Navigation για Android

Έκανα μία μικρή έρευνα και δοκιμή για φθηνά navigation στο android. Δοκίμασα τέσσερα. Το osmand (δωρεάν / open source με 10 downloads. Κοστίζει 7€ για απεριόριστα downloads), το GPS Navigation & Maps (δοκιμαστική έκδοση) το Sygic (νομίζω είναι trial) και το MapFactor: GPS Navigation (το δοκίμασα σε άλλο κινητό, δεν ξέρω αν είναι trial). Έπεσε το μάτι μου και στο navdroyd, αλλά δεν το δοκίμασα (και δεν φαίνεται καλό)

Πρώτα μία παρεξήγηση

Διαβάζω σχόλια ότι τα προγράμματα δίνουν λάθος οδηγίες. Αυτό είναι μία παρεξήγηση. Τα προγράμματα κάποιες φορές δίνουν λάθος οδηγίες, αλλά επειδή νομίζουν πως βρίσκεστε σε άλλο μέρος και αυτό το νομίζουν επειδή το κινητό σας δίνει λάθος στίγμα από το gps. Σ' όλα τα Κινέζικα κινητά που έχει τύχει να συγκρίνω με το Nexus S o αισθητήρας gps είτε δεν κλείδωνε σε δορυφόρους είτε έδεινε λάθος στίγμα. Αλλά ακόμη και αν έχετε το ακριβότερο κινητό μπορεί να δίνει λάθος στίγμα ή να μην κλειδώνει επειδή είστε μέσα στην πόλη, ή υπάρχει συννεφιά. Για να καταλάβετε κοιτάξτε την παρακάτω φωτογραφία με τον αισθητήρα του Nexus S. Στην πραγματικότητα διέσχισα την Τσιμισκή, αλλά ο αισθητήρας του gps (του κινητού - κίτρινο χρώμα) έδωσε στίγμα για δύο παραλλήλους δρόμους προς την θάλλασα αν και είχε κλειδώσει με 7-9 δορυφόρους. Σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κοιτάζετε κλεφτά στο πρόγραμμα του gps για να καταλάβετε αν το κινητό σας δίνει λάθος στίγμα και να οδηγήσετε κατάλληλα. Η σωστή λύση είναι να πάρετε ένα εξωτερικό bluetooth gps που να δέχεται κεραία. Κόστος 40-50€ ή 100€ για καλύτερο (π.χ. xgps της DualNav). Για να καταλάβετε την διαφορά, στην μία εικόνα με το (παμπάλαιο) Nokia LD-3W βλέπουμε πως έχει βρει στίγμα (ήταν μέρα με καταιγίδα) ενώ το Nexus S δεν έχει κλειδώσει.

Μέσα στο σπίτι με το ακόμη παλαιότερο Dell BT-309 με SirfStar II

Ένα άλλο πρόβλημα, είναι πως κάθε navigation πρόγραμμα έχει το δικό του στυλ στο πως ανακοινώνει και πότε ανακοινώνει τις αλλαγές πορείας. Θα πρέπει να το δοκιμάσετε μαζεί με γνωστές σας διαδρομές, για να το συνηθίσεται και μετά να το εμπιστευθείτε. Κάποιες φορές χάνω στροφές επειδή δεν έχω συνηθίσει 100% πότε ανακοινώνεται η στροφή.

Και επειδή βαριέμαι να γράφω πολλά :)

Κατέληξα στο osmand+, το οποίο αγόρασα με 7€ (είναι σαν να κάνεις δωρεά) γιατί αν και έχει την χειρότερη απεικόνιση έχει την καλύτερη δρομολόγηση κάτι στο οποίο δίνω προτεραιότητα, αλλά και επιτρέπει εύκολα την προσθήκη POI's στο openstreetmap. Όπου πάω, βλέπω αν ο χάρτης έχει ελλείψεις και τις σημείωνω για βελτίωση. Αν δεν σας ενδιαφέρει η βελτίωση του χάρτη από εσάς, μπορείτε να δοκιμάσετε άλλα δύο. Πολύ καλά είναι του skobbler (απαιτεί δρομολόγηση όταν θα είστε στο διαδίκτυο ή 1€) και το MapFactor (δεν απαιτεί διαδίκτυο για την δρομολόγηση και έχει ελληνική φωνητική καθοδήγηση). Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να κατεβάσετε χάρτες και άλλα δεδομένα όπως ομιλία.

