοηθούν. Προϋποθέτουν την γνώση του vi. Με do (do obtain) τραβάμε αλλαγές από το "διπλανό" αρχείο. Με dp (do put) βάζουμε αλλαγές στο διπλανό αρχείο.
Η πρώτη εντολή ανοίγει κάθε .new αρχείο με το αντίστοιχο παλιό του. ΠΡΟΣΟΧΗ, κάντε το .new αρχείο το "σωστό" είναι αυτό που θα "μεταφερθεί" με την δεύτερη εντολή πάνω στο παλιό! find /etc/ -name \*.new -exec sh -c 'vim -d {} `echo {} | sed 's/.new//'`' \;Αν τακτοποιήσατε τα .new ώστε είναι έτοιμα να γραφούν πάνω στα παλιά, τότε εκτελέστε την παρακάτω εντολή. Προσοχή στα αρχεία στους φακέλλους /etc/rc.d/ και στα αρχεία /etc/group, /etc/shadow, /etc/passwd find /etc/ -name \*.new -exec sh -c 'mv -bv {} `echo {} | sed 's/.new//'`' \;
Τυχαία εικόνα
1937_06_Sleep.jpgYou are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142Made in Linux :)
Hits: 6140
Hello robot CCBot!Φόρτος CPU: 0.07 | 0.1 | 0.08