Η δύσκολη εξερεύνηση ενός σοβαρού piano midi controller

Το κείμενο αφορά μερακλήδες μουσικούς, μαθητές (γονείς) και επαγγελματίες μουσικούς.

Ένας σοβαρός piano midi controller πρέπει να έχει:

  1. Πλήκτρα Hammer (weighted) action. Στα ελληνικά: βαρυκεντρισμένα πλήκτρα με αίσθηση πιάνου ουράς.
  2. Τρία (3) πεντάλ (αυτά που είναι στα πόδια). Από τα τρία πεντάλ το sustain είναι καλό να δέχεται και «μισό» πάτημα (half-pedaling).
  3. Αξιοπιστία.
  4. Προαιρετικά για studio: aftertouch, pitch controller.

Μερικές επιλογές που είδα (διαδικτυακά - πλην εξαιρέσεων)
Akai mpk88
Yamaha KX-8 (δεν κυκλοφορεί σήμερα)
Numa Nano (TP/100LR)
Fatar Numa Nero (TP/400)
Doepfer PK88 (Μηχανισμός Fatar TP/10MDR)
Fatar StudioLogic VMK-188 (TP/40GH)
Fatar Studiologic SL-990pro (TP/40GH)
Fatar VMK-88plus (TP/9P)
KORG SP-250 (με γεννήτρια ήχων)
KORG SV1. Τα KORG μπαίνουν καταχρηστικά στην λίστα επειδή έτυχε να τα δοκιμάσω. Έχουν και γεννήτρια ήχων δεν είναι καθαρόαιμοι πιάνο controller.
Kawai VPC1. Αυτή την επιλογή μου την υπέδειξε ένας φίλος το 2013. Μάλλον είναι η καλύτερη επιλογή για πιανίστες. Πλήρες site.

Ας δούμε τί επιλογές έχουμε από εταιρίες. (συγγνώμη αν υπάρχουν και άλλες σοβαρές και τις αγνοώ)

Fatar

Η Fatar φαίνεται να είναι από τους καλύτερους κατασκευαστές πλήκτρων και προσφέρει παραλλαγές για να δώσει την αίσθηση του πιάνου. Κατασκευάζει την σειρά Studiologic, που απ' όσο διαβάζω σε ιστοσελίδες είχε σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας για το παλιό μοντέλλο SL-990. Φαίνεται να ισχύει, το πρωτοείδα σ' έναν φίλο. Στο διαδίκτυο φερόμενος μεταπωλητής ανέφερε πως τα προβλήματα υπήρχαν διότι η συσκευασία μεταφοράς τους δεν άντεχε την κακομεταχείρηση από τους μεταφορείς, έτσι η Fatar μερίμνησε (σύμφωνα με τον ίδιο) για καλύτερη συσκευασία. Επιβεβαίωσα τα γραφόμενα αφού τελικά αγόρασα το Numa Nero και δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση. Η συσκευασία ασφαλίζει οριακά το όργανο από κακομεταχείρηση ή τυχαία χτυπήματα. Mπορώ να φανταστώ ότι με προχειρότερη συσκευασία πράγματι θα υπήρχε πρόβλημα με την αξιοπιστία. Επιπλέον το όργανο σε αντίθεση με synthesizers είναι πλαστικό και ευαίσθητο σε χτυπήματα.

Kawai

VPC1 Φαίνεται να είναι κορυφαία επιλογή (αν όχι η καλύτερη), αφού η εταιρία κατασκευάζει και συμβατικά πιάνα. Το καλό είναι πως προσφέρει πεντάλ με «μισό-πεντάλ» (απαραίτητο για σοβαρούς πιανίστες ή για μαθητές μετά το 8ο έτος - της ανωτέρας) και velocity στα note-off μηνύματα.
Kawai VPC1 (Πλήρες site)

KORG

Η KORG όπως και οι περισότερες εταιρίες synthesizers δεν κατασκευάζει τα πλήκτρα. Για παράδειγμα τα πλήκτρα του Wavestation ήταν από την «αντίζηλό» της Yamaha. Έτυχε να δοκιμάσω το SV1 και έχει προορισμό για jazz / funk μουσική. Παρ' όλα αυτά μ' εντυπωσίασε η αίσθηση των πλήκτρων του. Θα το είχα υπ' όψιν μου αν δεν είχε γεννήτρια ήχων αφού ανεβάζει τιμή στα 1500-2000 ευρώ.

Doepfer

Έχει πλήκτρα Fatar και προορίζεται για συναυλίες. Προσφέρει αξιοπιστία κατασκευής.

Akai

Akai MPK88 Ενδιαφέρουσα επιλογή για studio ή για κάποιον που τα θέλει όλα (εκτός από τους ήχους) από ένα όργανο, αφού έχει επιπλέον knobs (βλ. άκρη δεξιά) αλλά και pads ευαίσθητα στην δύναμη (βλ. περίπου στην μέση).

Yamaha

Το kx8 της yamaha, ακολουθεί την συνταγή της AKAI. Αντί να δωρίσει πολλούς επιπλέον ελεγκτές (knobs και pads), δωρίζει προγράμματα.

