Όταν ο φανταστικός κ***** μου δώρισε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, είχα απορία ποιά ανάλυση και συμπίεση να χρησιμοποιώ. Με απλές δοκιμές κατέληξα στο συμπέρασμα πως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται η μεγαλύτερη ανάλυση της μηχανής, αλλά όχι όμως πάντα με την μεγαλύτερη (σε μέγεθος) συμπίεση / ποιότητα. Για ανάλυση και "αποδείξεις" συνεχίστε το διάβασμα.

Συμπίεση

ΠρόγραμμαΣυμπίεση που
χρησιμοποιεί η μηχανή
Τυπικό μέγεθος σε MBΣυμπίεση που
προτείνω στο Irfan View
3 MegaPixels "Super Quality 1"
(2048 x 1536 = 3.145.729 pixels)
85%0.5MB - 0.7MB85%
6 MegaPixels "Super High Quality"
(2816 x 2112 = 5.947.392 pixels)
96,5% (περίπου)2.5MB - 4MB85%
6 MegaPixels "High Quality"
(2816 x 2112 = 5.947.392 pixels)
95% (περίπου)1MB - 1.5MB85%

Δοκιμές στην πράξη

Θα δείτε παρακάτω 4 φωτογραφίες που οι δύο είναι σε ανάλυση 3MPixels και οι άλλες δύο σε 6MPixels. Δεν περιλαμβάνω όλοκληρη την φωτογραφία, άλλα ένα μικρό απόσπασμα, διότι δεν "χωράει" στην οθόνη του υπολογιστή. Επίτηδες είναι λίγο μπερδεμένες για να δείτε αντικειμενικότερα ποιά είναι η καλύτερη ανάλυση. Το παράδειγμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό, αλλά πιστεύω πως είναι ενδεικτικό :-). Τυχόν συστάσεις δεκτές για την αξιολόγηση. Κάποιοι μπερδεύονται και έτσι επισημαίνω το εξής: Όλες οι φωτογραφίες έχουν επεξεργαστεί από τον υπολογιστή και έχουν μέγεθος 6Mpixels εκτός βέβαια από τις φωτογραφίες που ήταν ήδη 6Mpixels. Τώρα κοιτάξτε τις 4 φωτογραφίες και προσπαθήστε να τις αξιολογήσετε.

Βγάλατε τα συμπεράσματά σας; Τώρα θα σας γράψω την ποιότητα της κάθε μία φωτογραφίας. Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο πως η δεύτερη φωτογραφία έχει την χειρότερη ποιότητα (πιστότητα για την ακρίβεια). Απόλυτο φυσιολογικό αφού είναι στα 3 MegaPixels και απλά την μεγάλωσα (resize) στα 6 Megapixels για να έχουμε το ίδιο μέτρο σύγκρισης. Το μπέρδεμα βρίσκεται στις υπόλοιπες οι οποίες φαίνονται ίδιες. Η πρώτη φωτογραφία είναι και αυτή στα 3 MegaPixels την οποία πάλι μετέτρεψα σε 6 MegaPixels, όχι όμως με "απλό resize" αλλά με lanczos φίλτρο (IrfanView). Είναι αυτό που ονομάζουν οι εταιρίες "ψηφιακό zoom", δηλαδή γίνεται και από τον υπολογιστή, γι' αυτό και δεν θα πρέπει να σας απασχολεί αν η κάμερα έχει ψηφιακό zoom, εκτός και αν δεν έχετε υπολογιστή.

Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες είναι στα 6 MegaPixels. Η πρότελευταία έχει "μέτρια" συμπίεση και η τελευταία την καλύτερη (μεγάλο μέγεθος, καλύτερη ποιότητα). Δεν διακρίνω κάποιες διαφορές. Συμπέρασματα: Κρίνω... άχρηστη την ανάλυση 6 MegaPixels στην "χαμηλή συμπίεση" = μεγάλο αρχείο. Τώρα ανάμεσα στην πρώτη και την τρίτη φωτογραφία δεν διακρίνω διαφορές στο συγκεκριμένο παράδειγμα, οπότε προτιμώ την 3 Megapixels για οικονομία χώρου. Για πρακτικότητα όμως, προτιμώ την 6 Megapixels (γλυτώνω χρόνο από το resize).

Σε ένα άλλο παράδειγμα, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Η δεξιά φωτογραφία είναι πιό "γλαφυρή" και αναλυτική, χαρακτηριστικά φαίνεται η μπλε ομπρέλλα καθαρότερα, όπως και τα βράχια (ιδίως τα μακρυνά). Βέβαια αν μικρύνουμε την ανάλυση (για παράδειγμα βλέπουμε τις φωτογραφίες στην οθόνη του υπολογιστή, τότε έχουμε καθαρή ισοπαλία όπως μπορούμε να δούμε εδώ:

Συμπέρασμα: προτιμώ 6 MegaPixels σε μέτρια συμπίεση.

Τυχαία εικόνα

beaches_by_delsol.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 35.175.107.142

Made in Linux :)

Hits: 5359
Hello robot CCBot!

Φόρτος CPU: 0.15 | 0.06 | 0.01