Έβαλα στα τέσσερα προγράμματα την διαδρομή Κιλκίς > Θεσσαλονίκη (κοντά στον περιφερειακό) και μόνο το osmand και το GPS Navigation & Maps μου πρότειναν δρομολόγηση από περιφερειακό. Τα υπόλοιπα (βλέπε δίπλα το Sygic) πρότειναν διαδρομή μέσα από την πόλη. Ένα λάθος που είναι σοβαρό αν δεν γνωρίζεις την πόλη. Και όχι, δεν είχα πειράξει τις ρυθμίσεις για «σύντομη διαδρομή» κ.ο.κ. Απ' ότι φαίνεται διορθώθηκε το πρόβλημα, αν και δεν ξαναδοκίμασα το Sygic.

Αυτό που επίσης μου άρεσε στο osmand είναι πως είναι open source, μπορείς να φορτώσεις τον δικό σου χάρτη. Δύσκολο αλλά γίνεται, σου δείνει αίσθηση ελευθερίας. αλλά κυρίως χρησιμοποιώ συχνά την δρομολόγηση για ποδήλατο (καταπληκτική!) και βρήκα πολύ εύκολο και πρακτικό να καταχωρώ POI στο openstreetmaps ακόμη και offline (τα ανεβάζεις όταν βρεις διαδίκτυο).

Στα μειονεκτήματά του. Είναι δύσχρηστο (τεχνοκρατικό), έχει άσχημο χάρτη και δεν μου δουλεύει η Ελληνική ομιλία, το χρησιμοποιώ στα Αγγλικά. Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα, είναι πως αν βιάζεστε δεν θα πρέπει να βασιστείτε στο osmand. Πολλούς οδούς δεν τις βρήσκει αν και είναι καταχωρημένες. Είναι επειδή πρέπει πρώτα να διαλέξεις τον κατάλληλο δήμο (αν κατάλαβα σωστά) κάτι που δεν το καταφέρνω πάντα. Αν έχεις χρόνο να προγραμματίσεις την διαδρομή, είτε με στίγμα, είτε με βοήθεια από το online nominatim (γίνεται μέσα από το πρόγραμμα) δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα είναι πως υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να υπολογίσει διαδρομές πάνω από 250km. Μία φορά που μου χρειάστηκε το υπολόγισε. Αν δεν τα καταφέρνει θα πρέπει να βάλετε ενδοιάμεσο σταθμό (waypoint).

Αν βρείτε τεχνοκρατικό, δύσχρηστο και άσχημο το osmand σας προτείνω να δοκιμάσετε το GPS Navigation & Maps του Skobbler (το βλέπετε δίπλα) ή το MapFactor (βλ. εικόνα κάτω). Και τα δύο είναι πανέμορφα και απλούστερα στη χρήση. Αν κατάλαβα σωστά η κανονική έκδοση του skobbler κοστίζει 1€. Μόνο σοβαρό μειονέκτημα που βρήκα είναι η ανύπαρκτη δρομολόγηση για ποδήλατο. Μπορείτε να διαλέξετε το short route αλλά και πάλι αγνοεί κάποιους παράδρομους που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα ποδήλατο. Επίσης δεν έχει ελληνικά στο μενού και στις φωνητικές οδηγίες. Στα θετικά του Skobbler: ακόμη και δωρέαν σας προειδοποιεί για τις κάμερες :-)

Το mapfactor έχει και ελληνικές φωνητικές οδηγίες.

Και τα τρία προγράμματα χρησιμοποιούν τους χάρτες του OpenStreetMaps, οπότε αρκετές φορές έχουν ελλείψεις ή προβληματική χαρτογράφηση. Το καλό είναι πως άλλες φορές με λίγο κόπο, άλλες φορές με πολύ κόπο, μπορείτε να διορθώσετε τον χάρτη. Αυτό το κάνετε μέσω του osm.org. Μετά από κάποιο διάστημα οι αλλαγές θα περάσουν όταν ανανεώσετε τον χάρτη ή την εφαρμογή.

Αν θέλετε καλύτερο gps navigation νομίζω θα πρέπει να πληρώσετε 50-60€. Νομίζω της Tom-tom είναι καλό, αλλά δεν το δοκίμασα. Επίσης φαντάζομαι και της Google είναι καλό (πατήστε πλοήγηση αφού βρείτε την τοποθεσία που ενδιαφέρεστε) αλλά απαιτεί διαδίκτυο μπορείτε να προετοιμάσετε την διαδρομή και αποθηκεύεται για 30 ημέρες και δεν το δοκίμασα. Προτιμώ τα open data όπως και το open source :-)

11 Αυγούστου 2013
19 Σεπτεμβρίου 2013: navdroyd
9 Μαρ 2014: GPS Navigation & Map
23 Απρ 2014: Screenshots και φινίρισμα στο κείμενο.
17 Ιουν 2014: Τελικά μου άρεσαν άλλα δύο.

Τυχαία εικόνα

pantzoyri_koyrtina_mprosta.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 6585
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.02 | 0.06 | 0.02