Στην πράξη

Numa Nero Black Τελικά πήρα το Fatar Numa Nero (2011) και στην χρήση ανακάλυψα τα εξής:

  1. Και ναι. Χάλασε. Βέβαια ίσως φταίει πως έζησε σε 8 μήνες σε σπίτι με σχετική υγρασία 100% (ναι, δεν είναι ορθογραφικό). Είχε χαλάσει και το κουμπί του iPad. Το iPad έφτιαξε το fatar έμεινε χαλασμένο.Τί έπαθε; Ένα πλήκτρο δεν λειτουργεί καθόλου και μερικά υπολειτουργούν. Θα προσπαθήσω να το φτιάξω μόνος. Τελικά έφταιγε μία ... κατσαρίδα που δεν δούλευε ένα πλήκτρο! Τα υπόλοιπα ήθελαν καθάρισμα και τώρα είναι πάλι σαν καινούργιο. Είμαι ΕΥ-ΤΥ-ΧΙ-ΣΜΕ-ΝΟΣ! Ιδέες για να το καθαρίσετε θα βρείτε εδώ και εδώ.
  2. Καταπληκτική αίσθηση των πλήκτρων αλλά και απόκριση, είναι σαν να έχω πιάνο με ουρά, αλλά γλυτώνω χώρο, κούρδισμα και χρήματα. Συνδεδεμένο στο KORG X3 (του 1996!), κυριολεκτικά το μεταμόρφωσε. Χρησιμοποιώ το X3 για μελέτη και το pianoteq για τελική δουλειά. Το ακούτε παρακάτω, αλλά αντί με το X3, με το καλύτερο pianoteq:
  3. Αν και τα πλήκτρα φαίνεται να έχουν καλή κατασκευή, το υπόλοιπο όργανο είναι επιρρεπές. Πλαστικό κέλυφος, απαγορευτικό για μετακινήσεις. Τα επαγγελματικά synthesizers συνήθως είναι από αλουμίνιο για καλύτερη προστασία. Ίσως είναι καλύτερη επιλογή το Numa Nano με 10 κιλά αντί για 25 και βολικότερο μέγεθος για μεταφορά.
  4. Μερικά πλήκτρα κάνουν θόρυβο. Αν και το όργανο αποζημιώνει με την γενική του εικόνα, θα ήθελα να ήταν αθόρυβα τα πλήκτρα. (#FirstWorldProblems)
  5. Για τα δικά μου γούστα τα πλήκτρα είναι πολύ σκληρά. Είναι δύο φορές σκληρότερα από ένα πιάνο με ουρά (το σύγκρινα με ένα Steinway). Βέβαια βολεύει για μελέτη.
  6. Το sustain pedal δεν έχει ενδοιάμεσο βήμα. Μεγάλη απογοήτευση. Διορθώνεται αλλά με επιπλέον κόστος και ταλαιπωρία.
  7. Δεν έχει aftertouch (χρήσιμο για κάποιους ήχους από synhtesizer)
  8. Δεν έχει ταχύτητα note-off, αλλά νομίζω πως είναι περιττό.

Ένας φίλος πήρε το KORG SP-250 και επειδή συνοδεύεται από έπιπλο μου άρεσε που δεν χρειάζεται να στερεώσεις το sustain pedal. Έχω την εντύπωση πως το pedal δέχεται και μισό pedal. Τα πλήκτρα υποδυέστερα του Fatar Numa Nero αλλά είναι επίσης μία καλή επιλογή.

Για τον μαθητή

Καλές επιλογές για έναν μαθητή σε περίπτωση που τα Kawai VPC1, Numa Nero, Numa Nano είναι ακριβά, θεωρώ τo Fatar VMK-188 και αν γίνεται ακόμη καλύτερα το VMK-188 plus ή τα Akai mpk88 / Yamaha KX8 μόνο αν θέλουμε πιό «ηλεκτρονικό» προορισμό. Φέτος (2017) ξανασχολήθηκα με το θέμα και για μαθητή είναι πολύ καλά τα Yamaha NP-32 (φορητό και με μπαταρίες!) αλλά έχει 76 πλήκτρα και δεν είναι πλήρως βαρυκεντρισμένα. Για τον προχωρημένο μαθητή πάμε στο Yamaha P45 που κάνει και για τους προχωρημένους μαθητές. Βέβαια προτιμώ τον ήχο του KORG B1, αλλά και τα δύο είναι άριστες επιλογές.
vmpk-188

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει controller που να μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες. Το ιδανικό θα ήταν: πλήκτρα/εμφάνιση Fatar, κατασκευή Doepfer, λογισμικό Yamaha και extra controllers της Akai με λαμπάτο funky ήχο της KORG και τα πεντάλ της Kawai. Αν κάποιος είναι πιανίστας ή θέλει ένα όργανο που να μην μετακινείται συχνά, μάλλον το Kawai VPC1 θα του είναι υπεραρκετό.

Και το πεντάλ κύριε;

Μετά από σύντομο διάστημα, διαπίστωσα πως το πεντάλ που δίνει το fatar δεν μου έκανε. Δεν δοκίμασα ακόμη κάποιο άλλο, αλλά σας προτείνω το Yamaha FC3 (κάπου 60-80€) ή το Clavia Triple Pedal (κάπου στα 200€).

Μερικά reviews

Akai mpk88: music radar, about.com.
Yamaha kx8: Harmony Central, keyboardmag.com.
Fatar Numa Nero: Harmony Central, Create digital music (μαύρη έκδοση με ξύλινα πλήκτρα).

16 Αυγούστου 2012: Συμπλήρωση για KORG SP-250, διόρθωση nano vs numa.
28 Μαρτίου 2013: Ορθογραφικά / συντακτικά λάθη.
7 Απριλίου 2013: Kawai VPC1
25 Σεπτεμβρίου 2013: Πεντάλ.
16 Ιουλίου 2014: Φωτογραφίες, αλλαγές στην σύνταξη και μικροσυμπληρώσεις.
20 Αυγ 2014: Φωτογραφία AKAI και μικροδιορθώσεις.
Ιούλιος 2017: Νέα μοντέλα Yamaha, KORG B1 και το fatar χάλασε.

Τυχαία εικόνα

1954_01_The Colossus of Rhodes.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 6378
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.02 | 0.02 | 0